اخطار جدی پدافند هوایی به دو پهپاد آمریکایی
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از مهر، رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ در روزهای ابتدایی ماه آبان با گسترش نیروها از سراسر کشور به منطقه عمومی رزمایش در سواحل مکران آغاز و مراحل تمرینی آن برگزار شد، اما مرحله اصلی و فاز عملیاتی این رزمایش از صبح روز یکشنبه ۱۶ آبان با اجرای سریالها و سناریوهای نظامی مختلف در منطقه عملیاتی با وسعتی بیش از یک میلیون متر مربع برگزار و روز سه شنبه با رژه یگانهای شرکت کننده به پایان رسید.
یگانهای پیاده، زرهی و مکانیزه نیروی زمینی ارتش، سامانههای پدافندی نیروی پدافند هوایی، شناورهای سطحی و زیر سطحی نیروی دریایی ارتش، جنگندهها و پهپادهای نیروی هوایی ارتش از روزهای قبل در منطقه عمومی رزمایش گسترش یافته و تمرینات مختلفی را انجام دادند و در مرحله اصلی انواع عملیاتهای ترکیبی توسط یگانهای شرکتکننده به اجرا گذاشته شد و یگانهای شناور سطحی، زیرسطحی، تکاوران دریایی و عملیات ویژه، پروازی، پیاده، مکانیزه و سایر تجهیزات و تسلیحات برای کسب آمادگیهای رزمی لازم در این رزمایش حضور داشتند.
اهداف رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش
رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ با اهداف متعددی برگزار شد که از آن جمله میتوان به ارتقای توان رزم و دفاع برای پاسداری از استقلال، تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی ایران، استمرار و تقویت حضوری اثرگذار در آبهای دوردست بینالمللی، مناطق راهبردی و خطوط انتقال انرژی در راستای دفاع از منافع جمهوری اسلامی ایران و همچنین ارتقای آمادگی ارتش برای ایستادگی در برابر زیاده خواهی دشمنان و در صورت نیاز به اقدامات مقابلهای و برقراری امنیت پایدار برای خطوط مواصلاتی خودی و حمایت از حمل و نقل دریایی و اقتصاد دریا محور اشاره کرد.
ارائه ظرفیتها و توانمندیهای نظامی در راستای حمایت از تلاشهای سیاسی و بینالمللی دولت مردمی و مقابله با کشورهای غربی و هم راستایی دیپلماسی دفاعی با دیپلماسی سیاسی، شبیه سازی محیط رزم واقعی و اجرای بخشهایی از طرحهای عملیاتی و اطمینان از کفایت طرحهای موجود، افزایش هماهنگی بین نیروهای چهارگانه ارتش و قرارگاه پدافند هوایی در اجرای عملیات مشترک و هم افزایی در قدرت تهاجمی تدافعی جمهوری اسلامی ایران، شبکه سازی مراکز فرماندهی و کنترل قرارگاههای تابعه و هدایت تمرکزی عملیات با محوریت قرارگاه ذوالفقار ارتش و ارتقای آمادگی و کارایی قرارگاهها و مراکز کنترل و فرماندهی ثانویه و متحرک و افزایش سرعت عمل و تحرک این مراکز را میتوان از دیگر اهداف رزمایش برشمرد.
البته انتقال دانش و تجربه به نسل جوان در محیط واقعی عملیات در راستای همتاسازی نیرو انسانی مورد نیاز برای تصدی مسئولیت در ردههای مختلف، بهره برداری حداکثری بخشی از قابلیتهای موجود در حوزه پهپاد ارتش در عملیات مراقبت، شناسایی، شناسایی رزمی پشتیبانی رزمی جنگال و جمعآوری و عبور از لایههای پدافندی و تهاجم به اهداف دوردست، شبکه سازی سامانههای جنگالی، تاکتیکی و استقراری و بهرهبرداری مناسب از این سامانهها در عملیات رزمی و اطلاعاتی، ارزیابی میزان تداوم پایداری و امنیت شبکههای ارتباطی در شرایط متعارف و غیرمتعارف و ارزیابی سرعت عمل، چالاکی، دقت و قدرت تخریب سامانههای موشکی ساحل پایه، دریا پایه و هوا پایه نیز از اهداف مهم رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ است.
رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ یک رزمایش مشترک میان چهار نیروی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود و برگزاری رزمایشهایی از این دست ترکیب توان و قدرت توپخانههای نیروی زمینی، نیروی دریایی و نیروی پدافند در پشتیبانی آتش از نیروهای عمل کننده، افزایش حجم آتش و قدرت تخریب آنها در مقابله با دشمن را در پی داشته و موجب هماهنگی بیش از پیش نیروها در مقابله با دشمنان می شود.
از سوی دیگر برگزاری چنین رزمایشهایی نشان دهنده آمادگی نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از منافع کشورمان و هشدار به دشمنان در خصوص اجتناب از هرگونه تعرض به منافع ملی جمهوری اسلامی ایران و همچنین تاکید به همسایگان در مورد عدم همکاری و همراهی و عضویت در ائتلافهای متشکله علیه منافع ملی جمهوری اسلامی ایران است.
یگانهای حاضر در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰
در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ یگانها و تجهیزات مختلفی از نیروهای چهارگانه ارتش حضور داشتند که از جمله میتوان به ادوات پیچیده زرهی و توپخانه، سامانههای موشکی، انواع هواپیماهای شناسایی، جنگنده و ترابری، انواع تجهیزات سطحی و زیرسطحی، انواع بالگردها، سامانههای موشکی و پهپادی و سامانههای جنگهای الکترونیک و نیروهای زمینی، پدافند هوایی، هوایی و دریایی اشاره کرد.
ارتش در کنار مردم
در کنار اجرای سریالها و سناریوهای نظامی از پیش تعیین شده در این رزمایش، در حوزه مردم یاری نیز اقدامات گستردهای انجام شد که از جمله آنها میتوان به برپایی ۳ بیمارستان سیار در منطقه رزمایش و ارائه خدمات با تخصصهای پزشکی مختلف و همچنین تجهیزات پزشکی و اهدای کمکهای مومنانه و اعزام گروههای پزشکی و دامپزشکی به روستاهای منطقه برگزاری رزمایش اشاره کرد.
اقدامات و تمرینات انجام شده در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰
در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ تمرینات و اقدامات گستردهای انجام شد که وجه تمایز این رزمایش با سایر رزمایشها بود؛ از جمله اقدامات انجام شده در این رزمایش میتوان به استفاده حداکثری از پرندههای بدون سرنشین به منظور جمع آوری اطلاعات نیروهای فرامنطقهای توسط نیروهای چهارگانه ارتش و بیش از ۵۰ اخطار به پرندگان فرامنطقهای که قصد ورود به منطقه برگزاری رزمایش و جمعآوری اطلاعات داشتند اشاره کرد.
استفاده از پهپادهای انتحاری و حمله دقیق به اهداف مشخص شده در منطقه رزمایش گسترش و بهره برداری از سامانههای ضد جنگ الکترونیک در طول سواحل جنوب شرقی جهت مقابله با تهدیدات این حوزه، شبکه سازی مراکز فرماندهی و کنترل هدایت و نظارت تمرکزی توسط ستاد ارتش از ابتدا تا انتهای رزمایش با ایجاد زیرساختهای ارتباطی، نظارتی و کنترل لازم و پرتاب موشکهای ساحل به دریا و دریا پایه تا بُرد ۳۰۰ کیلومتر علیه اهداف شناوری، متحرک و اهداف ثابت دریایی از دیگر اقدامات انجام شده در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش بود.
بخش مهمی از اقدامات و تمرینات حائز اهمیت انجام شده در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ در حوزه دریا و مقابله با تهدیدات در این حوزه بود؛ از یگانهای شناور زیر سطحی بهره برداری و از تسلیحات زیر سطحی از جمله اژدر علیه اهداف پیش بینی شده استفاده شد. همچنین پرتاب موشکهای سطح به هوا علیه پرندههای بدون سرنشین متجاوز در منطقه عملیات و اجرای شلیکهای موشکی و توپخانهای علیه اهداف پرنده در روز و شب تمرین شد.
رصد شبانهروزی و مستمر فعالیت یگانهای منطقه بهویژه هواگردها و ناوهای فرامنطقه ای، ایجاد وضعیتهای عملیاتی برای یگانهای شرکت کننده در رزمایش و ارزیابی آمادگی جهت کسب اشراف و اطلاعات کامل برابر با وضعیتهای ابلاغ و نیز طرح برنامه ریزی دفاع ساحل نیروی زمینی به منظور پشتیبانی از عملیات نیروی دریایی جهت مقابله با تصرف سرپل توسط دشمن از دیگر اقدامات انجام شده در مراحل مختلف رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.
سریالها و تمرینها
در مدت برگزاری رزمایش تعداد ۱۳۲ تمرین کلی اعم از ۷۳ سریال برای نیروهای آبی در نقش نیروهای ارتش و ۵۹ سریال برای نیروی نارنجی در نقش دشمن برای نیروهای چهارگانه ارتش پیشبینی و اجرا شد. علاوه بر این ۴۶ وضعیت عملیاتی برای نیروها ایجاد و عملکرد و اقدامات آنها ارزیابی شد.
این رزمایش با رویکرد شبکه محوری و پشتیبانی سامانههای عملیاتی، اطلاعاتی و آمادی در شبکه یکپارچه ارتش انجام شد. در ادامه گزارش به بررسی تاکتیکها و عملیاتهای صورت گرفته در این رزمایش میپردازیم.
۱- اجرای مرحله شناسایی، اطلاعاتی و رزمی
عملیات جمعآوری اطلاعات الکترونیکی و سیگنالی و ضد الکترونیکی نیروهای مهاجم یکی از اولین و البته مهمترین مراحل رزمایش ارتش بود که با استفاده از سامانههای شنود و جهت یاب یگانهای تاکتیکی و ساحلی، با انواع پهپادهای شناسایی ایرانی ابابیل ۳، یسیر، صادق، مهاجر ۴ و سیمرغ و انواع هواپیماهای شناسایی شامل P۳F، RF۴ و بوئینگ ۷۰۷ در روزهای قبل از مرحله نهایی رزمایش با موفقیت اجرا شد.
پایداری ارتباطات در فضای مطلق جنگ الکترونیک از جمله نقاط قوت این رزمایش بود که با رصد و پایش حریم هوایی کشور و منطقه عمومی رزمایش در پهنه آبی جنوب کشور توسط نیروی پدافند هوایی ارتش و همچنین اجرای آتش توسط سامانههای پدافندی برای مقابله با اهداف متخاصم و همچنین اجرای عملیات گشت هوایی توسط خلبانان تیزپرواز و پهپاد های نیروی هوایی ارتش انجام شد.
۲- اجرای عملیات آب-خاکی در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش
اولین گام از مرحله اصلی این رزمایش برنامهریزی و اجرای عملیات آبی-خاکی بود که در دو بخش آفندی و پدافندی اجرا شد.
در بخش آفندی برای تصرف ساحل مورد نظر دشمن عملیاتهایی اجرا شد که نیروهای عمل کننده پس از نفوذ به ساحل و عبور از لایههای دفاعی و انجام عملیات هلیبرن و هوابرد در ساحل مورد نظر و پیاده کردن تیمهای چترباز و تجهیزات، ساحل را برای انتقال تجهیزات عمده فراهم کردند و نیروها به پیشروی خود و تصرف سرپل و استحکام مواضع اقدام کردند.
در مرحله بعدی، دفاع و پدافند از سواحل خودی با استفاده از نیروهای عمل کننده و چهارگانه ارتش اجرا شد. استفاده از قدرت آتش توپخانههای دقیقزن نیروی زمینی، بالگردهای هوانیروز، بهرهگیری از سامانههای باسرنشین و بدون سرنشین نیروی هوایی در پشتیبانی از نیروهای عمل کننده در ساحل و دریا و همچنین یگانهای شناور سطحی و زیرسطحی و تیپهای تکاور تفنگدار دریایی در کنار سامانههای جنگ الکترونیک و سامانههای موشکی ساحل به دریا که در سرتاسر ساحل مورد نظر خودمان گسترش پیدا کردند، در این عملیات حضور فعال و گسترده بود.
اجرای عملیات آب-خاکی از پیچیدهترین عملیات نظامی در سطح دریا و ساحل است که تعامل و نزدیکی نیروهای عمل کننده را لازم دارد که در این راستا قرارگاه ذوالفقار ارتش در منطقه مستقر شدو با بکارگیری قرارگاه تابعه خودش از نیروهای چهارگانه و قرارگاه پدافند هوایی این عملیات را به صورت تمرکزی کنترل و هدایت کرد.
