شهرهای بزرگ در خطر سقوط/ داعش در مرز تاجیکستان اعلام موجودیت کرد/ زنگ خطر به صدا درآمد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، در روزهای گذشته جنگ و درگیری در شهرهای بزرگ اغاز شده و خطر سقوط این شهرها جدی تر از روزهای قبل است. اما ارتش افغانستان می گوید طالبان را دفع کرده اما حملات این گروه به حومه این شهرها همچنان در جریان است. این در حالی است که گروه داعش در مرز افغانستان و تاجیکستان رسما اعلام موجودیت کرده که باعث نگرانی کشورهای آسیای میانه و روسیه شده است.
به گزارش یورونیوز درگیریها بین نیروهای دولتی افغانستان و گروه طالبان روز شنبه برای سومین روز پیاپی در نزدیکی شهر هرات ادامه یافت.به گفته مقامات افغان و ساکنان محلی، صدها نفر به دنبال این درگیریها محل سکونت خود در حومه هرات یا در نزدیکی این شهر را ترک کردهاند. عبدالصبور قانع، والی هرات اعلام کرده است که بیشتر درگیریها در ولسوالیهای انجیل و گذره در جریان است.
وی بعدازظهر شنبه از وقوع درگیری در حومه جنوبی و جنوب شرقی هرات به ویژه در مناطق پل پشتون و پل مالان سخن گفت. پل پشتون و پل مالان در حدود ده کیلومتری هرات واقع شدهاند.
عبدالصبور قانع همچنین گفت که نیروهای دولتی با وجود استقرار شبه نظامیان طالبان در «منازل مسکونی»، به دنبال پیشگیری از تلفات غیرنظامی هستند. به گفته والی هرات درگیریهای نظامی در نزدیکی فرودگاه هرات نیز در جریان است.
گروه طالبان اخیرا بر شماری از ولسوالیهای هرات و دو گذرگاه مرزی اسلام قلعه با ایران و گذرگاه مرزی تورغوندی با ترکمنستان مسلط شد.
درگیریها در حالی در نزدیکی هرات ادامه دارد که یک مامور پلیس روز جمعه در جریان حمله به مقر سازمان ملل متحد در این شهر کشته شد. گروه طالبان از دو ماه پیش عملیات تهاجمی علیه نیروهای دولتی را در سراسر افغانستان آغاز کرده است.
شبه نظامیان طالبان علاوه بر هرات برای مسلط شدن بر قندهار، دومین شهر بزرگ افغانستان و لشکرگاه، مرکز ولایت هلمند نیز با نیروهای دولتی درگیر شدهاند.
شهر هرات در غرب افغانستان با جمعیت ۶۰۰ هزار نفری خود سومین شهر بزرگ این کشور محسوب میشود.
حمله راکتی به فرودگاه قندهار
در همین حال در بحبوحه تشدید جنگ در افغانستان، رئیس فرودگاه قندهار از برخورد 3 راکت به این فرودگاه و توقف پروازها خبر داد.
«مسعود پشتون» رئیس فروگاه قندهار به خبرگزاری فرانسه گفت: شب گذشته (شنبه) 3 راکت به سمت فرودگاه قندهار شلیک شده که 2 راکت به باند فرودگاه اصابت کرده و در نتیجه پروازهای این فرودگاه متوقف شده است.
پشتون افزود کار بر روی تعمیر باند فرودگاه در جریان است و به احتمال زیاد تا امروز (شنبه) فعالیت فرودگاه از سر گرفته خواهد شد.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که مقامات اداره هواشناسی کابل نیز حمله راکتی به فرودگاه قندهار را تایید کردند.
فرودگاه قندهار برای پشتیانی نیروهای امنیتی افغانستان برای سرکوب طالبان و عدم تصرف دومین شهر بزرگ افغانستان نقش حیاتی را ایفا میکند.
این حملات در حالی صورت میگیرد که از چند روز گذشته طالبان حملات خود را به شهر هرات و شهر لشگرگاه تشدید کرده و این دو شهر مهم طی روزهای گذشته شاهد درگیری شدید میان نیروهای امنیتی و طالبان بوده است.
