آزمون نهایی آب های ژرف
دستور حفر چاه برای دسترسی به آبهای ژرف سیستان و بلوچستان!
اقتصادنیوز: خراسان در گزارشی به اقدامات دولت ابراهیم رئیسی برای حفر چاه برای دستیابی به آب های ژرف در استان سیستان و بلوچستان پرداخته است.
به گزارش اقتصادنیوز در این مطلب آمده است: دولت سیزدهم عزمش را جزم کرده تا در کنار پیگیری انتقال آب از عمان، با افزایش تعداد چاههای آب ژرف، بخشی از مشکل کمآبی استان سیستان و بلوچستان را رفع کند؛ این طرحی است که هم وزارت نیرو و هم معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری به عملیاتیشدن آن باور دارند؛ اما برخی کارشناسان و مسئولان سابق تردیدهای جدی درباره آن مطرح کردهاند.
دستور وزیر نیرو برای حفر 7 چاه ژرف جدید
10 روز قبل بود که خبر موافقت وزیرنیرو با حفر 7 چاه ژرف جدید در سیستان و بلوچستان اعلام شد و «حسین مدرسخیابانی» استاندار این استان، حتی گفت که «قیمت خرید تضمینی آب چاههای ژرف به منظور جذب سرمایهگذار بخش خصوصی تعیین شده است».
حل یک اختلاف
دستور اخیر وزیرنیرو، تاکیدی بر این بود که اختلاف سالهای قبل بین وزارت نیرو و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری بر سر آبهای ژرف به پایان رسیده و حالا هر دو، موافق توسعه برنامهها و سرمایهگذاریها در این حوزه هستند. مخالفت وزارت نیرو در دولت دوازدهم، با این پروژه بر سر این بود که مسئولان وقت وزارتخانه تاکید داشتند منابع آب ژرف در سیستان و بلوچستان، چیزی نیست که ارزش سرمایهگذاری داشته باشد؛ اما همان دولت دوازدهم هم رویکردی متفاوت با وزارت نیروی خود داشت و به همین دلیل بررسی این پروژه به معاونت علمی و فناوری سپرده شد که نتیجه آن، امضای تفاهمنامه سهجانبه این معاونت با استانداری سیستان و بلوچستان و یک شرکت بخش خصوصی، برای «توسعه و بهکارگیری فناوریهای نوین مطالعات تکمیلی، اکتشاف و بهرهبرداری از آبهای ژرف استان سیستان و بلوچستان» بود.
معاون سابق آبفا: در سیستان و بلوچستان آب ژرف وجود ندارد
اما همچنان برخی کارشناسان و مسئولان، نظر متفاوتی دراینباره دارند. «قاسم تقیزاده» معاون سابق آبفای وزارت نیرو که تا همین سه ماه قبل این مسئولیت را برعهده داشت و نظر مخالف خود را درباره این پروژه مطرح کرده بود، روز گذشته با انتشار متنی در اینستاگرام خود، بار دیگر بر مواضع گذشتهاش تاکید کرد و نوشت: «مطالعات انجامشده توسط وزارت نیرو نشان میدهد که در نقاطی از ایران احتمال دارد آب ژرف وجود داشته باشد، اما برابر همین مطالعات که طی ۴ سال توسط اساتید دانشگاه و صاحبنظران این حوزه انجام شد، همچنین حفر چاههای بیش از ۳ هزار متری در سیستان و بلوچستان، نشان میدهد که آب ژرف در این منطقه وجود ندارد». تقیزاده با ذکر یک داستان تاریخی، به اصرارهای اخیر بر حفر چاههای ژرف در این استان هم طعنهای زد و این مضمون را مطرح کرد که «حفر این چاهها اگر آب هم نداشته باشد، برای برخی نان دارد»! به گفته او «دلبستن به آب ژرف، تحمیل هزینه اضافی بر اعتبارات عمرانی کشور است» و باید مشکل کمآبی این منطقه را از طریق مطالبه حقابه هیرمند، نمکزدایی از آب دریای عمان، توسعه کشاورزی به روش گلخانهای و مدرن و همچنین استقرار صنایع آببر در سواحل مکران دنبال کرد.
عضو کارگروه تخصصی معاونت علمی: ادعای مطرح شده کارشناسی و مستدل نیست
مدیر عامل شرکت آب منطقهای سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خراسان:
منتظر اعلام نظر معاونت علمی هستیم