خبر مهم معاون رئیس جمهوری آمریکا درباره برجام
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، کامالا هریس روز جمعه در نشستی خبری در پاریس که برای دیدار با امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، در پی تیره شدن روابط میان آمریکا و فرانسه بسر می برد، افزود که جو بایدن رییس جمهوری آمریکا در خصوص برجام موضع روشنی داشته است.
وی مدعی شد که ما به دنبال بازگشت دوباره به برجام و در انتظار مذاکرات هستیم. امیدواریم و پیش بینی می کنیم این مذاکرات سازنده باشد و با متحدان خود در این خصوص همسو هستیم.
قرار است دور جدید مذاکرات میان ایران و ۱+۴ در وین اتریش هشتم آذرماه (۲۹ نوامبر) برای لغو تحریم های غیرقانونی و بازگشت آمریکا به برجام انجام برگزار شود.
تاکنون ۶ دور مذاکره در شهر وین میان اعضای برجام برای رفع تحریمهای ظالمانه آمریکا انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات کماکان باقی است.
یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت جو بایدن اعلام کرده که هیچگونه ضمانتی درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام نمیدهد.
بایدن هفته پیش در بیانیه مشترک با رهبران انگلیس، آلمان و فرانسه بدون اشاره به خروج یکجانبه کاخ سفید از این توافق ادعا کرد مادامی که ایران به تعهداتش ذیل برجام پایبند باشد، واشنگتن هم متعهد میماند.
ایران و گروه ۱+۵ شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان در ۲۳ تیر ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) به توافقی جامع دست یافتند که براساس آن ایران برخی از فعالیتهای هستهای خود را محدود کرد و در مقابل تحریمهای هستهای علیه تهران تعلیق شد و چند ماه بعد شورای امنیت با تصویب قطعنامه اجماعی ۲۲۳۱ (۲۰۱۵ ) برجام را تایید کرد.
پس از پایان ریاست جمهوری باراک اوباما، دونالد ترامپ رئیس جمهوری تندروی آمریکا در ۸ مه ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت۱۳۹۷) فرمانی را امضا کرد که براساس آن آمریکا از توافق بین المللی و چندجانبه برجام بطور یکجانبه خارج و تحریمهای هستهای ایران که بر اساس برجام تعلیق شده بود، طی یک دوره زمانی بازگشت.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر بارها اعلام کرده است که در صورت لغو تمام تحریمهای آمریکا به نحوی که قابل راستی آزمایی باشد، به اجرای تعهداتش در برجام باز میگردد.
حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه امروز جمعه اظهار داشت: اقدامات و قانونشکنیهای آمریکا از جمله تحریمهای تازه این کشور ارائه تضمینهای عینی از سوی آمریکا را به یک ضرورت غیرقابل چشمپوشی تبدیل کرده است. در این راستا، معاونم دکتر باقری نیز در پایتختهای اروپایی دیدارهایی صریح، شفاف و مفید را انجام داده است.
امیرعبداللهیان با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد در بنبستهای باقیمانده از گفتوگوهای پیشین، بماند، ضمن این که آن را در دسترس خود دارد، گفت: معتقدم اگر طرفهای مقابل با رویکردی جدی و مثبت وارد وین شوند، دستیابی به یک توافق خوب آن هم در کوتاه مدت امکانپذیر است.
وی یادآور شد: همانطور که بارها تاکید کردهام، دولت جمهوری اسلامی ایران سیاست توسعه روابط متوازن با کشورها بر اساس احترام متقابل و منافع مشترک را با جدیت تداوم میبخشد و مصمم است گسترش همکاریهای اقتصادی دو و چندجانبه به موضوع برجام گره زده شود.
نگران تحولات مرز بلاروس و لهستان هستیم
معاون بایدن همچنین درباره تحولات در مرز بلاروس و لهستان گفت: ما بسیار نگران تحولات مرز بلاروس و لهستان هستیم و از نزدیک به آن توجه می کنیم.
