خبر بد روسیه درباره برجام/ پشتپرده کودتای نیجر از نگاه رهبر گروه واگنرها
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، عناوین زیر مهمترین سرخطهای خبری نیمروز گذشته هستند:
روسیه: اکنون هیچ مؤلفهای برای صلح با کییف وجود ندارد
سخنگوی کاخ کرملین گفت در حال حاضر هیچ مؤلفهای برای توافق با کییف در مورد حل و فصل بحران اوکراین وجود ندارد.
دیمیتری پسکوف به روزنامه نیویورک تایمز گفت که در «حال حاضر هیچ مؤلفهای برای دستیابی به توافق صلح وجود ندارد و ما به عملیات نظامی خود ادامه خواهیم داد».
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا روسیه اراضی دیگر اوکراین را به خاک خود الحاق خواهد کرد، گفت: «خیر، ما میخواهیم تمام اراضی را که قانون اساسی ما آنها را اراضی روسیه میداند، تحت اختیار و کنترل داشته باشیم».
پسکوف ماه گذشته در جمع خبرنگاران در مسکو در همین رابطه گفته بود: ما گفتهایم که طرف روسی هرگز در را به روی روند مذاکرات با کییف نمیبندد؛ اما تاکنون هیچ دورنمایی برای این روند مذاکرات مشاهده نکردهایم.»
اوکراین موشکهای فرانسوی «اسکالپ» را دریافت کرد
رئیس جمهور اوکراین از دریافت موشکهای دوربرد اسکالپ فرانسه خبر داد.
به گزارش ایسنا، به نقل از اینترفاکس، «ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین امروز (یکشنبه) در کانال تلگرامی خود نوشت که کشورش موشکهای دوربرد اسکالپ را از فرانسه دریافت کرده است.
پیشتر، «سباستین لکورنو»، وزیر دفاع فرانسه گفته بود که پاریس با انتقال موشکهای دوربرد اسکالپ به اوکراین به شرط عدم استفاده در خاک روسیه موافقت کرده است.
وی توضیح داد: این موشکها که برد کلی آنها 250 کیلومتر است، میتوانند مستقیما نقاط پشت خط دفاعی روسیه را مورد اصابت قرار دهند.
گزارش جدید صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی
صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی روز یکشنبه با انتشار گزارش سالانه خود برای سال ۲۰۲٢ اعلام کرد ارزش داراییهای آن از دو تریلیون و ۲۳۰ میلیارد ریال سعودی (نزدیک به ۶۰۰ میلیارد دلار) فراتر رفته است.
این صندوق سال گذشته داراییهای خود برای سال ۲۰۲۱ را یک تریلیون و ۹۸۰ میلیارد ریال سعودی اعلام کرده بود.
در گزارش امسال صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی به بازدهی ٨ درصدی سهامداران، تاسیس ۲۵ شرکت، و اختصاص ۱۲۰ میلیارد ریال به بخشهای راهبردی داخلی اشاره شده است.
طبق گزارش این صندوق، ٢٣ درصد از داراییهای تحت مدیریت در قالب سرمایهگذاری خارجی، ۶۸ درصد در قالب سرمایهگذاری داخلی، و بقیه در قالب خزانهداری بودند. همچنین ١٧ درصد از داراییها به صورت خارجی و ٨٣ درصد به صورت داخلی مدیریت شدند.
واکنش رئیس پارلمان به هشدارهای کشورها برای خروج اتباع از لبنان
رئیس پارلمان لبنان در واکنش به هشدار امنیتی سفارتخانههای کویت، عربستان و آلمان به اتباع خود در لبنان گفت: اکنون سه روزی است که «عین الحلوه» آرام است، پس چرا این بیانیههای هشدارآمیز صادر میشود؟
به گزارش ایسنا، «نبیه بری»، رئیس پارلمان لبنان نسبت به صدور هشدار امنیتی سفارتخانههای کویت و عربستان به اتباع خود در لبنان ابراز تعجب کرد و گفت که «من از بیانیه سفارتخانهها متعجب شدم، در حالی که هیچ مسأله امنیتی در لبنان وجود ندارد».
