ایران بیشتر از آمریکا به بانک جهانی کمک کرد!
بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک میکند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم.
در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار میگیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.
در سال 1402، اقتصادنیوز در نیمقرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سالهای 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان میشود.
18 فروردین 1353؛ ایران بیشتر از آمریکا به بانک جهانی کمک کرد
رابرت مک نامارا، رئیس بانک بینالمللی توسعه و ترمیم در مصاحبهای مقدار کمک ایران به بانک جهانی را به مراتب بیش از کمک ایالاتمتحده به این بانک توصیف کرد.
وی مسائل مربوط به افزایش بهای نفت و کمک کشورهای عضو اوپک به بانک جهانی و کشورهای در حال توسعه را تشریح میکرد در پاسخ به سوال خبرنگاری که کمک 200 میلیون دلاری ایران را به بانک جهانی در مقایسه با 15 میلیارد دلار درآمد نفت در سال جاری «ناچیز» تلقی کرد، اظهار داشت: درآمد سرانه ایران در سالجاری حتی با محاسبه افزایش درآمد نفت فقط معادل 20 درصد درآمد سرانه در آمریکاست، بنابراین مقدار کمک ایران با 30 میلیون نفر جمعیت این کشور در مقایسه با 375 میلیون دلاری که از آمریکا با 220 میلیون نفر درخواست شده به مراتب بیشتر است.
بزرگترین برنامه اقتصادی ایران با 500 میلیارد دلار سرمایهگذاری
امروز منابع آگاه تایید کردند نخستین برنامهریزی درازمدت اقتصادی و اجتماعی ایران که چارچوب برنامههای عمرانی پنجم، ششم، هفتم و هشتم خواهد بود، ظرف یکی دو ماه آینده طی اجلاسیهای در پیشگاه شاهنشاه آریامهر مورد بررسی نهایی قرار خواهد گرفت.
در این اجلاسیه که احتمالا در تختجمشید شیراز برگزار میشود، دورنمای رشد اقتصادی و اجتماعی 20 سال آتی کشور ترسیم خواهد شد.
امروز همچنین مقامات مسوول اظهار داشتند هدف از تدوین برنامهریزی 20 ساله کشور تعیین چگونگی رشد هر یک از بخشهای اقتصادی و اجتماعی است و از این رو پس از تصویب آن اصلاحیه برنامه پنجم عمرانی کشور حداکثر تا آخر خردادماه سال جاری تهیه و در شورای عالی اقتصاد مطرح خواهد شد.
در اصلاحیه برنامه پنجم ضمن افزایش اعتبارات خاصه اعتبارات صنایع اساسی مانند برق، فولاد و بخش کشاورزی نسبت به تعمیم رفاه اجتماعی و محیط زیست نیز توجه بیشتری مبذول میشود و احتمال اعتبارات هر یک از بخشهای فوق دو برابر رقم پیشبینیشده افزایش خواهد یافت.
حجم اعتبارات برنامه پنجم حدود 35 میلیارد دلار برآورد شده که حدود نیمی از آن را بخش عمومی و بقیه را بخش خصوصی سرمایهگذاری میکند.
کارشناسان اظهارنظر میکنند، اعتبارات برنامه پنجم حداقل 30 میلیارد دلار اضافه میشود و مجموع سرمایهگذاری دولت و بخش خصوصی در 20 سال آینده از 500 میلیارد دلار بیشتر خواهد بود.
18 فروردین 1363؛ جنتی: در مجلس آینده باید با بیکاری و تورم مقابله شود
آیین پرصلابت عبادی-سیاسی نماز جمعه این هفته قم با حضور یکپارچه امت خداجوی شهر علم و اجتهاد، زائران حضرت معصومه، طلاب و فضای علمیه قم با شکوه خاصی در مدرسه امام صادق (ع) و خیابانهای اطراف به امامت احمد جنتی امام جمعه موقت قم برگزار شد.
وی افزود: در گذشته مردم در مسائل سیاسی نقشی نداشتند و گردانندگان حکومت، سیاست را بهصورت نمایشنامه تنظیم و ارائه میکردند. اما اکنون به یمن پیروزی انقلاب اسلامی، مردم در سیاست نقش دارند، لذا باید بفهمند و بدانند که معنای نماینده مجلس و رای دادن به آن چیست و با چشمان باز به نمایندگان خود رای دهند.
امام جمعه موقت قم در بخش دیگری از خطبه دوم به مسائل اساسی که باید در مجلس دوره دوم راجع به آنها تصمیمگیری شود، اشاره کرد و افزود: ما وارث مشکلات فراوانی از رژیم معدوم پهلوی هستیم که بخش عمده آن مشکلات اقتصادی است و لذا باید در مجلس آینده تکلیف اراضی مشخص شده و با بیکاری و تورم مقابله شود و با برنامهریزی دقیق، بخشهای اقتصادی فعال شده و سرمایهها به کار افتد و باید بهگونهای عمل شود که کشور از لحاظ کشاورزی و دامپروری به مرز خودکفایی نزدیک شده و روستاییان به روستاها و کارهای کشاورزی و دامدای علاقهمند شوند و با یک برنامهریزی بسیار دقیق، کشور در درازمدت از خارج بینیاز شود.
