رئیس اتاق بازرگانی تهران: سیاستهای انقباضی بانک مرکزی، لطمه سنگینی به نقدینگی بخش صنعت و تجارت زد
به گزارش اقتصادنیوز وی به روزنامه هم میهن گفت:آنطور که آقای فرزین، رئیس بانک مرکزی اعلام کرده است، بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی، دست به سیاستهای انقباضی زد. این سیاستها، لطمه سنگینی به ورود جریان نقدینگی در بخش صنعت و تجارت وارد کرد و بخشهای مختلف صنعت و تجارت آسیبهای جدی دید. کمبود نقدینگی، مشکل و چالشی است که در ششماهه دوم بیشتر محسوس شد و همه شرکتها را هم گرفتار کرد. خود آقای فرزین، مدعی بود که این سیاستهای انقباضی را برای کنترل حجم نقدینگی و تورم در پیش گرفتهاند؛ ولی فعالان اقتصادی، میدیدند که شرکتهای دولتی حجم نقدینگی بسیار بالایی از سیستمهای دولتی جذب کردند. رئیس اتاق بازرگانی تهران همچنین یادآوری میکند: بخش خصوصی اصلاً چنین نقدینگیای جذب نکرد و فعالان از این بابت، آسیب زیادی دیدند.
نجفیعرب در ادامه میافزاید: سال۱۴۰۲، سالی که مزین به نام افزایش تولید و کاهش تورم بود، در عمل نه منجر به کنترل تورم شد و نه تولید را افزایش داد. در واقع، فضا، فضای مناسبی برای فعالیت فعالان اقتصادی در حوزه بخش خصوصی نبود. البته ما میدانیم که حتی فعالان بخش نیمهدولتی هم گرفتار همین جریان نقدینگی بودند و آسیبهای زیای از این بابت دیدند. این دیگر اظهرمنالشمس است و برای همگان واضح و مبرهن شده که کمبود نقدینگی، چه آسیبی به سیستم اقتصادی زده است. با این حال کنترل نقدینگی، سیاست بانک مرکزی در یکسال جاری بوده است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران در ادامه به انتقاد از طرح اوراق گام میپردازد و ادامه میدهد: اوراق گامی که دولت در سال گذشته تبلیغات زیادی برای آن کرد هم کمک زیادی به ورود جریان نقدینگی در صنایع نکرد. بالاخره هزینههای اوراق گام هم کم نبود. از سوی دیگر هم نقل و انتقالات اوراق گام دردسرهای خود را داشت. این اوراق باید در جایی تبدیل به ریال میشد. این در حالی است که شرکتها به جریان نقدینگی نیاز داشتند چون باید حقوق کارگران خود را میدادند. به جز همه اینها، معاملات این اوراق در بورس هم قابل بحث بود. نجفیعرب در پایان میگوید: بهطور کلی اگر از همه تشکلهای اقتصادی پرسوجو و سوال کنید، بزرگترین مشکل کسبوکارها در سال جاری، تامین نقدینگی بوده است. هیچ بانکی حاضر نیست منابعی برای تشکیل سرمایه به صنایع تخصیص دهد.