وی که با شبکه المیادین گفتوگو میکرد، افزود: محدود کردن اخطار به مناطق درگیری نزدیک عین الحلوه قابل درک است، اما درخواست برای خروج اتباع از لبنان قابل درک نیست.
نبیه بری در ادامه این سوال را مطرح کرد که اکنون سه روز است که اوضاع در عین الحلوه آرام است، پس چرا این بیانیههای هشدار دهنده صادر میشود؟
بیانیههای کویت، آلمان و عربستان با وجود حکمفرما شدن آرامش نسبی بر اردوگاه عین الحلوه و پس از توافق آتشبس میان جناحهای متخاصم فلسطینی در داخل اردوگاه عین الحلوه در لبنان صادر شد.
پریگوژین: فرانسه از نیجر سوءاستفاده میکرد و این دلیل کودتاست
یوگنی پریگوژین رئیس واگنر، در گفتوگو با نسخه آفریقایی l'Afrique Libre درباره کودتای نیجر و شرایط این کشور اظهار کرد: اقتصاد، دلیل اصلی کودتا و احساسات ضدفرانسوی در نیجر است.
به گزارش ایسنا، پریگوژین درباره شرایط نیجر گفت: اقتصاد دلیل اصلی کودتا و احساسات ضد فرانسوی در نیجر است، زیرا مردم در فقر به سر میبرند و فرانسه از فراوانی منابع آنها سوء استفاده میکند.
وی افزوده است: فرانسه تنها ۵ درصد از کل سود حاصل از منابع نیجر را به مردم این کشور داده است. مردم نیجر اگر خودشان منابع را کنترل میکردند، ثروتمند و خوشحال میشدند.
پریگوژین درباره کودتا در نیجر نیز گفت: دولت سرنگون شده (محمد) بازوم (رئییس جمهور برکنار شده نیجر) به فرانسه اجازه داد تا در نیجر بیداد کند. او و دیگر مقامات بالاتر فقط غارت کشور را سرپوش میگذاشتند.
رئیس PMC واگنر افزود: اکنون "مبارزه آزادی برای استقلال کشور" وجود دارد و "به خواست خداوند موفق خواهند شد".
سفر گروهی از پزشکان از آمریکا به نوار غزه برای جراحی رایگان بیماران
تیمی از جراحان ارتوپد برای جراحی رایگان تعویض مفصل بیماران و همچنین آموزش پزشکان محلی از آمریکا به نوار غزه رفتهاند.
خالد صالح، رئیس موسسه غیرانتفاعی فجر در آمریکا، گفت هدف از این بازدید کمک به بیماران مبتلا به مشکلات مفصلی و دردهای مزمن و همچنین افرادی است که از ویلچر یا عصا استفاده میکنند.
فلسطین: اظهارات بن گویر نشاندهنده اعتراف به نژادپرستی اسرائیل است
وزارت امور خارجه فلسطینیان اعلام کرد اظهارات ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی که در آن خواستار تکریم شهرکنشینان پس از کشته شدن یک جوان فلسطینی در کرانه باختری شد، نشاندهنده اعتراف به نژادپرستی این رژیم است.
به گزارش خبرگزاری وفا فلسطین، وزارت خارجه فلسطین روز یکشنبه این اظهارات را در بیانیه ای درباره اظهارات بن گویر که در آن درباره کشته شدن جمال معطان، جوان فلسطینی به دست شهرک نشینان در کرانه باختری صحبت کرد، بیان کرد.
وزارت امور خارجه فلسطینیان خاطرنشان کرد که درخواست بن گویر برای اعطای مصونیت به شهرک نشینان و اعطای "مدال قدردانی" به منزله تحریک برای ارتکاب قتل علیه فلسطینی ها است، علاوه بر آن، توجیهی برای آزادی عاملان قتل ها به بهانه «دفاع از خود» است.
مدودف در واکنش به نشست جده: دشمن باید زانو بزند و طلب بخشش کند
معاون رئیس شورای امنیت و رئیسجمهور سابق روسیه با اشاره به نشست جده درباره صلح اوکراین گفت، در حال حاضر نیازی به مذاکرات نیست و «دشمن باید به زانو درآید و طلب بخشش کند.»
