سه سناریوی بورس بازان برای بازار سهام
به گزارش اقتصادنیوز ، بازار سهام در هفته ای که گذشت شاهد بازدهی متفاوت شاخص ها بود اما در یک نقطه مشترک بود و آن محدودبودن نوسان معاملات بود. بدین ترتیب شاخص کل بورس با بازدهی مثبت 1.42 درصد در همان کانال 1.3 میلیون واحد زیر نیمه ابتدایی دنبال شد. شاخص کل هم وزن نیز با بازدهی منفی 1.08 درصد، در محدوده منفی دنبال شد. با این وصف معاملات این هفته با توجه به رفتار بازار در روز پایانی هفته گذشته میتواند شاهد بیشتر شدن نوسان در بازار بود.
با خبر مربوط به افزایش متوسط 18 درصدی قیمت خودروسازان و زمزمه هایی مبنی بر احتمال تغییر ریل سیاست گذاری دولت در قیمت گذاری دولت و احتمال حذف دلار 4200 تومانی در لایحه بودجه 1401 که در روز یکشنبه هفته جاری با حضور رئیس جمهور به مجلس داده میشود، بازار سیگنال های مثبتی دریافت کرده و میتواند در هفته جاری بیشتر روی آن ها مانور بدهد.
خریداران اگر چه مرددند اما امیدوارند در سند بودجه 1401 برخی از خواسته های بورس بازان تامین شود. در کنار این، برخی شایعات و شنیده های غیررسمی مبنی بر نامه رسمی وزارت کار، رفاه و تامین اجتماعی به وزارت صمت برای فروش بلوکی سهام خودروسازان به یک قطعه ساز (به احتمال قوی کروز در این خصوص درخواست کرده) باعث شده بازار با اقبال مثبت به گروه خودرویی ها بنگرد.
در هفته جاری معامله گران سهام همسو با این رویدادها، سیگنال های مثبتی هم از وین درباره مذاکرات برجامی دریافت کرده اند که میتواند به عنوان اهرم های مثبت روی روند معاملات اثرگذار باشد. هفته جاری برای بورس بازان با حساسیت خاصی دنبال میشود و تعیین تکلیف هر یک از این رویدادها میتواند اثر معناداری در روند حرکت بعدی معامله گران داشته باشد.
با درنظرگرفتن این رویدادها و اتفاقات، شاخص های عملکردی اما چیز دیگری را نشان میدهند؛ در هفته ای که سپری شد، به جز سرانه معامله حقیقی ها که به نفع خریداران بود، سایر شاخص های عملکردی همچنان به نفع فروشندگان است. همچنان ارزش معاملات خُرد پایین است و حقیقی ها در استراتژی خروج پول به سر میبرند. این در حالی است که صف های خرید و فروش سهام نیز با شکاف و فاصله به نفع فروشندگان است.
اگر درنظر بگیریم بازیگران بورس به رویدادها و شاخص های عملکردی بازار همزمان مینگرند و در پایان تصمیم میگیرند. در این وضعیت خریداران بیشتر ذوق دارند با توجه به ارزندگی و جذابیت سهام وارد معاملات شوند. با این وجود تردید خریداران نه از ناحیه حال فعلی بازار، بلکه بیشتر به دورنمای بازار و حس بی اعتمادی که در معامله گران شکل گرفته، وابسته است.
در این وضعیت معامله گران سه سناریو را برای بازار در نظرگرفته اند؛ در سناریوی نخست اگر رویدادها به کام بورس بازان باشند، بخشی از خریداران دوباره انگیزه ورود به بازار پیدا میکنند و شاخص از ناحیه عرضه و تقاضا میتواند مثبت تلقی شود. در سناریوی دوم اگر این اخبار و رویدادها نتواند آنچه که مدنظر بورس بازان بینجامد و منجر به تردید بیشتر در خریداران شود، شاخص ممکن است دوباره در یک وضعیت نزولی قرار گیرد. در سناریوی سوم اما تحلیلگران معتقدند شاخص بسیار پایین آمده و در کف قرار دارد، به همین خاطر به دلیل عدم کشش در افت قیمت ها ممکن است با مقاومت روبه رو شود و حتی در صورت سیگنال های منفی، شاخص تنها در دامنه محدودی افت و خیز داشته باشد.