تا تحریم هست ،کاهش تورم فقط شعار است!
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اعتماد این در حالی است که مردم ردپای این بهبود شاخص را در سفرههایشان نمیبینند.
اساسا هر نوع مهار تورم در ایران نیازمند برنامهریزیهای درست، علمی و تخصصی است. وقتی این تصمیمسازیهای علمی اتخاذ شوند و مسیر هموار شود، میتوان نسبت به کاهش مستمر تورم خوشبین بود. اما چنین برنامهریزیهایی در نظام تصمیمسازیهای اقتصادی دولت مشاهده نمیشود. بنابراین بیان جملات انگیزشی در خصوص مهار تورم برای مردم دیگر فایده ندارد.
دستاورد که با حرف ایجاد نمیشود با سنجههای مشخص است که دستاوردها تعیین میشوند. وقتی دولت میگوید، تورم را مهار کرده، یعنی اجازه نداده است که تورم بالاتر برود! یعنی قیمتها بالا میرود، اما شدت آن کمی (فقط کمی) کاهش یافته است.
این تناقضات احتمالاتی دارد یا دولت در زمان وعدههای انتخاباتیاش نمیدانسته با چه شرایطی مواجه است یا اینکه میدانسته است و تصور میکرده فضای سادهتری در برابرش هست.
دولت هیچگونه سیاست درستی برای مهار تورم نیندیشیده است؛ سیاست انقباضی تدارک دیده نشده است؛ ساختار بانکی مشکل دارد، نرخ بهره بانکی هماکنون منهای 20 درصد است که خود یکی از عوامل مشکلات اقتصادی است و نهایتا هم مشکل تحریمها وجود دارد که ریشه بسیاری از مشکلات را شکل داده است.
تورم در ایران فقط با ابزار اقتصادی قابل کنترل نیست، هر کسی هم که چنین ادعایی کند یا منفعتطلب است یا دانش اقتصادی کافی ندارد. اقتصاد ایران باید رشد کند و برای رشد مستمر نیازمند حل مشکل تحریمهاست. وقتی تحریمها نهادینه شود، رشد اقتصادی معنا نخواهد داشت. باید توجه داشت، طی یک دهه گذشته متوسط رشد اقتصادی ایران صفر بوده است. این گزاره دقیقا نشان میدهد چرا ایران رو به عقب حرکت میکند. از زمان بروز تحریمها، ایران رشد اقتصادی صفر داشته؛ نقدینگی در همین بازه زمانی 15برابر شده است و فقر هم گسترش یافته، چراکه قدرت خرید مردم از میان رفته است. اما چه باید کرد؟
حل این مشکلات نیازمند برنامهریزی، تخصص و دانش اقتصادی و مدیریتی است. تورم ایران بر اثر بهبود روابط با عربستان به تنهایی کاهش نمییابد. ایران باید مشکلاتش را با غرب حل کند و زمینه پایان دادن به تحریمها و جذب سرمایههای خارجی را فراهم سازد. تنها در این صورت است که میتوان گامهایی برای رشد و مهار تورم برداشت.