فرصت استثنائی چین برای توسعه اقتصاد سبز+ نمودار

کدخبر: ۶۶۸۷۸۵
اقتصادنیوز: امسال می‌تواند نقطه عطفی برای چین باشد، زیرا ممکن است انتشار دی‌اکسید کربن این کشور برای اولین بار از زمان رفع محدودیت‌های همه‌گیری در اواخر سال 2022 کاهش یابد.
فرصت استثنائی چین برای توسعه اقتصاد سبز+ نمودار

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، این خبر پس از یک جهش قابل توجه در سال 2023 که در آن انتشار CO2 تقریباً 5 درصد افزایش یافت، منتشر شده است. گزارش جدید Carbon Brief نشان می‌دهد که این کاهش پیش‌بینی شده در سال 2024 نتیجه افزایش بی‌سابقه در ظرفیت جدید انرژی کم‌کربن، به ویژه انرژی بادی و خورشیدی، خواهد بود. عوامل دیگر شامل بازگشت تولید برق آبی و کاهش انتشار از تولید برق و صنایع سنگین هستند.

به گزارش مجمع جهانی اقتصاد، چین به عنوان بزرگ‌ترین منتشرکننده گازهای گلخانه‌ای در جهان شناخته می‌شود و در دهه 2000 از ایالات متحده پیشی گرفت. اگرچه نیمی از نیروگاه‌های زغال‌سنگ جهان در چین قرار دارند، اما این کشور همچنین بزرگ‌ترین ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر و آبی را دارد و پس از ایالات متحده، بزرگ‌ترین ظرفیت هسته‌ای جهان را نیز داراست.

علاوه بر این، چین بزرگ‌ترین تولیدکننده و خریدار خودروهای الکتریکی (EVs) است و بیش از نیمی از باتری‌های لیتیوم-یونی جهان را تولید می‌کند.

عوامل مختلفی به سهم بزرگ چین در بازار جهانی کمک کرده‌اند، که مهم‌ترین آن‌ها سیاست‌های کارآمد بوده‌اند. دکتر ما، رئیس و بنیانگذار موسسه مالی و پایداری چین توضیح می‌دهد: «برای رشد یک بخش خاص از اقتصاد سبز، به هماهنگی زیاد بین بخش‌های مختلف و اطمینان از آماده بودن زیرساخت‌ها نیاز است.»

او به عنوان مثال به خودروهای الکتریکی اشاره می‌کند: «شما نه تنها باید خودروهای الکتریکی تولید کنید، بلکه باید ایستگاه‌های شارژ نیز داشته باشید.» دکتر ما همچنین بر نقش کلیدی تأمین مالی تأکید می‌کند: «تولیدکنندگان برای تولید و خریداران برای خرید انرژی سبز به پول نیاز دارند.»

عناصر کلیدی موفقیت تأمین مالی سبز در چین

به گفته رئیس موسسه مالی و پایداری چین، چهار عنصر کلیدی در موفقیت چین در تأمین مالی تحولات سبز نقش داشته‌اند:

طبقه‌بندی شفاف فعالیت‌های سبز 

«در ابتدا فعالیت‌های سبز توسط سیاستگذار تعریف می‌شوند. سپس بخش مالی می‌تواند سرمایه خود را به این فعالیت‌های خاص مانند انرژی سبز، تصفیه آب، مدیریت پسماند و اقتصاد چرخه‌ای اختصاص دهد.»

   او می‌گوید: «من در سال 2015 هدایت تدوین طبقه‌بندی بانکداری سبز را بر عهده داشتم. در آن زمان این سند 10 صفحه و بیش از 30 دسته داشت. اکنون به 60 صفحه و بیش از 200 دسته فعالیت تبدیل شده است.»

ایجاد ابزارهای مالی سبز متنوع 

   چین موفق به ایجاد طیف وسیعی از ابزارهای مالی سبز شده است، از وام‌ها و اوراق قرضه سبز گرفته تا صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهام که سرمایه‌های بازار را به سمت پروژه‌های سبز هدایت می‌کنند.

