داراییهای ارزی ایران از بانکهای ایتالیا خارج شد
نگاه روندی این مزیت را دارد که تاثیر اقتصاد بر سایر موضوعات جامعه ایرانی و تاثیر گرفتن اقتصاد از آنها را بتوانیم در یک مجموعه تجزیه و تحلیل کنیم و همچنین پاسخ به چراهای وضعیت کنونی اقتصادی داشته باشیم. اکنونِ اقتصاد ما محصول تلاش ها و تصمیم گیری ها در دهه های گذشته است. امسال در این پروژه سال های 1394،1384،1374،1364،1354 از هر دهه انتخاب شده است.
در سال 1403، اقتصادنیوز در «نیمقرن با اقتصاد ایران» با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان تقدیم مخاطبان میشود.
ششم بهمن 1354؛ مذاکرات ایران و کنسرسیوم آغاز شد
مذاکرات کنسرسیوم و شرکت ملی نفت برای تغییر و اصلاح قرارداد 1973 از ساعت 10 صبح امروز در سطح کارشناسان آغاز شد.
نمایندگان دو طرف، در طول جلسات متعدد آینده کوشش خواهند کرد تا مساله تعهدات کنسرسیوم در مقابل ایران و تعهد شرکت ملی نفت در تامین نفت موردنیاز کنسرسیوم را حل و فصل کنند. به موجب قرارداد فعلی، کنسرسریوم باید 40 درصد سرمایهگذاری برای اکتشاف و استخراج را بهصورت وام 10 ساله در اختیار شرکت ملی نفت بگذارد. یکی از تخلفات کنسرسیوم عدمپرداخت همین پول در نیمه سال 1974 بوده است. ظاهرا کنسرسیوم مایل است این تعهد را انجام ندهد.
قرارداد باید طوری اصلاح شود که ضمن معاف کردن کنسرسیوم از این تعهد متقابل تعهد شرکت ملی نفت در برابر کنسرسیوم هم تقلیل یابد.
مساله دیگر که یکی از مهمترین موضوعات مربوط به تغییر قرارداد خواهد بود تامین و تحویل نفت به کنسرسیوم است.
ظاهرا کنسرسیوم مایل است صادراتی را که ایران خواهان آن است کمتر انجام دهد.
ششم بهمن 1364؛ نظر مهندس موسوی درباره دو نرخی شدن نرخ ارز
مهندس موسوی، نخست وزیر که به منظور شرکت در مراسم بزرگداشت چهارمین سالگرد حماسه مقاومت مردم آمل صبح دیروز وارد این شهر شده بود، در مراسم یادبودی که به همین مناسبت در ورزشگاه شهید چمران این شهر برگزار شده، شرکت کرد.
نخستوزیر به توطئههای جهانی برای پایین آوردن قیمت نفت اشاره کرد و آن را برای نجات اقتصاد غرب و به سازش کشیدن انقلاب اسلامی توصیف کرد و متذکر شد: این توطه هم که با همدستی یکی از کشورهای منطقه در حال تکوین است، بهسان توطئههای دیگر یقینا اثری در حرکت مردم ما نخواهد داشت و مردم ما در همه صحنه ها ایستاده اند و خواهند ایستاد و ما امروز با تسلطی که روی سرمایههای خود داریم غلیرغم شرایط جنگی به دلیل نبود فساد در نظام جمهوری اسلامی بیشتر قادر هستیم به شهرها و روستاها کمک کنیم و با همین امکانات و با حضور دائمی مردم در صحنه می توانیم این جنگ را تا پایان پیروزمندانه ادامه دهیم.
وی سپس با اشاره به توطئهها و فشارهایی که ازسوی دشمنان اسلامی جهت به زانو درآوردن انقلاب اسلامی صورت می گیرد، گفت: امروز اگر دشمنان جمهوری اسلامی با بمباران ترمینالهای نفتی خارک و کاهش قیمت نفت قصد تضعیف ما را دارند در عوض مردم و مسوولان ما باید به همان نسبت به ابتکارات و خلاقیتهای خود بیفزایند و تلاش کنند تا تکیه کشور بر منابع اقتصادی آسیبپذیر کمتر شود.
وی سپس افزود: طبق سندی که از جلسه شورای عالی اقتصاد در اردیبهشت ماه 57 موجود است، مصرف ارزی ایران در آن سال برای سال 67 بیش از 40 میلیارد دلار پیشبینی شده بود درحالیکه امروز، دولت جمهوری اسلامی ایران با 15 میلیارد دلار مصرف ارزی امور مربوطه را اداره می کند که این امر نشانگر موفقیتهای اقتصادی ما به کوشش افراد مومن حزبا... و بدون وابستگی به نیروهای خارجی بوده است.
مهندس موسوی همچنین در یک کنفرانس مطبوعاتی شرکت کرد و طی آن کاهش قیمت نفت ازسوی انگلیس را یک توطئه سازمانیافته توسط جهانخواران علیه انقلاب اسلامی و کشورهای تولیدکننده نفت خواند.
نخست وزیر گفت: اتحاد و اتفاق کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در شکستن این توطئه بسیار موثر میباشند.
نخست وزیر افزود: با توجه به منافع عظیم آمریکا، اروپا و ژاپن از این مساله به نظر میرسد که این توطئه ازسوی کمیسیون سهجانبه آمریکا، اروپا و ژاپن صورت گرفته و این کشورها به انگلیس و نروژ قول دادهاند به نوعی زیانهای وارده به آنها از این راه را جبران نمایند.