۳- عملیات مشترک نیروهای دریایی و زمینی ارتش در سواحل مکران
تکاوران و تفنگداران نیروی دریایی و نیروی زمینی ارتش در عملیاتی مشترک با اجرای عملیات هوابرد، هلی برن و آب خاکی در سواحل دشمن نسبت به پیاده کردن نیروها و تجهیزات، تصرف سرپل و پیشروی به سمت اهداف تعیین شده، اقدام کردند.
در این مرحله، تیپهای تفنگدار و تکاور نیروی دریایی با همراهی یگانهایی از نیروی زمینی ارتش علیه واحدهای سطحی نیروهای حملهور در قالب یگانهای دشمن، حملات غافلگیرانه انجام داده و به سمت اهداف از پیش تعیین شده در سواحل جنوبی کشور یورش بردند.
این تیپها با بکارگیری انواع تجهیزات و سلاحهای خود ازجمله قایقهای تندرو، شناورهای هجومی، زیردریاییهای مرطوب و ناوچههای راکت انداز، با استفاده از اصل غافلگیری، یگانهای حمله ور در نقش دشمن را منهدم کردند.
تکاوران و تفنگداران دریایی نیز به رغم وجود عوارض و موانع متنوع طبیعی در مقابله با عملیات تهاجمی سنگین یگانهای حملهور در نقش دشمن، با تسلط بر راهبردهای رزمی و رصد اطلاعاتی و عملیاتی یگانهای نفوذکننده مانع هرگونه فعالیت عملیاتی و تجسس اطلاعاتی دشمن شده و با پشتیبانی یگانهای پدافند ساحلی نسبت به اجرای آتش سبک و سنگین توپخانهای بر روی اهداف از پیش تعیین شده اقدام کردند و در مدت زمان بسیار کم توانستند مانع از پیشروی یگانهای مهاجم شوند.
انهدام واحدهای شناور یگانهای حمله ور در نقش دشمن توسط شناورهای تندروی آذرخش، شهاب و رعد مجهز به راکت انداز، عملیات مینریزی، دفاع ساحلی توسط توپخانه ساحلی، اجرای تازش موتوری در سواحل و هلی برن تفنگداران بوسیله بالگردهای یگان هوادریا از جمله دیگر عملیاتهای صورت گرفته در این مرحله از رزمایش بود.
اجرای گشت هوایی به منظور تأمین امنیت هوایی نیروهای عمل کننده در سطح توسط تیزپروازان نیروی هوایی ارتش و همچنین رصد و پایش آسمان منطقه عملیات توسط نیروی پدافند هوایی از دیگر اقدامات صورت گرفته در این رزمایش بود.
همچنین نیروهای تیپ ۲۲۳ واکنش سریع با پشتیبانی آتش بالگردهای تهاجمی هوانیروز ارتش، با اجرای کمین نقطهای و منطقهای، مواضع نیروهای حمله ور در نقش دشمن را تصرف کردند. همچنین عملیات جمع آوری اطلاعات الکترونیکی و سیگنالی و ضد الکترونیکی نیروهای مهاجم، پایداری ارتباطات در فضای مطلق جنگ الکترونیک از جمله نقاط قوت این عملیات است که با موفقیت اجرا شد.
۴- شلیک موشک هوا به سطح توسط جنگندههای F-۴ ارتش
در مرحله اصلی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش، جنگنده بمبافکنهای F-۴ نیروی هوایی ارتش پس از انجام پرواز برد بلند از پایگاههای خود به سمت منطقه عمومی رزمایش و انجام عملیات سوخت گیری هوایی از هواپیمای تانکر، با استفاده از موشکهای بهینه شده و نسل جدید هوا بهسطح بهینه شده اهداف سطحی خود را در منطقه عمومی رزمایش منهدم کردند.
استفاده از موشکهای ضد کشتی به روز شده هوا به سطح در این مرحله از رزمایش و همچنین اجرای عملیات توسط خلبانان جوان نیروی هوایی ارتش از جمله نقاط قوت این مرحله از رزمایش بود.
همچنین در بخش دیگری از رزمایش، جنگندههای F-۴ نهاجا با هدف پشتیبانی از یگانهای سطحی نیروی دریایی ارتش(Splash target)، شلیک به اهداف متحرک دریایی را با موفقیت تمرین کردند.
پرواز شناسایی جنگنده میراژ در ارتفاع پایین از دیگر عملیاتهای اجرا شده در این بخش از رزمایش بود که با مهارت خلبان این جنگنده اجرا شد. همچنین جنگندههای F-۴ نیروی هوایی ارتش به منظور پشتیبانی از نیروهای زمینی و دریایی ارتش با تیراندازی و استفاده از بمبهای ۲۵۰ پوندی، مناطق در تصرف یگانهای حمله ور در نقش دشمن را مورد هدف قرار دادند.
۵- انهدام هدف متخاصم توسط سامانه ۱۵ خرداد نیروی پدافند هوایی ارتش
سامانه پدافندی ۱۵ خرداد نیروی پدافند هوایی ارتش در ادامه مراحل اصلی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰، موفق به انهدام هدف متخاصم شد. در این مرحله از رزمایش، هدف هوایی متخاصم که قصد ورود به منطقه عمومی رزمایش را داشت، ابتدا توسط سامانههای راداری نیروی پدافند هوایی ارتش کشف و سپس با هماهنگی شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور به منظور درگیری به سامانه بومی ۱۵ خرداد واگذار شد که با شلیک موفق موشک از این سامانهها، سرنگون شد.
کشف اهداف ریزپرنده و اجرای تیراندازی زمین به هوای شبانه توسط سامانههای توپخانهای علیه اهداف هوایی متخاصم از جمله اقداماتی بود که در این مرحله از رزمایش توسط نیروی پدافند هوایی ارتش اجرا شد.
۶- اجرای عملیات رهگیری هوایی پرندههای متخاصم توسط پهپاد کرار
اجرای عملیات رهگیری هوایی پرندههای متخاصم توسط پهپاد کرار رهگیر از دیگر سناریوهای اجراشده در مرحله اصلی رزمایش ذوالفقار ارتش بود.
همچنین یگانهای توپخانه، زرهی، بالگردی و پهپادی نیروی زمینی ارتش، با اجرای آتش علیه نیروهای حملهور در نقش دشمن، اهداف مورد نظر را با موفقیت منهدم کردند.
۷- انهدام اهداف تعیین شده توسط پهپاد انتحاری آرش
در ادامه مرحله اصلی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش، در یک عملیات سریع و دقیق، پهپاد انتحاری آرش نیروی زمینی ارتش، با طی مسافت طولانی از مبدأ با اصابت به نقطه تعیین شده، آنها را منهدم کرد.
همچنین یگانهای نیروی زمینی ارتش با اجرای آتش موشکی-توپخانهای هوشمند و نقطهزن، بالگردهای شکاری هوانیروز و پهپادهای رزمی، با راکتها و موشکهای ایرانی، موفق به تصرف مواضع یگان حمله ور در نقش دشمن شدند.
در ادامه نیز سامانه بومی مرصاد با هماهنگی شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور با شلیک موشک، هدف هوایی متخاصم را سرنگون کرد و یگانهای توپخانه، زرهی، بالگردی و پهپادی نیروی زمینی ارتش، به اجرای آتش علیه نیروهای حمله ور در نقش دشمن پرداختند.
در این مرحله از رزمایش، نیروی زمینی ارتش با بهکارگیری پهپادهای شناسایی بومی ابتدا کلیه فعالیت یگانهای حمله ور در نقش دشمن را مورد رصد قرار داده سپس با اعزام پهپادهای رزمی ایرانی، شناورهای آنها را مورد حمله قرار داد و یگانهای رزمی و مکانیزه نیروی زمینی نیز به اجرای پدافند قاطع در ساحل اقدام کردند.
همزمان با پشتیبانی آتش بالگردهای شکاری هوانیروز و عملیات جنگ الکترونیک، تاکتیکهای زمین مسلح و سد موانع نیز اجرا شد و یگانهای نیروی زمینی ارتش با اجرای آتش موشکی-توپخانهای نقطهزن رزمی و بالگردهای شکاری هجومی هوانیروز و پهپادهای رزمی، از نفوذ نیروهای حملهور در نقش دشمن ممانعت و با یورش برق آسا آنها را ناچار به عقب نشینی کردند.