   دکتر ما توضیح می‌دهد:«هر پروژه به نیازهای مالی متفاوتی نیاز دارد و شرایط و ریسک‌های مختلفی دارد. بنابراین ما به ابزارهای مالی متنوعی نیاز داریم.»

قوانین سختگیرانه در مورد افشاگری‌ها  

   قوانین سختگیرانه در مورد افشاگری توسط بانک مرکزی چین و تنظیم‌کننده بانکی اجرا می‌شوند.

   «دولت از شرکت‌هایی که سرمایه سبز دریافت می‌کنند، مانند وام‌های سبز و اوراق قرضه سبز، می‌خواهد که گزارش دهند چه مزایای زیست‌محیطی واقعی را به دست آورده‌اند.«

   او افزود: «برای مثال، اگر شما ادعا می‌کنید که می‌توانید آلودگی هوا را کاهش دهید، به من بگویید چقدر. اگر می‌گویید آب را کمتر آلوده می‌کنید، مقدار آن را به من بگویید. اگر می‌گویید که کربن را کاهش می‌دهید، تعداد تن‌هایی که از طریق پروژه کاهش داده‌اید را اعلام کنید.»

مشوق‌های مالی

  مشوق‌های مالی نیز عنصر مهمی در ترکیب تأمین مالی سبز چین هستند، زیرا بسیاری از این پروژه‌های سبز ممکن است در ابتدا برای جذب سرمایه بخش خصوصی سودآور نباشند. 

   دکتر ما می‌گوید: «آن‌ها برای افزایش جذابیت برای سرمایه‌گذاران در مراحل اولیه بسیار ضروری هستند و رشد بزرگ‌تری را در اقتصاد سبز به همراه دارند.»

تأثیر مناطق پایلوت تأمین مالی سبز چیست؟

یکی از راه‌هایی که چین از طریق آن مشوق‌ها را آزمایش کرده، ایجاد "مناطق پایلوت تأمین مالی سبز" بوده است.

این مناطق در اواخر دهه 2010 برای آزمودن رویکردهای مختلف تأمین مالی سبز متناسب با شرایط اقتصادی خاص هر منطقه ایجاد شده‌اند. بسیاری از گزینه‌های مالی توسعه‌یافته در هر یک از این مناطق به ایجاد بهترین روش‌ها برای ابتکارات ملی تأمین مالی سبز کمک کرده‌اند.

چین کار خود را در زمینه توسعه چارچوب تأمین مالی سبز در سال 2016 آغاز کرد و پایه‌های رشد سبز این کشور در زمینه خودروهای الکتریکی، باتری‌ها و انرژی‌های تجدیدپذیر را بنا نهاد.

به گفته ما «چین به بزرگ‌ترین بازار وام‌های سبز تبدیل شده است. ما وام‌های سبز بالغ بر 30 تریلیون یوان داریم، که حدود 4.5 تریلیون دلار است. همچنین بزرگ‌ترین بازار اوراق قرضه سبز را با میزان بالغ بر 2.5 هزار میلیارد دلار توسعه داده‌ایم.»

[AfL60_5La5Xy6o0DDOjXWFFFo7HatPjSDXKkIVPklJ0] ​ این کشور مزایای روش‌های خود در محیط زیست را مشاهده کرده است.

دکتر ما توضیح می‌دهد: «شما می‌توانید ببینید که در 10 سال گذشته، آلودگی هوا در چین به طور قابل توجهی کاهش یافته است. در شهرهایی مانند پکن، میانگین PM 2.5 از حدود 90 به حدود 30 کاهش یافته است. این یعنی حدود 70 درصد کاهش در آلودگی هوا.»

این در حالی است که تمرکز چین اکنون از انرژی‌های تجدیدپذیر و خودروهای الکتریکی به سمت تأمین مالی گذار تغییر کرده تا به صنایع کمک کند تا انتشار خود را کاهش دهند.

چین

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید