داستان ادامه دار سردرگمی وزارت بهداشت در افزایش ظرفیت پزشک متخصص
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه فرهیختگان نوشت:البته این آخرین خبر در زمینه کمبود پزشک متخصص در کشور نبود و چند روز بعد مسئولان شهر کوار (از توابع استان فارس) نیز اعلام کردند که دو اتاق عمل بیمارستان این شهرستان به واسطه نبود پزشک متخصص، با وجود اینکه یکی از آنها تجهیز هم شده است، تعطیل ماندهاند.
در سالهای اخیر، کمبود پزشک متخصص در رشتههای دیگری همچون قلب و عروق، زنان و زایمان و... نیز مشکلات زیادی برای مردم مناطق مختلف کشور به وجود آورده است. این در حالی است که تاکنون از سوی وزارت بهداشت، برنامه مشخصی در این زمینه ارائه نشده است.
در همین مورد ایرج فاضل، رئیس جامعه جراحان کشور گفت: «امروز در بسیاری از رشتههای تخصصی مثل جراحی کودکان یا جراحی قلب حتی یک داوطلب هم نداریم. این وضع از چند سال قبل آغاز شد و در سالهای اخیر بهشدت پیشرفت داشته است. مهمترین مساله این است که با تداوم چنین شرایطی، ۱۰ یا ۲۰ سال بعد در بسیاری از رشتهها دیگر متخصصی در کشور نداریم. اگر کاهش استقبال دانشجویان پزشکی از رشته جراحی قلب تداوم داشته باشد، ۱۰ سال دیگر بیماران باید برای درمان به خارج از کشور بروند.»
کمبود متخصص هست اما برنامهای نداریم
بیشتر مسئولان وزارت بهداشت بر این باورند که کشور با کمبود پزشک متخصص روبهرو است. با این وجود، تغییرات ظرفیت پذیرش دستیار پزشکی در سالهای اخیر، در جهت جبران این کمبود نبوده است.
در همین زمینه حسن شجاعی، رئیس سابق کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، ضمن تایید کمبود پزشک متخصص در کشور، بیان داشت: «ظرفیت آزمون دستیاری باید افزایش پیدا کند تا بهتدریج کمبود پزشک در کشور جبران شود. اما شاهد بودیم که وزارت بهداشت ظرفیت پذیرش آزمون دستیاری پزشکی ۱۴۰۰ را ۱۶ درصد نسبت به سال ۱۳۹۹ کاهش داد. پس از این اقدام، برخی از مسئولان وزارت بهداشت ضمن حضور در کمیسیون اصل ۹۰، استدلالهایی درباره کاهش ظرفیت آزمون دستیاری ۱۴۰۰ ارائه دادند که برای نمایندگان قانعکننده نبود. بنابراین از مسئولان وزارت بهداشت خواسته شد که این ظرفیتها حداقل به ظرفیت سال گذشته یعنی سال ۹۹ برگردد.»
پس از این گفتوگوها بود که وزارت بهداشت از کاهش ظرفیت پذیرش دستیار پزشکی منصرف شد و آن را مطابق سال ۱۳۹۹ در نظر گرفت. سردرگمی در افزایش ظرفیت پذیرش تخصص پزشکی به همین جا ختم نشد و در سال ۱۴۰۱ بهیکباره ۲۵ درصد به این ظرفیت افزوده شد. مدتی بعد وزیر بهداشت ضمن اشاره به این تغییر مهم، وعده داد که در سال ۱۴۰۲ نیز به همین منوال افزایش ظرفیت تخصص پزشکی اعمال خواهد شد. اما آخرین اظهارات مسئولان وزارت بهداشت در این باره متعلق به ابوالفضل باقریفرد، معاون آموزشی وزارت بهداشت است.
همزمان با انتشار نتایج اولیه پنجاهمین آزمون دستیاری پزشکی، ایشان با اشاره به اینکه در هیچ رشتهای کاهش ظرفیت اعمال نشده است، خبر از افزایش ۷ درصدی ظرفیت پذیرش در سال جاری داد. تا هنگام تنظیم این گزارش، دفترچه انتخاب رشته-محل آزمون دستیاری پزشکی منتشر نشده است. به همین واسطه مشخص نیست که در عمل، این افزایش چگونه و به چه میزان اعمال شده است.