وی تصریح کرد که حکومت بلاروس درگیر یک فعالیت بسیار نگران کننده بوده و این مساله ای است که من با امانوئل ماکرون رییس جمهری فرانسه هم صحبت کردم.
معاون رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد: رهبران جهان نظاره گر تحولات مرز بلاروس و لهستان هستند.
به گزارش ایرنا، مساله پناهجویان در مرز لهستان و بلاروس در روزهای اخیر با حضور هزاران تن در این نقطه و جلوگیری نیروهای ویژه لهستان از ورود غیرقانونی به خاک این کشور وضعیت بحرانی یافته است.
گردآمدن گروه بزرگی از پناهجویان از بعد از ظهر ۸ نوامبر (۱۷ آبان ماه) در بلاروس و نزدیکی بزرگراه منتهی به مرز لهستان، مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.
هم زمان با گردآمدن هزاران پناهجو در هوای یخبندان در مرز بلاروس با لهستان و بالاگرفتن تنش در مرزهای دو کشور، جان هزاران تن از آنان در خطر قرار گرفته است.
استفان دوجاریک سخنگوی دبیرکل سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی در نشستی خبری گفت: دبیرکل سازمان ملل با نگرانی وضعیت مهاجران در مرز بلاروس و لهستان را دنبال می کند.
وی تصریح کرد دبیر کل معتقد است چنین وضعیت هایی نباید برای اهداف سیاسی استفاده شوند یا به دلیلی برای افزایش تنش ها میان دو کشور تبدیل شوند.
سخنگوی دبیر کل سازمان ملل افزود: دبیرکل سازمان ملل بر اهمیت رسیدگی به مسائل مهاجرت و پناهندگان بر اساس اصول بشردوستانه و قوانین بین المللی تاکید می کند.
به گفته دولت لهستان، "الکساندر لوکاشنکو" رئیس جمهوری بلاروس به عمد با سازماندهی حرکت پناهجویان عمدتا خاورمیانه ای به مینسک (پایتخت بلاروس) و وعده عبور امن به اتحادیه اروپا در پی تلافی تحریم هایی است که بروکسل (مقر اتحادیه اروپا) علیه رژیم استبدادی بلاروس اعمال کرده است.
همزمان گفته می شود دولت دست راستی لهستان نزدیک به ۲۰ هزار پلیس مرزی را با حمایت ارتش این کشور در مرز با بلاروس مستقر کرده است؛ اقدامی که از زمان جنگ سرد تاکنون بی سابقه بوده است.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری رویترز؛ اتحادیه اروپا روز چهارشنبه با متهم کردن بلاروس به حمله به کشورهای عضو با تشویق هزاران مهاجر به تلاش برای گذر ار مرز لهستان، برای اعمال تحریم های تازه علیه مینسک آماده می شود.
لوکاشنکو هم پیمان روسیه با رد این اتهامات، ۲۷ عضو اتحادیه اروپا و غرب را در دامن زدن به بحران پناهجویان در مرز کشورش با این نهاد اروپایی، مقصر دانست و احتمال قطع جریان خط لوله گاز را مطرح کرد که گاز طبیعی روسیه را از خاک بلاروس به لهستان و آلمان انتقال می دهد.
رئیس جمهوری بلاروس گفت: درحالی که سوخت گرمایش اروپا از کشور ما می گذرد، اما باز هم ما را تهدید می کنند، اگر ما تصمیم به قطع جریان گاز طبیعی بگیرم، آن وقت چه خواهد شد؟ من به سران لهستان، لیتوانی و دیگر افراد نادان توصیه می کنم که پیش از سخن گفتن، فکر کنند.
بازار گاز اروپا که قیمت های آن در هفته گذشته به میزان بی سابقه ای بالا رفته، نسبت به هرگونه اختلال در جریان گاز روسیه از مسیر بلاروس، بسیار حساس خواهد بود. اتحادیه اروپا آماده تصویب و اعمال تحریم های تازه علیه بلاروس در چند روز آینده می شود.