سیگنال امیدوار کننده برای گذر صنعت از رکود +جدول
به گزارش اقتصادنیوز ، اما همچنان با توجه به داده های اعلام شده می توان گفت رکود بر بخش صنعت حاکم است. اگرچه همچنان فعالان اقتصادی در بخش صنعت برای سومین ماه پیاپی رقم کمتر از 50 را گزارش کردهاند؛ اما این شاخص روند صعودی داشته و انتظارات اکثر صنایع برای بهبود فعالیت در بهمنماه و خروج از رکود، مثبت ارزیابی شده است.
در جریان استخراج این شاخص، اگر عدد شامخ بیش از ۵۰ واحد باشد، نشان میدهد که اقتصاد در حال توسعه است، درحالیکه هر رقمی زیر ۵۰ واحد، از قرار داشتن اقتصاد در شرف انقباض و رکود حکایت دارد با این شرایط می توان گفت با توجه به عدد که 49.79 برای دی ماه به دست آمده کمتر از یک گام تا خروج از صنعت از انقباض و رکود وجود دارد.
براساس داده های به دست آمده از بنگاههای بخش صنعت، شاخص مدیران خرید در دی ماه 49.79 بوده است، همچنین فعالان اقتصادی در بخش صنعت برای سومین ماه پیاپی رکود را گزارش کرده اند؛ اگرچه میزان آن در این ماه بسیار کم شده است، اما انتظارات مثبت قابل توجه اکثر صنایع در بهمن ماه شرایط بهتری را در بهبود فعالیت صنایع نشان می دهد.
انتظارات در بهبود فعالیت ها برای صنایعی نظیر چوب، کاغذ، مبلمان، کانی غیرفلزی، پوشاک و چرم، به ترتیب بیشترین مقدار را نشان می دهد.براساس ارزیابی صورت گرفته در دی ماه همه زیر شاخص های اصلی به غیر سرعت انجام تحویل سفارش و میزان استخدام و بکارگیری نیروی انسانی نسبت به ماه قبل کاهش داشته اند.
شاخص مدیران خرید در بخش صنعت
براساس ارزیابی صورت گرفته شاخص مقدار تولید محصولات در بخش صنعت عدد 48.65 بوده که نسبت به ماه قبل عدد 50.75 کمتر گزارش شده است که به نظر می رسد همراه با کاهش تقاضا و کمبود نقدینگی، تولید برخی صنایع نیز کمتر شده است.
همچنین برای شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان در دی ماه نیز 44.80 ثبت شده که مانند آذر ماه شکل کاهشی داشته و فقط اندکی این شاخص بهبود بافته است، آذر ماه این عدد برابر با 43.51 بوده است. نوسانات نرخ ارز و انتظار کاهش قیمت ها از سوی مشتریان از یک سو و کمبود شدید نقدینگی از سوی دیگر باعث کاهش تقاضای مشتریان در دی ماه شده است، اگرچه سری زمانی این شاخص هم به طور معمول کاه نسبی آن در دی ماه را نشان می دهد.
ارزیابی صورت گرفته همچنین نشان دهنده آن است که شاخص میزان استخدام و بکارگیری نیروی انسانی نیز در دی ماه برابر با 53.94 واحد بوده که نسبت به دی ماه افزایش بیشتری داشته است و انتظار می رود فعالیت های اقتصادی صنایع در ماه های پایانی سال بیشتر شود.
با توجه به گزارش منتشر شده شاخص قیمت خرید مواد اولیه نیز در دی ماه برابر با عدد 73.72 برای چهارمین ماه پیاپی شیب افزایشی کمتری نسبت به ماه قبل داشته است، با این شرایط می توان گفت هر چند همچنان روند افزایشی مواد اولیه وجود دارد اما شدت آن کمتر شده است. کاهش نرخ ارز باعث شده تا شدت افزایش قیمت مواد اولیه نسبت به ماههای اخیر تاحدی کاهش یابد.
یکی دیگر از مولفه ها به شاخص قیمت محصولات تولید شده در دی ماه باز می گردد. براساس ارزیابی صورت گرفته در دی ماه عدد این شاخص به 50.86 با افزایش اندک خود طی 9 ماه گذشته به کمترین مقدار خود رسیده است. به نظر می رسد با کاهش تقاضای مشتریان، اکثر تولیدکنندگان به منظور رقابت در بازار، تقریبا قیمت ها را ثابت نگه داشته اند، هرچند قیمت مواد اولیه کاهش چندانی نداشته است.
همچنین شاخص انتظارات تولید در ماه آینده نیز عدد 64.74 پیش بینی شده است که نرخ رشد بیشتری نسبت به ماه قبل داشته است و طی 9 ماه گذشته بیشترین مقدار خود را به ثبت رسانده است. از یک سو با نزدیک شدن به پایان سال و از سوی دیگر نتایج انتحابات آمریکا، انتظاارت خوش بینانه و امیدواری فعالان اقتصادی بخش صنعت به رفع تحریم ها و بهبود فعالیت ها در ماههای آتی بیشتر کرده است.