۸- بهره برداری گسترده از انواع پهپادهای رزمی و شناسایی
استفاده از توان پهپادی ارتش و بهره برداری گسترده از انواع پهپادهای رزمی و شناسایی یکی دیگر از ویژگیهای رزمایش ارتش بود، در این مرحله از رزمایش، از رویکرد جنگ شبکهمحور استفاده شد و کلیه سامانهها مجهز به تجهیزات خود حفاظتی در مقابل جنگ الکترونیکی بودند. همچنین در طول مدت اجرای عملیات تهاجم زمینی توسط یگانهای تکاور نیروی زمینی، منطقه عملیات تحت پوشش پهپادهای شناسایی، مراقبتی و رزمی بومی قرار داشت.
گفتنی است، تیزپروازان جوان نیروی هوایی ارتش نیز با جنگندهها و پهپادهای رزمی این نیرو، مأموریت پشتیبانی از یگانهای عملکننده نیروی زمینی را بر عهده داشتند که با استفاده از مهمات و بمبهای ۲۵۰ پوندی بومی، با موفقیت مورد هدف قرار دادند.
۹- شلیک اژدر پیشرفته ایرانی «والفجر» از زیردریاییهای طارق و غدیر
در ادامه مراحل اصلی نمایش قدرت رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش، یگانهای زیرسطحی نیروی دریایی ارتش شامل زیردریایی طارق و زیردریایی ایرانی غدیر، با به کارگیری انواع اژدرها، به مقابله با تهدیدات سطحی و زیرسطحی پرداختند.
در جریان این تمرین، زیردریایی طارق با شلیک اژدر، هدف سطحی خود را مورد اصابت قرار داد و زیردریایی بومی غدیر نیز با شلیک اژدر پیشرفته و تماماً ایرانی والفجر توانست هدف خود را در دریا منهدم کند.
همچنین یک فروند مین DM۱ از زیر دریایی طارق در این مرحله از رزمایش پرتاب شد و در بخش دیگری از رزمایش، یگانهای نیروی دریایی ارتش با استفاده از پهپاد جنگ الکترونیک و ضد تشعشع راداری «امید»، از مبدأ یگانهای سطحی در دریا موفق به مختلسازی رادارهای دشمن در ساحل شدند.
۱۰- انهدام یگانهای دشمن توسط موشکهای کروز «قادر» و «نصر»
در ادامه مراحل اصلی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش، عملیات انهدام یگانهای سطحی و شناوری دشمن با استفاده از موشکهای کروز ایرانی «قادر» و «نصر» انجام شد.
در این مرحله از رزمایش موشک کروز ایرانی قادر با شلیک از سایتهای موشکی تاکتیکی ساحل به دریای نیروی دریایی ارتش در سواحل مکران، شناور هدف در فاصله ۲۰۰ کیلومتری را با موفقیت مورد اصابت قرار داد.
همچنین انهدام هدف سطحی با استفاده از موشک کروز بومی «نصر» توسط ناو موشکانداز نیروی دریایی ارتش، از دیگر تمرینهای انجام شده در این مرحله از رزمایش بود.
امیر دریادار موسوی سخنگوی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش با بیان اینکه نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران طیف گسترده و متنوعی از انواع موشکهای کروز دریایی را در اختیار دارد، افزود: «قابلیتهای منحصر به فردی از جمله سرجنگیهای موثر با قدرت انفجار زیاد و همچنین قابلیت تابآوری در برابر جنگ الکترونیک دشمن از جمله ویژگیهای موشکهای کروز نیروی دریایی ارتش است که در این رزمایش هم کارایی آنها به اثبات رسید».
وی تاکید کرد: «روند توانافزایی موشکی در نیروی دریایی ارتش کماکان ادامه دارد و امروز نیروی دریایی ارتش قادر است با استفاده از سامانههای موشکی ساحل به دریا، یگانهای شناور سطحی و یگانهای زیرسطحی با استفاده از انواع موشکهای بومی، اهداف مورد نظر را در فواصل دور منهدم کند. این حرکت رو به رشد، بدون وقفه تداوم داشته و روز به روز بر قابلیتهای سامانههای موشکی افزون خواهد شد».
۱۱- غرش موشک تمام ایرانی «قدیر» و انهدام اهداف در فاصله ۳۰۰ کیلومتری
در بخش دیگری از مراحل اصلی رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش، یگانهای شناور سطحی نیروی دریایی ارتش با اجرای آتش موشکی اهداف سطحی خود در دریا را به دقت مورد اصابت قرار دادند.
در این مرحله از رزمایش ناوشکن موشکانداز با شلیک موشک کروز بردبلند ایرانی «قدیر» هدف سطحی خود را در فاصله ۳۰۰ کیلومتری مورد اصابت قرار داد.
توان موشکی نیروی دریایی ارتش یکی از برگهای برنده جمهوری اسلامی ایران در هر نبرد دریایی است و یگانهای موشکی نیروی دریایی ارتش در سرتاسر سواحل کشورمان مستقر هستند و آمادهاند تا هر متجاوزی را که قصد تعدی به آبهای جمهوری اسلامی ایران را داشته باشد، با آتش موشکی سنگین خود در قعر دریا مدفون کنند.
گفتنی است، موشک برد بلند قدیر ایرانی میتواند اهداف ثابت و متحرک را در عمق آبهای دوردست و فاصله بیش از ۳۰۰ کیلومتر مورد هدف قرار دهد.
۱۲- رهگیر و اخطار به پهپادهای MQ-۹ و RQ۴ آمریکایی
در جریان برگزاری رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش، پهپادهای MQ-۹ و RQ۴ در حالی که از کیلومترها دورتر در رصد کامل شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور قرار داشتند، اقدام به ورود به منطقه FIR و محدوده ADIZ (منطقه شناسایی دفاع هوایی) ایران کرده بودند، از سوی پدافند هوایی ارتش رهگیری و با اخطار جدی مواجه شدند.
این هواگردهای فرامنطقهای پس از قاطعیت پدافند هوایی در رهگیری و اخطار، مسیر خود را از حالت نزدیک شونده به مرزهای جمهوری اسلامی ایران تغییر دادند.
۱۳- رژه شناورهای سطحی و زیر سطحی
رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش با برگزاری رژه شناورهای سطحی و زیر سطحی از جمله انواع یگانهای شناور سطحی و زیرسطحی نیروی دریایی ارتش شامل ناوشکن تمام ایرانی دنا، انواع ناوشکنها، ناوهای موشکانداز، ناوهای نیروبر و زیردریاییهای کلاس طارق و قدیر، از مقابل ناوشکن سرفرماندهی سهند به کار خود پایان داد.
همچنین جنگندههای اف ۴، میراژ و هواپیمای شناسایی P۳F نیروی هوایی ارتش و انواع بالگرد نیروی دریایی ارتش یگانهای سطحی و زیر سطحی را در این رژه همراهی کردند.
دستاوردهای رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰
بر اساس آنچه در گزارش بالا آمده است، رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۰ نیز همچون همه رزمایشهای نیروهای مسلح دستاوردهایی برای ارتش جمهوری اسلامی ایران به همراه داشت که از آن جمله میتوان به ارتقای توان بازدارندگی در مقابل تهدیدهای آینده، خودباوری و اعتماد به نفس در رصد و مقابله با تهدیدات و آیندهنگاری حوزههای عملیاتی، اطلاعاتی و آموزشی و افزایش اعتماد به نفس در صحنههای عملیاتی گسترده در زمین، هوا و دریا با تکیه بر فناوریها و دستاوردهای بومی با تکیه بر توانمندیهای داخلی اشاره کرد.
همچنین تجلی اقتدار ارتش به عنوان بازوی قدرتمند نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در منطقه جنوب شرق کشور و تضمین امنیت سرمایهگذاری در این منطقه در راستای تحقق فرمان فرماندهی معظم کل قوا مبنی بر اهمیت دادن به سواحل مکران و حضور در آبهای آزاد بین المللی و دوردست، ارائه ظرفیتها و توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک مولفه اثرگذار در تامین امنیت منطقه و سرمایه گذاری در ارتقای عرصه سیاست خارجی و هستهای و ارسال پیام قاطع جمهوری اسلامی ایران در حفظ منافع نظام از دستاوردهای رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.
بهرهگیری از تجهیزات و تسلیحات بومی در این رزمایش یکی از نقاط قوت آن است، تجهیزاتی که با جهاد بیوقفه دانشمندان و متخصصان جوان در ارتش، وزارت دفاع، شرکتهای دانشبنیان و سایر مراکز علمی و تحقیقاتی کشور به دست آمده است.