ادعای تازه آژانس درباره ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، خبرگزاری رویترز بامداد شنبه در گزارشی مدعی شد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی به اعضای خود از اقدام جدید ایران در کارخانه ساخت صفحات سوخت در اصفهان خبر داده و طی آن مدعی شد که ایران نقض جدیدی در برجام انجام داده است.
خبرگزاری رویترز بامداد شنبه گزارش داد: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز ۷ آوریل (۱۸ فروردین) تایید کرده است که در کارخانه ساخت صفحات سوخت در اصفهان، ایران شش صفحه سوخت قراضه تابش نشده برای رآکتور تحقیقاتی تهران را ذوب کرده است که این صفحات سوخت شامل ۰.۴۳ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تا ۲۰ درصد U-235 است».
بر اساس ادعای خبرگزاری رویترز، در گزارش آژانس آمده است: «(در این فرآیند) محلول نیترات اورانیل استخراج شده و به کربنات اورانیل آمونیوم تبدیل شده است».
در این گزارش آمده است که ایران قصد دارد با فرآوری بیشتر این مواد به تولید مولیبدن بپردازد که کاربردهای غیرنظامی زیادی از جمله اهداف پزشکی دارد.
رویترز نوشت که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش خود از گفتن این موضوع که این اقدامات جدید ایران در تضاد با برجام بوده خودداری کرده است اما دو دیپلمات به رویترز گفتهاند که گزارش نقض جدید برجام توسط ایران را نشان میدهد اگر چه ایران این اقدامات را با عنوان اقدامات جبرانی بر اساس متن برجام توصیف میکند.
«دیوید آلبرایت» بازرس سابق تسلیحات سازمان ملل که مواضعی ضد ایرانی نیز دارد در واکنش به این گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که این موضوع سوالات در این باره را مطرح کرده که در برجام چه چیزی از ذخایر اورانیوم غنی شده مستثنی شده است.
وی گفت: «با نگاه به گذشته، مستثنی کردن این صفحات قراضه اورانیوم غنی شده تا نزدیکی ۲۰ درصد احتمالا ایده خوبی نباشد».
وی در تشریح معنای قراضه در این مورد میگوید: «زمانی که اورانیوم غنی شده به صفحات سوخت تبدیل میشود برخی از آنها استفاده نمیشوند که تا حدودی شبیه خمیر کیک هستند».
دومین جلسه حضوری نشست کمیسیون مشترک برجام که از روز سه شنبه ۱۷ فروردین ماه در وین از سر گرفته شده بود، روز جمعه ۲۰ فروردین برگزار شد و بعد از حدود یک ساعت و نیم پایان یافت. ارائه گزارش رایزنیهای فنی صورت گرفته در جلسات گروههای کارشناسی «لغو تحریم“ و «هستهای» مهمترین دستورکار نشست روز گذشته بود.
«سید عباس عراقچی» معاون وزیر خارجه و رئیس هیأت ایرانی، در این نشست ضمن تاکید بر اراده جمهوری اسلامی ایران برای ادامه تعاملات جدی، گفت: «این امر منوط به مشاهده اراده سیاسی و جدیت در طرفهای مقابل است و در غیر این صورت، دلیلی برای ادامه مذاکرات وجود نخواهد داشت».