دولت کار خود را در FATF انجام داد اما جای دیگر گیر کرد

روحانی: مصوبه مجلس دست و پای ما را در مذاکرات بست

کدخبر: ۴۲۸۵۳۷
رئیس جمهور گفت: می‌گذاشتند در مذاکرات تحریم کارمان را انجام دهیم و دست و پای ما را نمی بستند و ما پایان ۹۹ توافق کرده بودیم. سند آن موجود است و توافق اجمالی بین ما و ۵+۱ روشن است. بهر حال یک مصوبه‌ای مجلس گذراند و آن مصوبه دست و پای مارا بست.
روحانی: مصوبه مجلس دست و پای ما را در مذاکرات بست

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرگزاری خبرآنلاین حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس‌جمهور صبح امروز یکشنبه در مراسم شصت و یکمین مجمع عمومی عادی سالانه بانک مرکزی اظهار کرد: بدهی دولت به بانک مرکزی در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ کاهش پیدا کرده است. این بدهی در سال ۹۹ هم نسبت به ۹۸، باز هم کاهش یافته است.

روحانی گفت: پایه پولی هم زمانی رشد می‌کند که بانک مرکزی ناچار می‌شود که ذخایر ارزی خودش را بالا ببرد؛ ذخایری که کاملا در اختیار و دسترسش نبود. در این زمینه البته بی انضباطی دولت نبوده بلکه مشکل دیگری بوده است.

وی ادامه داد: وقتی منابع بانک مرکزی مسدود و تحریم می‌شود، بانک مرکزی ناچار خواهد شد که از این منابع استفاده کند درحالی که این منابع را به راحتی نمی‌تواند در بازار استفاده کند.

اهم اظهارات رئیس جمهور را در ادامه به نقل از باشگاه، مهر و... بخوانید؛

* در سال ۹۷ ما وارد شرایط جدید شدیم. من از همه مدیران، مسئولین و اقتصاددانان کشور می‌خواهم که ماجرای سال ۹۷ به بعد را برمبنای واقعیت های موجود برای مردم تشریح کنند.

* حوادث سال ۹۷ مربوط به دولت دوازدهم نمی‌شود. یک زمان دولت دوازدهم تصمیم گیری می‌کند و اقدامی را انجام می‌دهد یا اینکه یک زمانی دولت داوزدهم تصمیم می‌گیرد که از برجام خارج شود یا اینکه یک اقدام اقتصادی خاصی را انجام دهد؛ اما در ماجرای سال ۹۷ اینگونه نبود.

* اگر جنگ اقتصادی سال ۹۷ و کرونا نبودند قیمت ارز با روند سابق ادامه پیدا می‌کرد. اگر آن جنگ و کرونا نبودند، الان نرخ دلار حدود ۵ هزار تومان بود.

* اینکه برخی افراد در جامعه فکر می‌کنند دولت در این زمینه مقصر بوده و یک بدهکاری دارد صحیح نیست. دولت بدهکاری ندارد، دولت بر مبنای روال کار خودش کار را انجام داده و پیش برده است. یک جنگ اقتصادی بر ما تحمیل شده است. جنگ اقتصادی بی‌نظیر در تاریخ ایران و شاید کم نظیر در تاریخ جهان.

* چه زمانی یک جنگی بر ما تحمیل شود که جلوی فروش یک بشکه نفت را بگیرد. یک زمانی در مقطع سال ۹۰ و ۹۱ تحریم‌هایی بود که می‌گفت فقط باید یک میلیون بشکه نفت صادر شود. اما اینکه حتی یک بشکه نفت فروش نرود و کل نفت ایران در تیغ تحریم قرار بگیرد و کل عملیاتی بانکی مشمول تحریم شود و کل منابع ما یکجا مسدود شود، اتفاقی بی‌نظیر است.