آقای موسوی تاکید کرد: چنانچه کشورهای عضو اوپک روی سهمیه و سقف قیمت با همدیگر تفاهم کنند، میتوانند با موفقیت این مرحله را پشتسر گذارند و توطئه را درهم بشکنند.
نخست وزیر در مورد سیستم دونرخی گفت: آنچه دولت در این رابطه می تواند انجام دهد یا کنترل شدید و گسترده بر روی تمام کالاها است که این مساله با نظام اعتقادی و اقتصادی ما سازگار نیست و یا آن قدر کالا به جامعه عرضه کند که بازار را اشباع کند که این نیازمند 24 میلیارد دلار ارز در سال است و این امر برای ما امکانپذیر نیست چراکه در شرایط کنونی، با وجود هزینه گزاف جنگ، دولت خدمتگزار با سقف درآمد ارزی 15 میلیارد دلار در سال کشور را اداره میکند.
نخست وزیر در پایان خاطرنشان کرد: برادران ما باید به این نکته توجه کنند که کسانی که به وجود سیستم دو نرخی و وجود کالا تحت کنترل دولت در بازار سیاه اعتراض میکنند، کسانی نیستند که کنترل شدیدتر دولت بر روی سیستم توزیع اعتقاد داشته باشند! آنها حتی خواستار آزاد شدن کالاهای سهمیهبندی میباشند که به اعتقاد ما در شرایط کنونی با توجه به کمبود کالا این امر امکانپذیر نیست.
ششم بهمن 1384؛ داراییهای ارزی ایران از بانکهای ایتالیا خارج شد
ایران در واکنش به حکم یک دادگاه ایتالیایی برای مسدود کردن یکی از حسابهای متعلق به ایران تمامی ذخایر ارزی خود را از بانکهای ایتالیایی خارج کرده است.
محمدجعفر مجرد، معاون ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ایتالیا را تنها کشوری دانست که ایران داراییهای خود را از آن خارج کرده است.
وی گفت: این تصمیم در مورد دیگر کشورهای اروپایی اتخاذ نشده است.
وی در مورد علت خروج داراییهای ایران از بانکهای ایتالیایی گفت: خروج داراییهای ایران از بانکهای ایتالیایی به دلیل ترس ایران از تحریم های بینالمللی نیست بلکه این تصمیم در واکنش به یک پرونده حقوقی اتخاذ شده است.
براساس این گزارش، در ماه دسامبر گذشته یک دادگاه در رم یکی از حسابهای متعلق به سفارت ایران را در رم مسدود کرد تا به پرونده مربوط به کشته شدن سه آمریکایی به دست مبارزان فلسطینی در غزه رسیدگی کند.
ازسوی دیگر، معاون ارزی بانک مرکزی، کل ذخای ارزی ایران را در مجموع 39.6 میلیارد دلار اعلام کرد که از این رقم 30.6 میلیارد دلار در قالب پول سخت (25 میلیارد یورو، 17 میلیارد پوند) و 9 میلیارد دلار نیز در قالب داراییهای ارزی است.
وی همچنین درخصوص موجودی ذخیره ارزی کشور افزود: موجودی ذخیره ارزی کشور تا پایان سالجاری به 18 میلیارد دلار خواهد رسید که نسبت به سال قبل 100 درصد افزایش خواهد داشت.
گردش مالی 70 میلیارد دلاری ایران در بانکهای اروپایی
مراودات بانکی بین جمهوری اسلامی ایران و موسسات مالی و بانکی کشورهای اروپایی بیش از 70 میلیارد دلار برآورد شده است.
بانک تسویه حسابهای بینالمللی در آخرین گزارش خود از وضعیت مالی ایران در بانکهای اروپایی در پایان سه ماهه دوم سال 2005 میلادی اعام کرده است که تعهدات بانکی ایران به 10 کشور بزرگ اروپایی حدود 20 میلیارد دلار است و داراییهای ارزی ایران نیز در این 10 کشور از مرز 22 میلیارد دلار فراتر رفته است.
این در حالی است که بانک مرکزی انگلیس حجم داراییهای بانکهای ایران در انگلیس را تا پایان ماه سپتامبر 2005 بیش از 4.1 میلیارد دلار اعلام کرده است.
کشورهای فرانسه، آلمان، سوئیس و ایتالیا بیشترین تعاملات بانکی را بین کشورهای اروپایی با ایران دارند.
ششم بهمن 1394؛ سفر رئیسجمهور ایران به ایتالیا
سفر حسن روحانی، رئیس جمهوری به دو کشور اروپایی ایتالیا و فرانسه با سفر او و هیات همراه به رم آغاز شد. سفری 4 روزه که دو روز آن به دیدار با مقامات بلندپایه ایتالیا و واتیکان خواهد گذشت و دو روز ان در فرانسه.
این نخستین سفر اروپایی روحانی در دوران ریاستجمهوری بهویژه پس از برجام است.
روحانی با اشاره به اهمیت گسترش روابط با کشورهای اروپایی مخصوصا کشورهایی که در گذشته روابط خوبی با ایران داشته اند، از بررسی و توافق دو سند مهم در جریان این سفر 4 روزه به فرانسه و ایتالیا خبر داد و گفت: در این سفر سند نقشه راه میان مدت و بلندمدت همکاریهای تهران با ایتالیا و فرانسه مورد بررسی و توافق قرار خواهد گرفت.
روحانی همچنین از امضای اسنادی در بخشهای مختلف اقتصادی در جریان سفر به ایتالیا و فرانسه خبر داد گفت: درخصوص حمل و نقل و نوسازی ناوگان هوایی و نیز ریل لوکومتیو و خودرو اسناد زیادی آماده است که در جریان این سفر مورد مذاکره و تفاهم قرار خواهد گرفت.