نیم قرن با اقتصاد ایران؛ 27 اردیبهشت

فیلترینگ سایت‌ها کار وزارت ارتباطات نیست

کدخبر: ۵۷۳۷۷۹
اقتصادنیوز:«نیم قرن با اقتصاد ایران» به سال چهارم رسید. ما در این بخش‌ تلاش می‌کنیم روندهای اقتصاد ایران و جهان را به‌صورت گذرا و در میان اخبار و گزارش‌های منتشرشده در مطبوعات مرور کنیم.
فیلترینگ سایت‌ها کار وزارت ارتباطات نیست

بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک می‌کند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم.در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.

در سال 1402، اقتصادنیوز در نیم‌قرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارش‌های روزنامه‌های «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سال‌های 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان می‌شود.

27 اردیبهشت 1373؛ پیش‌بینی کارشناسان از افزایش چشمگیر درآمد نفتی ایران

با افت شدید بهای نفت خام در طول سال گذشته – به ویژه در فصل پاییز و زمستان – درآمد صادرات نفت ایران در سال 1372 چهار میلیارد دلار کمتر از آنچه در ابتدای سال پیش‌بینی شده بود، برآورد می‌شود. لیکن سال جاری چشم‌انداز روشن‌تری دارد.  

آمار منتشره در مورد نوسان بهای نفت خام سبک و سنگین ایران در سه ماه زمستان نشان می‌دهد، میانگین بهای این دو نوع نفت به ترتیب هر شبکه 13.03 و 12.23 دلار بوده است.

به گفته کارشناسان امور نفتی، از آنجایی که معمولا 55 درصد نفت صادراتی ایران را نفت سبک و مابقی را نفت سنگین تشکیل می‌دهد و با توجه به آنکه از 3.6 میلیون بشکه تولید نفت روزانه کشور، 950 هزار بشکه در داخل مورد مصرف قرار می‌گیرد، می‌توان درآمد ارزی حاصله از صادرات نفت در طول 89 روز زمستان را 2.988 میلیارد دلار تخمین زد.

بدین ترتیب، جمع درآمد صادرات نفت سال 1372 را می توان حدود 13.3 میلیارد دلار تخمین زد و این در حالی است که در اوایل سال رسما حدود 17.5میلیارد دلار پیش‌بینی می‌شد.

از اوایل سال 73 تاکنون، بهای جهانی نفت خام مرتبا در حال افزایش بوده و ظرف 6 هفته گذشته در هر بشکه حدود 3 دلار بالا رفته است.

بدین ترتیب، چنانچه بهای نفت تا پایان خرداد سقوط نکند، می‌توان تخمین زد که صادرات نفت کشور در سه ماهه نخست سال 3.2 میلیارد دلار درآمد داشته باشد.

کارشناسان نفتی بر این باورند که بهای نفت خام در ماه‌های آتی به ویژه در پاییز و زمستان به تدریج افزایش یابد.

اگر چنین شود، دستیابی به 14 میلیارد دلار درآمد نفتی در سال 73 (یعنی 4 میلیارد دلار بیشتر از آنچه در بودجه سال جاری پیش‌بینی شده است) چندان بعید به نظر نمی‌رسد.

27 اردیبهشت 1383؛ ثبت رشد اقتصادی 7.5 درصد برای نخستین بار در تاریخ ایران

برای نخستین بار در تاریخ ایران رشد اقتصادی 7.5 درصدی را تجربه کردیم و برای اولین بار ایجاد اشتغال 700 هزار نفر را دیدیم.

سیدمحمد خاتمی، رئیس جمهوری برای دیدار با مردم ازنا وارد این شهر شد و مورد استقبال گرم مردم و مسوولان محلی قرار گرفت.

وی اعلام کرد: این دولت هم می توانست ذخیره ارزی وارد بازار کند که در آن صورت شاید اثری از تولید و صنعت نبود و با تمام شدن نفت همه دچار گسنگی می‌شدیم.

وی ادامه داد: اگر امروز رشد 17.5 درصدی در صنعت کشور پدید آمده و 60 درصد صادرات غیرنفتی را کالاهای صنعتی تشکیل می‌دهد، این نشان‌دهنده تحول در زیرساخت‌های کشور است.

خاتمی با بیان اینکه پیشرفت صنعت پتروشیمی یکی از تحولات افتخارآفرین این دولت است، گفت: امیدواریم با به سرانجام رسیدن همه طرح‌های پتروشیمی در سال پایانی دولت، صادرات پتروشیمی به 3 میلیارد دلار برسد.

رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه رشد اقتصادی همواره مورد توجه بوده است، گفت: ما همواره در زمینه کم کردن گرانی‌ها با تمام توان خود تلاش کرده ایم. خاتمی با بیان اینکه حساب ذخیره ارزی مهم‌ترین پشتوانه رشد اقتصادی بوده است، افزود: از اول انقلاب تاکنون بخش خصوصی 4 میلیارد دلار از حساب صندوق ذخیره ارزی استفاده کرده و در 2.5 سال گذشته که از تاسیس حساب صندوق ذخیره ارزی می گذرد تاکنون 4 میلیارد دلار برای استفاده بخش خصوصی تصویب شده که 1.5 میلیارد دلار آن پرداخت شده است و بقیه نیز در دست رسیدگی است.

رئیس‌جمهوری تصریح کرد: در برنامه چهارم توسعه رشد 8 درصدی تصویب شده که نتایج خاص خود را برای کشور در پی خواهد داشت.

وی گفت: نمی‌توانیم قدرت اول منطقه شویم، اما سرمایه‌گذاری نکنیم و به تولید و تزریق نقدینگی برای ایجاد حرکت در کشاورزی و صنعت توجه نکنیم.

وی خاطرنشان کرد: امروز صحبت از گرانی، تورم و بیکاری در کشور است و انتظار این است که رسانه‌های گروهی، صداوسیما و تریبون‌های نمازجمعه با واقع‌بینی به این مسائل نگاه کنند و همه حقایق موجود را با هم بگویند.

فیلترینگ سایت‌ها کار وزارت ارتباطات نیست

در پی پلمپ iSPها در روزهای اخیر، معتمدی در پاسخ به محمدعلی ابطحی تاکید کرده است که کلیه iSPها و ICPهایی که مجوز دریافت کرده‌اند و به طور قانونی عمل می‌کنند کاملا مورد حمایت وزارت ارتباطات می‌باشند و اگر شکایتی دارند می‌توانند به این وزارت جهت پیگیری ارائه کنند.

محمدعلی ابطحی، معاون حقوقی و پارلمانی رئیس‌جمهور در سایت شخصی خود (روز نوشت) از معتمدی پرسیده است: دوستان اینترنتی من خیلی سوال‌پیچم کرده‌اند که چرا این حمله گاز انبری بر ISPها شده است. جواب ندادم. چه باید بهشون بگم؟ معتمدی پاسخ داده است: «حساسیت اصلی این وزارت در مورد اقدام‌های خلاف قوانین موجود و خصوصا قاچاق مخابرات است که سالانه مبالغ بسیار کلانی به منافع ملی لطمه وارد می‌کند.»

در مورد فیلترینگ سایت‌ها این وزارت اختیار و مسوولیت ندارد؛ بلکه براساس مصوبه کمیته سه نفره، صرفا در مورد شرکت‌های وابسته و ICPهای دارای مجوز عمل می‌کند و در ارتباط با تخلفات سایر دستگاه‌های دولتی و یا بخش خصوصی مسوولیتی ندارد به همین دلیل هم اقدامی از طرف این وزارت صورت نگرفته است.

27 اردیبهشت 1393؛ اختصاص کارت اعتباری درابهام

در حالی که پیش از این توزیع دومین سبد کالایی دولت از بیستم اردیبهشت‌ماه خبر داده شده بود، اما هنوز با وجود نزدیک شدن به روزهای پایانی اردیبهشت‌ماه نه‌تنها این موضوع تایید نشده، بلکه توزیع سبد کالا با کارت اعتباری هم در هاله ای از ابهام قرار دارد. به نظر می رسد اقدام دولت برای توزیع سبد کالا پس از یک تجربه پرهزینه، هنوز مورد توافق مسوولان ذیربط آن قرار نگرفته و پیشنهادهای اجرایی آن همچنان ادامه دارد تا نحوه توزیع، زمان و جامع هدف آن به طور دقیق مشخص شود.

یک مقام مسوول در وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که هنوز راهکار اجرایی مشخصی برای دومین سبد کالایی تعریف نشده و پیشنهاد کارت اعتباری نیز هنوز به تایید رسمی نرسیده است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • گزارش «اقتصادنیوز» از جریان پول حقیقی در بازار سهام

      اقتصادنیوز: بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت شاهد ورود پول حقیقی و میانگین مطلوبی در ارزش معاملات خرد بود. این موضوع…

    کارگزاری مفید