* سال‌های ۹۰ و ۹۱ یک راه‌هایی برای فعالیت‌های بانکی وجود داشت و از ۹۲ نیز با توافق موقت یک گشایشی ایجاد شد اما اینکه تمام راه های بانکی و تجاری ما مسدود شود، تاریخ کشور ما سراغ ندارد.

* برخی اقتصاددانان ما در سال ۹۷ می‌گفتند تا پایان ۹۷ ما به تورم ۳ رقمی می‌رسیم. برخی می‌گفتند کالای اساسی باید جیره‌بندی و کوپنی شود.

* در مقابله با بیماری کرونا تخت‌های بیمارستانی ما آماده بود و در موج‌های بسیار بلند توانستیم این تخت‌ها را آماده کنیم. این مساله بخاطر تلاشی بود که از سال ۹۳ شروع شده بود تا در بخش سلامت یک گشایشی برای مردم ایجاد شود.

* ما بیش از ۴۰ تا ۴۵ هزار تخت بیمارستانی ایجاد کردیم. امسال اگر یک مقدار از لحاظ ارزی دستمان باز بود ۱۳ هزار تخت در این یکسال افتتاح می‌کردیم. البته هزاران تخت افتتاح شده و خواهد شد.

* هیچ وقت مشکلاتی که در برخی کشورها در اوایل سال ۹۹ وجود داشت و فروشگاه‌ها مواد غذایی و شوینده نداشتند، ما دچارش نشدیم.

* در زمان کرونا فشار اقتصادی زیادی به مردم وارد شد و یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر بیکار شدند و شغل خود را از دست دادند.

* در همین ایام کرونا ما توانستیم مساله سهام عدالت را فعال کنیم و مردم یک آرامشی پیدا کردند و بخشی از سهام‌شان پرداخت شد. بنابراین ما توانستیم یک مقدار مشکلات اقتصادی مردم را کم کنیم.

* برخی مشکلات پای دولت نیست اما پای دولت نوشته می‌شود و ربطی به دولت ندارد.

* الان می‌گویند چرا دولت تحریم را تمام نکرد؟ خب به ما ربطی ندارد. اگر اختیارات لازمی که قانون اساسی به ما می‌دهد را می‌توانستیم عملیاتی کنیم، آغاز سال ۱۴۰۰ تحریم نداشتیم.

*اگر دو کار در اواخر سال ۹۹ انجام شده بود شرایط ما بهتر بود یکی توافق و دیگری FATF *مصوبه مجلس دست و پای ما را در مذاکرات بست؛ در غیر این صورت ما در پایان ۹۹ توافق کرده بودیم؛ سند آن موجود و توافق اجمالی بین ما و ۵+۱ روشن است.

* یکی هم در بحت FATF؛ من قبلا هم اعلام کردم در FATF دولت کار خود را انجام داد و ما از لیست سیاه خارج شدیم. مجلس و شواری نگهبان به ما کمک کرد و یک جای دیگر آمد و آن را نگه داشت.

*جنگ اقتصادی به دولت مربوط نمی‌شود. جنگ اقتصادی یک نفر در کاخ سفید تصمیم گرفته است. بعضی از امور هست که دولت به تنهایی قادر نیست. برخی از اموری که پای دولت نوشته می‌شود به دولت مربوط نمی‌شود.

بر اساس آمار و ارقام وقتی در سال 92 دولت یازدهم شروع به کار کرد رشد اقتصادی منفی 7.7 بود و در سال 94 نیز با معضل و شوک قیمت نفت مواجه شدیم و قیمت نفت که در آغاز کار دولت یازدهم بشکه‌ای 104 دلار بود در مقطعی حتی به 30 د لار رسید لذا با شرایط خاصی مواجه بودیم.

* بعد از اینکه در سال 94 توانستیم از تحریم عبور کنیم آثار اقتصادی مثبت آن در سال 95 مشاهده شد به طوری که در این سال از رشد اقتصادی 12.5 درصد برخوردار شدیم و از آغاز دولت یازدهم تا اوایل سال 97 شرایط باثباتی در اقتصاد کشور را شاهد بودیم.

