کاهش سفارشات جدید و موجودی مواد اولیه صنایع کشور در مهر ماه + نمودار
به گزارش اقتصادنیوز ؛ ارزیابی گزارش شامخ نشان دهنده آن است که در مهرماه 1401 همه مولفههای اصلی شامخ در بخش صنعت، به غیر از «میزان سفارشات جدید مشتریان» و «موجودی مواد اولیه» افزایش داشتهاند و عدد بیشتر از 50 را ثبت کردهاند، این دو مولفه که از شاخص های اصلی در رشد بنگاههای اقتصادی محسوب می شوند با افت روبرو بوده اند که این امر می تواند بر رشد تولید بنگاههای اقتصادی اثرگذار باشد.
ارزیابی های صورت گرفته از «شاخص مقدار تولید محصولات بخش صنعت» در مهرماه (54.86) با نرخ کمتری نسبت به شهریورماه افزایش داشته است. هرچند با توجه به کاهش شدید تقاضا و میزان فروش، افزایش تولید منجر به افزایش موجودی انبار شده است.
براساس ارزیابی های صورت گرفته در میان رشته فعالیتهای صنعتی، به ترتیب سایر صنایع، پوشاک و چرم و کانی غیرفلزی با بیشترین کاهش در مقدار شامخ در مهر ماه روبرو بودهاند.
وضعیت شاخص بخش صنعت
براساس ارزیابی های «شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان» در مهرماه (45.08) نسبت به شهریورماه کاهش قابلتوجهی داشته است. به عقیده فعالان اقتصادی علاوه بر کمبود نقدینگی و کاهش قدرت خرید، اتفاقات اخیر کشور نیز در کاهش تقاضا بسیار مؤثر بوده است.
از سوی دیگر شاخص موجودی مواد اولیه خریداریشده در مهرماه (49.64) ارزیابی شده که هرچند نسبت به شهریور شدت کاهش کمتری داشته، اما همچنان نشاندهنده کمبود مواد اولیه در واحدهای تولیدی است. به عقیده فعالان اقتصادی کمبود نقدینگی و عدم ثبات قیمت ارز باعث شده تا بنگاهها در تأمین مواد اولیه با مشکل روبرو باشند.
از دیگر شاخص های ارزیابی شده می توان به «شاخص میزان استخدام» در مهرماه اشاره کرد که عدد (51.38) برای آن به دست آمده و به کمترین میزان 6 ماهه اخیر از فروردینماه رسیده است. به گفته فعالان بنگاههای اقتصادی با کاهش فروش و کاهش تقاضا، برخی از شرکتها برای کم کردن هزینهها ناچار به تعدیل نیرو بودهاند.
اما وضعیت «شاخص قیمت خرید مواد اولیه» در مهرماه (65.33) به بیشترین میزان 3 ماهه اخیر رسیده است. بر اساس گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرفکننده در مهرماه نیز نرخ تورم ماهانه مهر به 3.0 درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، 0.8 واحد درصد افزایش داشته است.
در میان شاخص های ارزیابی شده «شاخص موجودی محصول نهایی در انبار» هم در مهرماه (55.18) ارزیابی شده که به بیشترین میزان 3 ماهه اخیر رسیده است. به دلیل پیشی گرفتن رشد تولید از رشد تقاضا و فروش، میزان موجودی انبار در این ماه با شدت بیشتری افزایش داشته است.
ارزیابی ها نشان دهنده آن است که شاخص قیمت محصولات تولیدشده در مهرماه (47.82) برای سومین ماه پیاپی همچنان کاهشی بوده، اما شدت کاهش آن نسبت به شهریورماه اندکی کمتر شده است. کاهش قدرت خرید مشتریان و کاهش میزان تقاضا باعث شده تا فعالان اقتصادی، علیرغم هزینه زیاد نهادههای تولید، به دلیل دستوری بودن قیمت برخی از محصولات و همچنین کاهش تقاضا، محصولات خود را با قیمت بسیار اندک و نزدیک به قیمت تمامشده بفروش برسانند.
در میان شاخص های ارزیابی شده «میزان فروش محصولات» نیز در مهر (43.93) در مقایسه با شهریورماه با شدت بیشتری همچنان کاهشی است. کاهش شدید قدرت خرید و اتفاقات اخیر کشور باعث کاهش شدید تقاضا و در نتیجه میزان فروش شرکتها شده است.
اما «شاخص انتظارات تولید در ماه آینده» به (60.39) کمترین مقدار 4 ماهه اخیر رسیده است. اگرچه همچنان نشاندهنده خوشبینی فعالان بخش صنعت برای آبان ماه است.
بهطورکلی در مهرماه، در بخش صنعت به دلیل تقاضای پایین مشتریان که ناشی از کاهش قدرت خرید و اتفاقات اخیر کشور است، میزان فروش شرکتها با کاهش شدیدی روبرو شده است که منجر به افزایش موجودی انبار شده است. از سوی دیگر، شرکتها به دنبال بیثباتی نرخ ارز در تأمین مواد اولیه خود با مشکل روبرو هستند.