کشندهترین قارچ جهان با نام جام مرگ شناسایی شد!
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از یورونیوز، دانشمندان چینی توانستند تا با آزمایش بر روی موشها، یک پادزهر احتمالی برای مسمومیت با کشندهترین قارچ سمی جهان به نام «آمانیتا فالوید» را که تاکنون هیچ درمانی برای آن وجود نداشت کشف کنند. این پادزهر که «ایندوسیانین سبز» نام دارد، دارویی رنگی است که از آن برای تشخیص تصویربرداری پزشکی استفاده می شود. نتایج این تحقیق که در مجله علمی نیچر کامیونیکیشنز (Nature Communication) منتشر شده است، این ماده را عامل نجات جان بسیاری معرفی کرده که قبلاً توسط آژانس دارویی آمریکا (FDA)مجوز گرفته است.
مسمومیت با قارچ عامل اصلی مرگ و میر در موارد مسمومیت غذایی در سراسر جهان است. نویسندگان این مطالعه تاکید کردند که در کشور چین، ۷۸۸ مورد مرگ ناشی از مصرف قارچهای سمی بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ ثبت شده است.
قارچ آمانیتا فالوئید با نام مستعار «جام مرگ» دارای لایهای سفید است که اغلب با گونههای خوراکی اشتباه گرفته میشود و مسئول بیش از ۹۰ درصد مرگهای ناشی از خوردن قارچ است. مصرف یک عدد از این گونه قارچ برای کشنده بودن کافیست.
ارتباطات غیرمنتظره میان نیش عروس دریایی جعبهای و جام مرگ
تاکنون هیچ پادزهر موثری برای این مسمومیت که به کبد و کلیهها آسیب می رساند وجود نداشته است، زیرا ترکیب ماده سمی اصلی قارچ به نام آلفا آمانیتین، به خوبی شناخته نشده است. با اینحال تیمی به سرپرستی محققی از دانشگاه گوانگژو چین سعی کردند این سم را با استفاده از غربالگری ژنتیکی (CRISPR) شناسایی کنند. همین فناوری آنها را قادر ساخت تا در سال ۲۰۱۹ نوعی پادزهر بالقوه در برابر نیشهای مرگبار عروس دریایی جعبه ای به عنوان یکی از سمیترین حیوانات جهان را پیدا کنند.
محققان موفق به شناسایی پروتئینی یه نام STT۳B شدند که عمدتاً مسئول سمی بودن آمانیتا فالویدها است. آنها سپس سعی کردند تا مولکولی را پیدا کنند که احتمالاً پروتئین مورد نظر را مهار می کند. این ماده نجات بخش همان رنگ فلورسنت یعنی ایندوسیانین سبز (ICG) بود که با تجویز آن به بیماران میتوان به جریان خون کبدی و قلبی پیبرد. یکی از محققان این مطالعه به نام کیائوپینگ وانگ «این ارتباط غیر منتظره را متحیرهکننده خواند.»
انجام آزمایشات بر روی انسان
این تیم که ابتدا پادزهر موردنظر را بر روی سلولهای کبدی یک موش آزمایش کرده بودند، به ظرفیت قابل توجه این ماده در کاهش اثر سمی مسمومیت با قارچ اشاره کردند. به گفته محققان اگر ثابت شود که این ماده در کاهش مسمومیت انسان نیز به اندازه موش موثر است، میتواند جان بسیاری را نجات دهد. قرار است تا این تیم تحقیقاتی به زودی اثرات ایندوسیانین گرین را بر مسمومیت انسانی نیز آزمایش کند. پیشتر آزمایشات قبلی برای درمان این نوع از مسمومیت با سیلیبین، عصارهی خار مریم و پنی سیلین مکانیسمهای عملکردی واضحی را نشان نداده بود.