* از ابتدای دولت یازدهم تا اوایل سال 97 فرازونشیب آنچنانی در اقتصاد و به خصوص قیمت ارز نداشتیم و از لحاظ تورم، رشد اقتصادی، قیمت ارز و اشتغال دارای ثبات بودیم که ثبات اقتصادی برای داشتن شرایط مطلوب در سالهای آینده برای کشور اهمیت دارد.

* از سال 93 اشتغال خالص مناسبی را در کشور شاهد بودیم و تا سال 96 به طور متوسط 550 هزار شغل ثابت در هر سال داشتیم. تورم نیز از اواخر سال 94 تا اوایل سال 97 یک رقمی بود اما با شروع جنگ اقتصادی شرایط تغییر کرد.

* دولت در طول چهار سال اول از انضباط مالی بسیار خوبی برخوردار بود و در هیچ شرایطی حتی در دوره جنگ اقتصادی نیز حاضر به استقراض از بانک مرکزی نشدیم همواره سعی کردیم انضباط مالی دولت را رعایت کنیم که این موضوع در تورم و پایه پولی بسیار مهم است.

* برای اینکه بتوانیم به جای نفت که تامین کننده اصلی ارز کشور است جایگزین پیدا کنیم فعالیت‌های خوبی در راستای صادرات غیرنفتی انجام دادیم و در این راستا اقدامات بانک مرکزی بسیار موثر بود و تقریبا کشور بدون نفت، بدون قحطی و کوپنی شدن کالاها اداره شد.

* در زمینه تهیه واکسن نیز به رغم همه مشکلات امروز توانستیم به نقطه نسبتا مطلوبی برسیم و روند واکسیناسیون سرعت خوبی پیدا کرده است.

* رشد اقتصادی در سال 99 که در بسیاری از کشورها منفی بود در کشور ما مثبت 3.6 درصد بود و این از افتخارات دولت است که در سخت‌ترین شرایط و جنگ اقتصادی قادر است دولت دوازدهم را با رشد مثبت اقتصادی به دولت آینده تحویل دهد.

* بر اساس آمار و ارقام ارائه شده در سه ماهه اول امسال شاهد شرایط مناسبی در بخش صادرات و واردات نسبت به سه ماهه اول پارسال هستیم، صادرات بیش از 69.2 درصد و واردات حدود 37 درصد نسبت به سه ماهه اول سال گذشته اضافه شده است و شاهد تعادل بین صادرات و واردات هستیم و بی تردید این روند می‌تواند امیدوارکننده باشد ضمن اینکه در شرکتهای بزرگ اقتصادی نیز رشد 8.7 درصدی ایجاد شده است.

* اگر همه تحریمها هم برداشته شود ولی مشکل ا ف.ای.تی.اف حل نشود باز هم در فعالیت‌های بانکی با بانکهای دنیا روند عادی نخواهیم داشت لذا برخی از مشکلات در اختیار دولت نیست و ربطی هم به دولت ندارد.

*  اگر اختیارات لازم که قانون اساسی به ما می‌دهد را می‌توانستیم عملیاتی کنیم در آغاز 1400 تحریم نداشتیم.  

* در برخی از امور دولت به تنهایی قادر نیست کاری انجام دهد و باید بقیه دستگاهها و ارگان‌ها هم یاری کنند لذا باید برای مردم توضیح داده شود که دولت در کجاها می‌تواند عمل کند و کجاها از اختیارات دولت خارج است.

* آنچه در توان‌مان بوده برای رفع مشکل مردم دریغ و کوتاهی نکردیم و برخی بر مواردی که در اختیار دولت بوده را حل و فصل کردیم و اجازه ندادیم در شرایط کرونا و تحریم فعالیت‌های زیربنایی و اقتصادی و تولیدی تعطیل شود.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید