گزارش «اقتصادنیوز» از بازدهی بازارهای مالی

قرمزپوشی بازار طلا و ارز؛ فرار قیمت سکه از سقف/ ترمز قیمت دلار؛ طلای جهانی برنده بزرگ هفته+ نمودار

کدخبر: ۷۱۳۷۹۰
اقتصادنیوز: بازار طلا و ارز این هفته یکی از پرنوسان‌ترین دوره ها را پس از نوروز سپری کرد. خبر احتمال مذاکره ایران و آمریکا، باعث سقوط قیمت‌ها شد و سکه که در تعطیلات نوروز به سقف‌های بی‌سابقه‌ای رسیده بود، با افت بیش از ۱۰ درصدی به زیر ۹۰ میلیون تومان سقوط کرد و در صدر بازدهی منفی ایستاد. در مقابل، طلای جهانی، شاخص بورس و دلار نیما هفته‌ای سبز را تجربه کردند.
قرمزپوشی بازار طلا و ارز؛ فرار قیمت سکه از سقف/ ترمز قیمت دلار؛ طلای جهانی برنده بزرگ هفته+ نمودار

به گزارش اقتصادنیوز، بازار طلا و ارز در هفته سوم فروردین، تحت تأثیر خبر مربوط به مذاکرات ایران و آمریکا، قرمزپوش شد و سکه بیشترین بازدهی منفی را ثبت کرد. این در حالی بود که بازار در تعطیلات نوروز به سقف‌های قیمتی رسیده بود، اما انتشار اظهارات دونالد ترامپ در دیدار با بنیامین نتانیاهو -که گفته بود مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه آغاز خواهد شد- باعث چرخش روند و آغاز یک حرکت نزولی در بازارها شد؛ موضوعی که عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران هم از آن خبر داد و بر غیرمستقیم بودن این مذاکرات تاکید کرد.

در این میان، سکه بیشترین افت هفتگی را تجربه کرد و با کاهش بیش از ۱۰ درصدی، سطح ۱۰۰ میلیون تومان را از دست داد و حتی در میانه هفته، به زیر ۹۰ میلیون هم رسید. شدت ریزش سکه بیشتر از سایر بازارها بود؛ چرا که در هفته‌های گذشته بیشترین رشد را ثبت کرده و حباب آن به بالای ۳۰ درصد رسیده بود.

بازار طلای آب‌شده هم در رتبه دوم کاهش قرار داشت و بیش از سه درصد افت کرد. دلار هرات و دلار تهران هم با کاهش بیش از ۳ درصدی به کف کریدور دهم رسیدند.

بازدهی بازارها

نمودار: اکوایران

در هفته قرمز بازار طلا و ارز، طلای جهانی، شاخص بورس تهران و دلار نیما برخلاف روند عمومی حرکت کردند و عملکرد مثبتی داشتند. طلای جهانی که در ابتدای هفته با خبر افزایش تعرفه‌ها از سوی ترامپ دچار افت شده و حتی به زیر ۳۰۰۰ دلار رسیده بود، در ادامه هفته دوباره صعودی شد و در پایان هفته به بالای ۳۱۰۰ دلار بازگشت؛ روندی که تا صبح امروز تداوم داشت و این فلز گرانبها سرانجام با عبور از مرز 3200 دلار، رکورد جدیدی را ثبت کرد. 

تحلیلگران معتقدند ناپایداری سیستم پولی جهانی و کاهش اتکا به ارزها، باعث افت نقدینگی و فروش اوراق شد که به نفع طلا تمام شد. بازدهی انس طلا هم در هفته سوم فروردین بیش از ۲ درصد بود.

دومین بازار مثبت، بورس تهران بود که بعد از خبر مذاکرات سبزپوش شد و بیش از ۱ درصد رشد هفتگی ثبت کرد. قیمت دلار نیما هم با رشد ۰.۲۷ درصدی در نزدیکی سقف قیمتی خود نوسان داشت تا عنوان سومین بازار مثبت هفته را از آن خود کند.

با این حال، شکاف بین دلار نیما و آزاد در این هفته به بالای ۳۴ درصد رسید که یک رکورد محسوب می‌شود. همین اختلاف قابل توجه، انتقادهای زیادی را در بازار به‌دنبال داشت و سخنان محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی درباره سیاست تثبیت نرخ ارز هم بر این انتقادها افزود.

با وجود افت قیمت‌ها، در روز پایانی هفته -پنجشنبه- بازار طلا و ارز از کف‌های قیمتی حمایت شد و بخشی از افت‌ها را جبران کرد. تحلیلگران این رفتار را به‌عنوان نوعی پوشش ریسک تلقی می‌کنند؛ چرا که اگر مذاکرات روز شنبه نتیجه ملموسی نداشته باشد، معامله‌گران از بازار جا نمانند.

همچنین گزارش روزنامه کیهان با عنوان «مذاکرات و قیمت دلار» که روز پنج‌شنبه منتشر شد، در بازار بازتاب زیادی داشت. این گزارش با لحن انتقادی پرسیده بود چه کسانی از افت نرخ دلار پیش از مذاکرات و جهش دوباره آن پس از تعویق مذاکرات سود می‌برند؟ کیهان معتقد است گروهی خاص، پشت پرده چنین نوساناتی هستند و عقل جمعی در بازار چندان مؤثر نیست.

در نهایت، فعالان بازار معتقدند دو روز یکشنبه و چهارشنبه هفته آینده اهمیت ویژه‌ای دارند. یکشنبه به دلیل هم‌زمانی با روز پس از آغاز مذاکرات و چهارشنبه برای برگزاری نخستین جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره بررسی لوایح CFT و پالرمو، دو موضوع مهمی می‌تواند بر روند بازار تأثیرگذار باشد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید