بحران اعتماد به اوراق خزانهداری آمریکا؛ صعود بازده و سقوط شاخصها

به گزارش اقتصادنیوز، بازده اوراق خزانهداری 30 ساله در بحبوحه تردیدهای فزاینده درباره جایگاه اوراق دولتی آمریکا بهعنوان یک دارایی امن، به بالاترین سطح خود از نوامبر 2023 رسید. دلار آمریکا نیز برای دومین روز متوالی تضعیف شد؛ شاخص سهام اروپا نیز بیش از 2 درصد سقوط کرد و یک شاخص سهام آسیایی به پایینترین سطح خود از ژانویه 2024 رسید. در حالیکه معاملات آتی سهام آمریکا با نوسان همراه شد و قیمت جهان نفت نیز به پایینترین سطج خود در طول چهار سال گذشته سقوط کرد.
براساس گزارش اکوایران، به گفته الکساندر بارادز، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت خدمات مالی آیجی مارکتز، اکنون در فاز تشدید جنگ تجاری قرار داریم و سرمایهگذاران در حال حاضر چیزی ندارند که به آن چنگ بزنند؛ مشخص است که بازار اوراق آمریکا دیگر یک پناهگاه امن برای سرمایهگذاران نیست، ولی در مقابل فشار بر بازار سهام را افزایش میدهد.
تشدید مناقشه تجاری، با افزایش تعرفههای چین به 104 درصد از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا از سوی سرمایهگذارانی چون بیل آکمن محکوم شده است و اقتصاددانان در جیپی مورگان و گلدمن ساکس را بر آن داشت تا «احتمال وقوع رکود در اقتصاد آمریکا» را افزایش دهند. این مسئله پاسخ سیاستی فدرال رزرو را نیز پیچیدهتر خواهد کرد، البته اگر بخواهد با افزایش تورم ناشی از تعرفهها مقابله کند.
سرمایهگذاران همچنین نگران هستند که با افزایش نوسانات و استرس در سراسر بازارهای مالی ممکن است مشکلی در ساختار مالی ایجاد شود. ری دالیو، موسس شرکت سرمایهگذاری بریجواتر نیز درباره شکست در نظم پولی، سیاسی و ژئوپلتیک هشدار داده است.
این بحث در بازار اوراق خزانهداری در جریان است؛ جایی که اوراق 2 ساله در میانه گمانهزنیها از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو عملکرد بهتری دارد. فروش اوراق بلندمدتتر اما تردیدها درباره جایگاه کمریسکترین اوراق بدهی آمریکا برانگلیخته است و گمانهزنیهایی مبنی بر خروج صندوقهای بورسی از تجارت اهرمی محبوب و فروش اوراق توسط دارندگان خارجی ایجاد کرده است.
این فروش اوراق، به کاهش ارزش اوراق بدهی دولتی در بسیاری از بازارهای توسعهیافته جهان دامن زد؛ بهطوریکه بازده اوراق در استرالیا، نیوزلند و ژاپن با جهش مواجه شد و معاملات آتی اوراق فرانسه کاهش یافت.
در همین حال، اوراق دولتی بلندمدت ژاپن سقوط کرد، چراکه افزایش نوسانات بازار سبب شد سرمایه گذاران مواجهه خود با بازدهیهای پرنوسان را کاهش دهند. بازده اوراق 40 ساله ژاپن در این میان به بالاترین سطح خود صعود کرد.
شاخص دلار نیز برای دومین روز متوالی کاهش یافت، بهطوریکه این ارز در مقابل تمام 10 ارز رقیب خود تضعیف شد. این در حالیست که سرمایهگذاران به سمت خرید ین ژاپن به عنوان یک پناهگاه امن هجوم بردند.
سقوط شاخص S&P 500 در روز سهشنبه، میزان کاهش این شاخص از زمان اعلام تعرفههای جهانی توسط رئیسجمهوری آمریکا در چهارشنبه گذشته را به بیش از ۱۲ درصد رساند. این روز همچنین شاهد حجم تقریبا بیسابقهای از معاملات در بازار سهام آمریکا بود، بهطوریکه بیش از ۲۳ میلیارد سهم دست به دست شد.
اما به گفته دومینیک ویلسون و ویکیچانگ، تحلیلگران گلدمن ساکس، گرچه نقدشوندگی در بسیاری از بازارها بدتر شده است، بازارها در کل کارکرد خود را حفظ کردهاند و نشانههای کمی از فشار تامین مالی دیده میشود.