علائم و روشهای درمان کبد چرب که باید بدانید
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، امروزه در جهان کبد چرب به یک بیماری اپیدمی و همهگیر تبدیل شده به طوری که از هر ۱۰ نفر در جهان یک نفربه آن بیماری مبتلاست. در ادامه به بررسی این بیماری خواهیم پرداخت.
کبد چرب چیست؟
بیماری کبد چرب به دلیل تجمع چربی مازاد در کبد ایجاد و اغلب در افرادی دیده می شود که اضافه وزن دارند یا چاق هستند. کبد چرب معمولاً در مراحل اولیه آسیبی ایجاد نمیکند و علایمی ندارد، اما در صورت بدتر شدن میتواند منجر به آسیب جدی به کبد شود.
علت بیماری کبد چرب
کبد چرب میتواند ناشی از مصرف زیاد الکل باشد، اما بیشتر افراد مبتلا به این بیماری دچار بیماری نوع غیرالکلی هستند که ناشی از مصرف الکل نیست. عواملی که در ایجاد این بیماری نقش دارد، عبارتاند از:
فشار خون بالا
افزایش کلسترول و تری گلیسیرید خون
ابتلا به دیابت نوع ۲
اضافه وزن و چاقی بهخصوص در اطراف شکم
برخی افراد به دلایل دیگری مثل سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، هپاتیت B مزمن، هپاتیت C مزمن، بیماری هموکروماتوز و عوارض جانبی برخی داروها به کبد چرب مبتلا میشوند.
انواع کبد چرب غیر الکلی
کبد چرب ساده یا استئاتوز (کبد چرب گرید یک): در این مرحله سلولهای چربی شروع به رسوب در کبد میکنند. در کبد چرب گرید یک هیچ التهاب یا زخمی وجود ندارد.
استئاتوهپاتیت غیر الکلی (کبد چرب گرید۲): این مرحله زمانی رخ میدهد که تجمع چربی در سلولهای کبد با التهاب همراه باشد.
فیبروز (کبد چرب گرید۳): این مرحله زمانی اتفاق میافتد که بافت اسکار پایدار در کبد و در رگهای خونی اطراف کبد وجود داشته باشد. در کبد چرب گرید ۳ کبد میتواند به درستی عمل کند.
سیروز کبدی (کبد چرب گرید۴): در این مرحله کبد به درستی کار نمیکند و علایمی مانند زرد شدن پوست و سفیدی چشمها و درد مبهم در سمت راست پایین دندهها شروع میشود.
علایم کبد چرب
کبد چرب دارای این علایم است:
درد شکم
از دست دادن اشتها
کاهش وزن
ضعف یا خستگی
حالت تهوع
خارش پوست
زردی پوست و چشم
کبودی پوست و خون ریزی آسان
ادرار تیرهرنگ
تغییر رنگ مدفوع
تجمع مایع در شکم (آسیت)
تورم پاها
خوشههای قابل مشاهده از رگهای خونی زیر پوست
بزرگ شدن سینه در مردان
سرگیجه
درمان و پیشگیری
درمان کبد چرب بستگی به علت آن دارد، بعضی از انواع آن ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد. اصلاح سبک زندگی علاوه بر درمان می تواند باعث پیشگیری از این بیماری شود.
اجتناب از مصرف الکل و دیگر مواد سمی: پرهیز از مصرف الکل، ضروری ترین بخش کنترل کبد چرب الکلی است. همچنین بیماران باید از مصرف داروهایی مثل کورتیکواستروئیدها که باعث آسیب به کبد میشود، اجتناب کنند.
رژیم غذایی : رژیمی با چربی تعدیل شده برای پیشگیری از کبد چرب توصیه می شود.
کاهش وزن: کاهش وزن می تواند باعث کاهش مقدار چربی جمع شده در کبد شود.
ورزش: ورزش منظم برای بهبود این بیماری، مفید و روشی مناسب برای کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون است.
دارودرمانی تحت نظر پزشک: داروهایی که برای درمان مقاومت انسولین استفاده میشود، میتواند مفید باشد.
گیاه خار مریم (Milk Thistle): خار مریم گیاهی است که برای درمان بیماریهای کبدی استفاده و باعث افزایش تولید آنزیم های آنتی اکسیدانت می شود که به کبد برای شکستن و دفع مواد سمی کمک میکند. همچنین این گیاه ممکن است باعث افزایش تولید سلولهای کبدی جدید شود. البته مصرف آن باید تحت نظر پزشک باشد.
برای بیمارانی به بیماری کبد چرب گرید ۲ مبتلا هستند، بهترین راه درمان، تغییر سبک زندگی است. با خوردن غذاهای کم چرب و افزایش فعالیت بدنی میتوانید بیماری خود را درمان و هر چند وقت یک بار با پزشک متخصص مشورت کنید.»