18 فروردین 1373؛ اختصاص اعتبار 800 میلیون دلاری بیمه دولتی ایتالیا به بدهیهای ایران
هیات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران پس از چند دور مذاکرات با مقامهای مالی و موسسه دولتی بیمه ایتالیا «ساچه» موفق شد یک موافقتنامه مالی بلندمدت با آن کشور امضا کند.
براساس این موافقتنامه بدهیهای موسسات دولتی و خصوصی و تمامی واردکنندگان کشور به طرفهای تجاری خود در ایتالیا که تاکنون پرداخت نشده است، از طریق اخذ یک اعتبار بلندمدت پرداخت می شود.
همچنین طبق این موافقتنامه تمامی اعتبارات مربوط به سال 1373 که در ماههای آتی سررسید آن خواهد رسید، از طریق اعتبار فوق به موقع پرداخت خواهد شد.
این اعتبار که بالغبر 800 میلیون دلار برآورد شده است، تمامی خریدهای تحتپوشش بیمه دولتی ایتالیا «ساچه» را شامل میشود. اعتبار مذکور 6 ساله بوده و شامل 2 سال دوره تنفس و 4 سال دوره بازپرداخت خواهد رسید.
یادآوری میشود، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران پیش از این نیز موفق شده بود، مشابه این موافقتنامه مالی را با کشورهای آلمان، ژاپن، سوئیس، اتریش و لهستان به امضا برساند و مذاکرات با طرفهای تجاری دیگر همچنان ادامه دارد.
18 فروردین 1383؛ پاسخ بانک مرکزی به منتقدان اسکناسهای 20 هزار ریالی
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به برخی از انتقادهای موجود درخصوص انتشار اسکناسهای جدید 20 هزار ریالی اطلاعیهای منتشر کرد.
در اطلاعیه روابط عمومی بانک مرکزی آمده است؛ تمام اسکناسهای موردنیاز ازجمله اسکناسهای 20 هزار ریالی جدید طبق ضوابط قانونی (موضوع بند «و» ماده 2) مندرج در قانون پولی و بانکی کشور و پس از کسب مجوزهای قانونی از مراجع ذیربط توسط بانک مرکزی چاپ و منتشر میشوند.
اطلاعیه مذکور میافزاید، تصویر حضرت امام خمینی (قدس سره) که برای مزین کردن اسکناسهای جدید 20 هزار ریالی از آن استفاده شده با هدف نشان دادن حالت اسطورهای و صلابت بیشتر معظمله انتخاب شده است.
آلمان، انگلیس، ژاپن و عربستان 2.5 میلیارد یورو در ایران سرمایهگذاری میکنند
در صورت صدور ضمانتنامه سرمایهگذاری، کشورهای آلمان، انگلیس، ژاپن و عربستان در زمینه ساخت چهار نیروگاه به ارزش 2.5 میلیارد یورو در ایران سرمایهگذاری میکنند.
حسین محمودزاده، مدیرعامل سازمان توسعه برق ایران گفت: آلمانیها برای ساخت نیروگاه پرهسر، انگلیس و عربستان در زمینه ساخت نیروگاه علیآباد، ژاپنیها برای ساخت نیروگاه شیروان و عربستان سعودی برای ساخت نیروگاه تبریز اظهار تمایل کردهاند که در صورت محقق شدن این امر پنج هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی در کشور به روش BOT ایجاد خواهد شد.
محمودزاده با بیان اینکه برای صدور ضمانتنامه باید مجوز سالانه صادر شود، گفت: این مجوز در سال گذشته صادر شد که متاسفانه بحث ضمانتنامهها نهایی نشد و در صورت ادامه مذاکرات قطعی شدن آن طی امسال امکانپذیر خواهد بود که در بودجه سال 83 مجوز سالانه صادر شود.
18 فروردین 1393؛ تعرفه واردات خودرو تعیین شد
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در حالی از انتشار کتاب مقررات واردات و صادرات سال 93 ازسوی سازمان توسعه تجارت ایران خبر داد که در کتاب مذکور خودروهای بنزینسوز با حجم موتور 2000 تا 2500 سیسی نیز ردیف تعرفهای پیدا کردند.
مجموع حقوق گمرکی و سود بازرگانی برای خودروهای سواری بنزینی با حجم موتور از 2000 تا 2500 سیسی معادل 55 درصد و بالای 2500 سی سی نیز 75 درصد تعیین شده است. همچنین مجموع حقوق گمرکی و سود بازرگانی برای خودروهای سواری دیزل با حجم موتور 2500 سیسی 32 درصد و با حجم موتور بالای 2500 سیسی معادل 55 درصد است.
لیست قیمت خودروهای خارجی 1393.1.17
نام خودرو |
قیمت (تومان) |
سوناتا |
131.000.000 |
آزرا |
201.000.000 |
اسپورتیج |
141.000.000 |
سانتافه 2014 |
178.000.000 |
سراتو 2014 |
112.000.000 |
کیزاشی |
120.000.000 |
اوریون |
202.000.000 |
کرولا |
128.000.000 |
اپتیما |
133.000.000 |
هیوندایی IX55 |
219.000.000 |