نیم قرن با اقتصاد ایران؛5 آذر

شرط واگذاری سهام پارس‌خودرو به رنو

کدخبر: ۶۱۱۹۴۹
اقتصادنیوز:«نیم قرن با اقتصاد ایران» به سال چهارم رسید. ما در این بخش‌ تلاش می‌کنیم روندهای اقتصاد ایران و جهان را به‌صورت گذرا و در میان اخبار و گزارش‌های منتشرشده در مطبوعات مرور کنیم:
شرط واگذاری سهام پارس‌خودرو به رنو

بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک می‌کند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم.در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.

در سال 1402، اقتصادنیوز در نیم‌قرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارش‌های روزنامه‌های «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سال‌های 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان می‌شود.

پنجم آذر 1353؛ ایران و مصر 5 قرارداد مهم اقتصادی امضا کردند

ایران و مصر برای توسعه همکاری‌های اقتصادی دیروز در قاهره پنج سند مهم امضا کردند که براساس آن اولین طرح عظیم مشترک کود شیمایی با سرمایه 300 میلیون دلار در مصر با همکاری ایران پیاده می‌شود. همچنین بانک ایران و مصر به زودی آغاز به کار خواهد کرد.

فرخ نجم‌آبادی، وزیر صنایع و معادن پس از بازگشت از مصر گفت: دیروز در قاهره پنج سند مهم با وزیر صنایع و معادن مصر امضا شد.

این اسناد عبارتند از: یک موافقتنامه برای ایجاد بانکی مشترک سرمایه‌گذاری ایران و مصر و اساسنامه مربوط به آن – مقاوله‌نامه‌ای برای ایجاد یک واحد کود شیمیایی در مصر، مقاوله‌نامه دیگری جهت تاسیس یک کارخانه ریسندگی نخ پنبه در مصر، در یادداشتی برای ایجاد یک شرکت مهندسی مشاور و یک شرکت مشترک پیمانکاری.

مذاکرات فروش گاز بین ایران، شوروی و آلمان آغاز می‌شود

مذاکرات سه‌جانبه ایران و شوروی و آلمان برای فروش 13 میلیارد مترمکعب گاز ایران به آلمان از راه شوروی روز سه‌شنبه هفته آینده در شهر «اسن» آلمان آغاز می‌شود.

این جلسه قرار بود در تیرماه سال جاری در همین شهر تشکیل گردد، اما به علت آنکه در آن موقع بین ایران و شوروی در قیمت گاز صادراتی ایران اختلاف به وجود آمد، مدت پنج ماه به تعویق افتاد.

در اجلاسیه بعدی از ایران هیاتی به ریاست تقی مصدقی، عضو هیات‌مدیره شرکت ملی نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز شرکت خواهد کرد.

احتمالا از طرف شوروی بارنفکسی ریاست هیات را عهده‌دار باشد.

مذاکراتی که تاکنون بین سه کشور به عمل آمده مواردی از این قرارداد را روشن کرده است. ایران 13 میلیارد مترمکعب گاز به آلمان می‌فروشد. قیمت گاز را براساس قیمت روز اروپا، از خود آلمانی‌ها دریافت می‌دارد.

نحوه تحویل گاز هم به این ترتیب است که ایران یک لوله بزرگ با ظرفیت شاه لوله گاز فعلی به موازات همین شاه لوله، از جنوب به آستارا می‌کشد. لوله جدید مثل شاه لوله قادر است سالانه 16 میلیارد مترمکعب گاز منتقل کند، اما فروش ما به آلمان‌ها 13 میلیارد مترمکعب است. ظاهرا 3 میلیارد مترمکعب دیگر آن برای مصارف داخلی در نظر گرفته شده است.

ایران در مورد حق ترانزیت و نحوه پرداخت آن و همچنین قیمت گاز با شوروی طرف نیست، همه این مسائل به عهده دو طرف دیگر قرارداد یعنی آلمان و شوروی است.

از قیمت محصولات کشاورزی نه تولیدکننده راضی است و نه مصرف‌کننده

وزارت تعاون و امور روستاها اعلام کرد: مشکل اجتماع امروز مربوط به قیمت محصولات کشاورزی است که نه تولیدکننده را راضی می‌کند و نه خریدار را قانع.

مهندس صدقیانی، وزیر تعاون و امور روستاها که در کلوپ روتاری تحت عنوان «برنامه و هدف‌های وزارت تعاون و امور روستاها» سخن می‌گفت به مساله درآمد روستاییان و لزوم افزایش آن اشاره کرد و گفت: درآمد جمعیت 17 میلیون نفری روستاییان کشور یک پنجم تا یک چهارم درآمد جمعیت شهرنشین است.

وی یادآور شد که برای افزایش تولید بایددر سیستم کشاورزی تغییراتی داده شود که مهم ترین آن توزیع بذر، کود شیمیایی، سم و عملیات دفع آفات است که خوشبختانه تا آنجا که مقدر بوده و امکانات وجود داشته در این راه کوشش شده به طوری که مصرف کود شیمیایی که در سال 39 در حدود 8 هزار تن بوده در سال گذشته به 900 هزار تن بالغ گردیده و در سال جاری به یک میلیون و 100 هزار تن و در سال آینده به یک میلیون و 500 هزار تن بالغ خواهد شد.

وزیر تعاون به پیام شاهنشاه آریامهر در سال 50 اشاره کرد و افزود: رهبر عالیقدر در این پیام خاتمه کار اصلاحات ارضی را اعلام فرموده‌اند و این وزارتخانه آخرین مراحل خانه تکانی اجرای برنامه ترقی اصلاحات ارضی را انجام می‌دهد و خوشوقت است که مجری اولین اصل انقلاب شاه و مردم است.

پنجم آذر 1373؛ همکاری نفتی ایران و جمهوری آذربایجان گسترش می‌یابد

مهندس غلامرضا آقازاده، وزیر نفت به سهیم شدن ایران در قرارداد همکاری نفتی جمهوری آذربایجان و کنسرسیومی از شرکت‌های غربی اشاره کرد و گفت: به دنبال مذاکراتی که با مقام‌های جمهوری آذربایجان در گذشته داشتیم، آنها با توجه به توانایی مالی و فنی بالای ایران، یک چهارم از سهم 20 درصدی خود را در این کنسرسیوم و در ازای تامین هزینه بخشی از این پروژه، به جمهوری اسلامی واگذار کردند. به گفته آقازاده، نفت سبک قابل استحصال از سه مخزن چراغ، گونشلی و آذری حدود 4 میلیارد بشکه و اولین تولید از منابع نفتی آذربایجان 18 ماه بعد از شروع کار خواهد بود.

مبارزه با گرانفروشی باید به طور مستمر ادامه یابد

آیت‌الله امامی کاشانی در خطبه‌های نمازجمعه گفت: این مهم ازسوی ریاست‌جهموری اعلام و مورد تایید رهبر معظم انقلاب اسلامی و حمایت اقشار مردم و نهادها نیز قرار گرفته است و باید به طور مستمر و بدون افراط و تفریط ادامه یابد.

پنجم آذر 1383؛ صف‌آرایی در مجلس بر سر بنزین

درحالیکه هنوز نامزدهای احتمالی ریاست‌جمهوری آمادگی خود را برای حضور در انتخابات قطعی نکرده و برنامه‌های اقتصادی کاندیداها نیز مشخص  نیست، با لایحه دولت برای برداشت بیش از یک میلیارد دلار از صندوق ذخیره ارزی برای واردات و تامین بنزین موردنیاز در 6 ماه  دوم سال جاری، آرایش نیروهای سیاسی در عرصه اقتصاد را منسجم‌تر از پیش به نمایش گذاشت.

این لایحه که دیروز کلیات آن به تصویب رسید در صورت تصویب جزئیات آن در جلسه آتی مجلس دولت می‌تواند یک میلیارد و سیصد میلیون دلار از صندوق ذخیره ارزی بردارد.

روزانه 62 میلیون لیتر در ایران بنزین مصرف می‌شود که حدود 23 میلیون لیتر یعنی یک سوم آن از خارج تامین می‌شود. مخالفان این لایحه معتقد بودند که دولت در طول سال های گذشته کم کاری داشته و اکنون برای جبران آنها دست در جیب ملت می کند.

این در حالی است که موافقان این لایحه در پیش‌ بودن جشن‌های دهه فجر، انتخابات ریاست جمهوری و لزوم شرکت مردم در انتخابات و ... را از ضرورت‌هایی دانستند که اقتضا می‌کند دولت هرچند اصلاح‌طلب از صندوق ارزی برای جلوگیری از نارضایتی‌های مردم و تنش‌های اجتماعی اقتصادی برداشت کند.

پنجم آذر 1393؛ دلار 2850 تومانی در بودجه

ولی‌ا... سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی با اعلام پیش‌بینی نرخ 2850 تومانی برای دلار در بودجه سال 1394، درخصوص برخی از موضوعات پولی و ارزی کشور نظرات خود را اظهار کرد.

سیف درخصوص زمان موردنظر برای اجرای سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز گفت: یکسان سازی نرخ ارز قطعی است، ولی فعلا بنای اجرای آن را نداریم و برای تصمیم‌گیری در این باره فعلا تابع شرایط بین‌المللی هستیم.

زمانی اجرای این سیاست مناسب خواهد بود که اطمینان خاطری از ارتباطات کارگزاری بین‌المللی نظام بانکی به وجود بیاید و نقل و انتقالات سهولت لازم را پیدا کند.

شرط واگذاری سهام پارس‌خودرو به رنو

رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، سرمایه‌گذاری و انتقال دانش فنی را لازمه واگذاری سهام پارس‌خودرو به شرکت رنو عنوان کرد.

سیدرضا نوروززاده در مورد بحث‌های مطرح‌شده مبنی‌بر احتمال واگذاری سهام پارس‌خودرو به شرکت رنو اظهار کرد: سیاست کلی این است که این اتفاق در صورتی عملی شود که شرکت‌های خارجی به‌طور جدی حاضر به سرمایه‌گذاری در ایران باشند نه اینکه فقط به فکر کسب بازار فروش باشند.

وی ادامه داد: سپردن سهام شرکت‌های خودروسازی به شرکت های خارجی در شرایطی قابل‌قبول است که در تولید مشترک آنها از توان ساخت داخل استفاده شود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید