پامپئو: مذاکرات احیای برجام متوقف شود
مایک پامپئو وزیر خارجه سابق آمریکا با موجسواری درباره اتهامهای رژیم صهیونیستی و متحدانش درباره حمله به کشتی «مرسر استریت»، بر ضرورت توقف مذاکرات دولت جو بایدن با ایران درباره برجام تاکید کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ که در زمان آنها آمریکا به صورت غیرقانونی از برجام خارج شد، با توسل به حمله به کشتی اسرائیلی در دریای عمان، خواستار توقف مذاکرات وین درباره احیای توافق هستهای ایران شد.
در ادامه اتهامزنیهای بی سند و مدرک رژیم صهیونیستی، انگلیس، آمریکا و متحدانشان به ایران درباره حمله به کشتی اسرائیلی «مرسر استریت» در دریای عمان، مایک پامپئو وزیر خارجه سابق آمریکا در این باره اظهارنظر کرد.
او در مصاحبه با «شان هانیتی» مجری سرشناس فاکس نیوز، با موج سواری روی ادعاها و اتهامزنیهای تلآویو و حامیانش به تهران، توقف مذاکرات دولت جو بایدن در وین برای احیای برجام را خواستار شد.
مایک پامپئو در این مصاحبه، تکرار ادعای «کشته شدن یک بریتانیایی و یک رومانیایی در حمله ایران»، ادامه مذاکرات دولت بایدن در وین برای احیای برجام را «دیوانگی» خواند و خواستار توقف آن شد.
وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ در مصاحبه با شان هانیتی، رویکرد جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در قبال ایران را «ضعیف» خواند و موضع دولت او در تلاش برای احیای برجام به رغم حملات ایران به کشتی ها و منافع غرب و متحدانش را محکوم کرد.
به روایت او، جو بایدن در اتخاذ مواضع سرسختانه در قبال کشورهایی از قبیل روسیه، چین، کره شمالی و ایران ناکام بوده است.
پامپئو با استناد به ادعاهای بی سند و مدرک رژیم صهیونیستی و متحدانش درباره حمله به کشتی مرسر استریت ادعا کرد، ایران دارد از ضعف ایالات متحده سود میبرد.
وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ افزود: «آنها یک بریتانیایی را کشتند، آنها یک رومانیایی را کشتند و به یک کشتی در دریا حمله کردند، از طریق نیروی نیابتی خودشان حماس، به داخل اسرائیل از نوار غزه حملات راکتی کردند و ما هنوز در میز هستیم و تلاش میکنیم که با آنها بر سر توافق هستهای مذاکره میکنیم، این دیوانگی است».
پامپئو که به گفته رسانههای آمریکایی یکی از نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ خواهد بود، در مصاحبه با فاکس نیوز به تعریف و تمجید از مواضع و سیاست خارجی دولت ترامپ پرداخت.
او که سابقه ریاست بر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و عضویت در مجلس نمایندگان این کشور را هم در کارنامه خود دارد، در این مصاحبه علیه چین ادعاهای تندی مطرح کرد.
مایک پامپئو با تمجید از دولت سابق و جمهوریخواه آمریکا مدعی شد، مواضع دولت ترامپ دشمنان آمریکا را مجبور کرده بود که این کشور را جدی بگیرند.
این سیاستمدار ۵۷ ساله مدعی شد: «خواه رئیس کم (کیم جونگ اون رهبر کره شمالی) باشد یا رئیسجمهور شی (جین پینگ) در چین، آنها شاهد ضعف ما (در دولت جو بایدن) هستند».
مایک پامپئو و شان هانیتی
پامپئو در این مصاحبه با تکرار مواضع تند خودش علیه چین، بر لزوم اقدام دولت بایدن برای تنبیه چین به دلیل نقش این کشور در همهگیری ویروس کرونا در جهان تاکید کرد.
دولت چین بارها اتهامهای آمریکا و متحدانش به این کشور درباره نقش پکن در همهگیری ویروس کرونا و ادعای شیوع و انتشار آن از یک آزمایشگاه در شهر ووهان را به شدت رد کرده است.
پامپئو با اتهامزنی به چین درباره عدم همکاری با تحقیقات سازمان بهداشت جهانی برای پیدا کردن خاستگاه کرونا مدعی شد: «ما شاهد یک لاپوشانی عمیق (توسط چین) بودهایم و این موضوع تا همین امروز هم ادامه دارد و آنها به کسی اجازه تحقیق به روشی مناسب را نخواهند داد».