زنگ خطر حضور داعش در مرز تاجیکستان و افغانستان
در همین حال افزایش فعالیت و حضور گروه تروریستی داعش در شمال افغانستان و مرزهای این کشور با تاجیکستان باعث بروز نگرانی جدی در اخل افغانستان و برخی از کشورهای دیگر از جمله روسیه شده است.
به گزارش ایرنا، مقامات بلندپایه و امنیتی روس تاکنون چندین بار در خصوص افزایش فعالیتهای گروههای تروریستی، به خصوص گروه تروریستی داعش در شمال افغانستان و در نزدیکی مرزهای تاجیکستان ابراز نگرانی کردهاند.
در همین زمینه ژنرال «عبدالواحد طاقت»، تحلیلگر مسائل نظامی با اشاره به وخامت اوضاع امنیتی و همچنین ظهور و حضور داعش در شمال افغانستان، گفت: اسناد و شواهد زیادی وجود دارد که در تخار، سرپل و به خصوص در فاریاب نیروهای داعشی زیادی مستقر شده و در این ولایتها فعالیت دارند.
وی تأکید کرد: آمریکا سعی دارد تا از داعش در شمال افغانستان حمایت کند. این تحلیلگر نظامی تأکید کرد: آمریکا اگر نتواند داعش را وارد تاجیکستان کند، در راستای اهداف استراتژیک خود تلاش میکند این گروه را در ازبکستان و ترکمنستان نفوذ داده تا از این طریق، داعش را به قرقیزستان و در نهایت مرزهای روسیه نزدیک کند.
طاقت در ادامه افزود: روسیه با درک اینکه آمریکا برای دسترسی به منابع سرشار کشورهای آسیای مرکزی و اطراف مدیترانه یک استراتژی بلندمدت دارد، با تاجیکستان قرارداد ۵۰ ساله نظامی-امنیتی امضا کرد تا نیروهای روسیه در مرزهای جنوبی تاجیکستان مستقر شده و نگذارند داعشیها و سایر تروریستها از مرز افغانستان به خاک تاجیکستان وارد شوند.
از سوی دیگر گفتنی است، روسیه بارها اعلام کرده که آماده تقویت مرز و نیروهای مرزی تاجیکستان جهت مبارزه با تروریسم و جلوگیری از انتقال تروریستها از خاک افغانستان به تاجیکستان و سپس به دیگر کشورهای همجوار روسیه، است.
«نیکولای پاتروشوف»، مشاور امنیت ملی روسیه به تازگی و در نشست مشاورین امنیت ملی سازمان امنیت جمعی در بیشکک گفت: نیروهای تاجیکستان را از طریق وزارت دفاع و سازمانهای ویژه روسیه در راستای تحقق برنامه مدرنیزهسازی نیروهای مسلح آن کشور تقویت خواهیم کرد.
فعالیت داعش در قندوز
گروه تکفیری داعش در ادامه جنایت خود با اعدام یک پلیس راهنمایی و رانندگی در منطقه "دشت آبدان" در استان قندوز در نزدیکی مرز با تاجیکستان ،زنگ خطر را برای کشورهای آسیای میانه به صدا درآورد.
هرچند پلیس قندوز این اقدام را به طالبان نسبت داد اما داعش با انتشار تصویر این رویداد ،مسوولیت آن را پذیرفت .
به گفته کارشناسان این اقدام داعش زنگ خطر حضور داعش را برای کشورهای آسیای میانه ،روسیه و چین به صدا درآورده است .
نگرانیهای مقامات افغان و خبرنگاران از تحولات روزهای اخیر در مرزهای افغانستان و تاجیکستان نشان می دهد اوضاع و تحولات شمال افغانستان بسیار پیچیده است.
«فوزیه کوفی» عضو هیأت مذاکره کننده دولت افغانستان و عضو سابق مجلس نمایندگان این کشور هم با ابراز نگرانی اعلام کرد که داعشیهای تکفیری در مناطق مرزی همجوار افغانستان با تاجیکستان مستقر شده اند.
وی افزود: شماری از داعشیهای خارجی به همراه خانوادههای خود از سوریه و لیبی به افغانستان آمده و در بخشهایی از بدخشان در مرز با تاجیکستان جابجا شده اند و تأکید کرد که با حضور آنها اوضاع وخیمتر خواهد شد.
«بشیراحمدقاسانی» خبرنگار تلویزیون «یک» افغانستان هم اعلام کرد که یک هیأتی از گروه طالبان به استان تخار در شمال شرق این کشور سفر کرده و فرماندهان تاجیک و ازبک تبار این گروه را از وظایف شان برکنار و سلاح های آنها گرفته اند.
وی از "قاری قدرت الله" و "حاجی خیرالله" که از فرماندهان شناخته شده طالبان از قوم تاجیک و ازبک این استان بودند و در شهرستان «دشت قلعه» این استان فعالیت داشتند، بعنوان مثال ذکر کرده است.
چهار روز پیش نیز رسانه های افغانستان گزارشی را منتشر کردند که در آن از حضور تعدادی ازاعضای جنبش انصارالله تاجیکستان در شهرستانهای مرزی بدخشان افغانستان با تاجیکستان توسط طالبان خبر داده بودند.
در این گزارش آمده است که شدت درگیریها در شمال و شمال شرق افغانستان، همکاری طالبان را با برخی گروههای افراطی ممنوع شده، بیشتر کرده است.
«مومن احمدی» نویسنده این گزارش گفته است که اسناد و مدارکی زیادی در اختیار دارد که ثابت می سازد، جنگجویان تاجیکستانی کنترل پنج شهرستان در استان بدخشان را بدست دارند.
در گزارش آمده است که فرماندهی این تروریستها رایک تاجیکستانی بنام «محمدشریف اوف» مشهور به «مهدی ارسلان» برعهده دارد.
گفته شده است که شهرستانهای «کوف آب»، «شیکی»، «نسی»، «مایمی» و «خواهان» بدخشان در کنترل این افراد قرار دارد که با تاجیکستان مرز مشترک دارد.
فعالیت گروه انصارالله در داخل تاجیکستان ممنوع است و اعضای این گروه به اتهام تروریسم تحت تعقیب دولت این کشور قرار دارد.
رسانههای افغانستان به نقل از منابعی در تاجیکستان هم نوشته اند که دولت تاجیکستان تائید کرده اند که ۲۰۰ شهروند این کشور در صفوف طالبان هستند.
"محمد اشرف غنی"رئیس جمهوری و "حمدالله محب" مشاور امنیت ملی دولت افغانستان نیز گفته اند که حدود ۱۰ تا ۱۵ هزار جنگجویان لشکر طیبه و جیش محمد وارد افغانستان شده و در کنار طالبان علیه دولت این کشور می جنگند.
"اشرف غنی" دو روزپیش نیز در کابل گفت که ورود گروههای تروریستی به کشور باعث پیچیده تر وضعیت و ابعاد جدید منطقه ای و بین المللی به جنگ داده است.
گزارش تازه سازمان ملل متحد نیز نشان می دهد که روابط گروه طالبان با تروریست های خارجی همچنان ادامه دارد.
هدف از جابجایی تروریست های خارجی در بدخشان فراتر از افغانستان است و این گروهها تصمیم دارند برای تحقق اهداف از جمله تطبیق شریعت اسلامی و گسترش خلافت اسلامی به دیگر نقاط جهان از شمال افغانستان به ویژه بدخشان به کشورهای آسیای مرکزی، چین و روسیه دهلیز باز کنند.
مقامهای حکومت افغانستان بارها گفتهاند که هدف تروریست ها در شمال کشور این است که جنبش اسلامی ترکستان شرقی میخواهد وارد چین شود، جماعت انصارالله به تاجیکستان برود، جنبش اسلامی ازبکستان میخواهد داخل کشورهای آسیای میانه و حتی روسیه شوند.