به ادعای وی، «حزب کمونیست چین درباره دادن اجازه سفر به تعداد بسیاری از افرادی که به این ویروس مسری و کشنده مبتلا بودند، مسئولیت دارد و آنها بودند که این وروس را به سراسر جهان فرستادند. این بی ملاحظه گری است و باید از آنها حساب کشی شود».
وزیر خارجه سابق آمریکا افزود: «راههای زیادی برای انجام چنین کاری (حساب کِشی کردن از چین) وجود دارد اما به نظر نمی رسد که دولت بایدن در این مسیر حرکت کند. آنها ابزار زیادی برای این کار در اختیار دارند که میتوانند از حرب کمونیست چین برای حساب کشی کردن درباره مرگ میلیونها نفر در سراسر جهان و از بین رفتن ملیاردها دلار ثروت استفاده کنند».
از نظر پامپئو، دولت کنونی آمریکا باید «فشار واقعی به حزب کمونیست چین به ویژه در قبال تایوان» اعمال کند و با فروش جنگندههای پیشرفته و پهپاد به تایوان، فشارهای پکن برای تسلط بر تایوان و آبراهههای بینالمللی در منطقه را پس بزند.
اظهارنظر صریح این چهره شناخته شده جمهوریخواهان آمریکا درباره تایوان در شرایطی مطرح شده که مقامهای مختلف پکن بارها به واشنگتن و متحدانش درباره تبعات دخالت در امور داخلی چین در ارتباط با تایوان هشدارهای جدی دادهاند.
پامپئو در زمان عهدهداری منصب وزارت خارجه آمریکا ادعا کرده بود که تایوان بخشی از چین نبود. وی آبان ماه سال ۱۳۹۹ در زمان دولت ترامپ ادعا کرده بود، قراردادهای فروش سلاح با تایوان به منظور افزایش توان دفاعی آن در مقابله با حمله احتمالی پکن بوده و واشنگتن به حمایت از تایوان ادامه خواهد داد.
مقامهای ارشد چین از قبیل رئیسجمهور این کشور چه در زمان دولت ترامپ و چه در زمان دولت کنونی بایدن، به آمریکاییها درباره تبعات دخالت در امور داخلی پکن به ویژه در قبال تایوان و هنگکنگ هشدارهای جدی دادهاند.
بر همین اساس بود که آبان ماه سال ۱۳۹۸ وزیر دفاع وقت چین در دیدار دوجانبه با «مارک اسپر» همتای آمریکایی خود که در شهر بانکوک برگزار شد، درباره اقدامات تحریکآمیز واشنگتن در دریای چین جنوبی هشدار داد و اعلام کرد، پکن استقلال تایوان را تحمل نخواهد کرد (جزئیات بیشتر).
وزیر خارجه دولت ترامپ در پایان مصاحبه دوشنبه شب (دیشب) خود با فاکس نیوز گفت: «ما باید درباره این موضوعات جدی باشیم وقتی شما ضعیف هستید، باعث ایجاد ریسک میشوید چرا که دشمنانتان باور میکنند که میتوانند از شما سواری بگیرند اما وقتی قوی باشید، موضع کلامی که میگیرید موضع شفافی باشد و برای پیشتیبانی از حرفتان آمادگی عملی اقدام داشته باشید، همانطور که دولت ترامپ همیشه اینطور بود، آن زمان شما آمادگی تضمین آزادی آمریکا را دارید و دشمنانتان هم متوجه اوضاع میشوند».
به رغم هشدارهای مایک پامپئو درباره «مواضع ضعیف» دولت دموکرات جو بایدن در قبال چین، تحلیلگران مطرح روابط بینالملل در آمریکا، پیش از این هشدار داده بودند که مواضع بایدن و ترامپ علیه چین شبیه به هم است.
«جان مرشایمر» نظریهپرداز مطرح آمریکایی با تاکید بر اینکه تفاوتی بین سیاست بایدن با ترامپ در قبال چین وجود ندارد تاکید کرد: «بسیاری معتقد بودند درباره چین ما بهجای سیاست مهار که ترامپ دنبال آن بود، به سیاست تعامل بازمیگردیم اما بایدن تا حد زیادی در مسیر ترامپ گام برداشته است. البته بایدن در کار کردن با متحدان بهتر عمل میکند»