به گزارش ایسنا، دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت و رئیسجمهور سابق روسیه در کانال تلگرامی خود نوشت: «گفتوگو درباره منشور سازمان ملل بدون در نظر گرفتن حق حاکمیت کشورها غیرممکن است.»
وی افزود: البته هرگونه پیشنهادی برای صلح میتواند موفقیتآمیز باشد اما به شرط آنکه این سه مورد را محقق کند. اول اینکه هر دو طرف باید در گفتوگوها مشارکت داشته باشند که در نشست جده روسیه غایب بوده است. دوم اینکه باید جنبه تاریخی را در نظر گرفت و این نکته را خاطرنشان کرد که اوکراین پیش از ۱۹۹۱ وجود نداشته و تکه جدا شدهای از امپراطوری روسیه است. و مسئله سوم پذیرش واقعیتهای کنونی میباشد و اینکه اوکراین کشوری در آستانه فروپاشیست و بخشهایی از سرزمینهایش به روسیه بازگشته است.
بحرین و قطر هم از شهروندانشان خواستند لبنان را ترک کنند
به گزارش روسیا الیوم، روز شنبه سفارت قطر در بیروت از شهروندان خود در لبنان خواست تا از مناطق شاهد درگیری اجتناب کنند.
سفارت قطر در بیانیهای اعلام کرد: از شهروندان قطری که به لبنان سفر میکنند میخواهیم اقدامات احتیاطی را رعایت کرده و از مناطقی که شاهد درگیری هستند، دوری کنند و دستورالعملهای صادر شده توسط مقامات محلی ذیصلاح را رعایت کنند.
وزارت خارجه بحرین نیز شنبه از شهروندان خود خواست که به دلیل درگیری مسلحانه لبنان را ترک کنند تا امنیت آنها حفظ شود.
این در حالی است که پیش از این عربستان و کویت و نیز آلمان از شهروندان خود خواسته بودند که لبنان را ترک کنند و از مناطق درگیری دور شوند.
حماس هفت فلسطینی را به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم کرد
سازمان مسئول امور داخلی حماس در نوار غزه گفت که دادگاه نظامی روز یکشنبه هفت نفر را به اتهام «همکاری» با اسرائیل به اعدام با طناب دار محکوم کرد.
این سازمان در بیانیهای اعلام کرد دادگاه همچنین هفت نفر دیگر را به «حبس ابد با اعمال شاقه» محکوم کرد که در غزه معادل ۲۵ سال است.
گروه فلسطینی حماس نوار غزه را کنترل میکند و دادگاه نظامی آنجا همواره برای شماری از فلسطینیها که به «همکاری» با اسرائیل متهم شدهاند، احکام اعدام صادر کرده است.
طبق قوانین فلسطینیها، حکم اعدام مستلزم تاییدیه از سوی رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینیها است که در کرانه باختری مستقر است.
اما از زمانی که حماس کنترل نوار غزه را در سال ۲۰۰۷ به دست گرفت، بارها این موضوع را نادیده گرفته و در سپتامبر گذشته دو فلسطینی را به اتهام «همکاری» با اسرائیل اعدام کرد و همچنین سه فلسطینی دیگر به اتهام قتل اعدام شدند.
پایان بدون نتیجه نشست عربستان
مذاکرات صلح اوکراین در جده عربستان بدون نتیجه مشخصی به پایان رسید. این گفتگوها برای متقاعد کردن کشورهای «جنوب جهانی» به حمایت از طرح صلح ده مادهای اوکراین بود. در بیانیه پایانی فقط به ادامه گفتگوها اشاره شده است.
در این نشست که با حضور سی کشور از جمله هند و برزیل برگزار شد، چین هم نمایندگانش را اعزام کرده بود. روسیه اما حضور نداشت و گفتگو برای پایان دادن به جنگ بدون حضور خود را «عبث و بیمعنی» خوانده بود.
روسیه و اوکراین بارها تاکید کردهاند که برای مذاکرات صلح پیششرط دارند. اوکراین میگوید تا زمانی که نیروهای روسیه به پشت مرزهای ۱۹۹۱ بازنگردند حاضر به مذاکره نیست. روسیه میگوید اوکراین باید واقعیت موجود در مرزهای اقلیمی و سرزمینی را بپذیرد و با توجه به آن مذاکره کند.
واکنش پنتاگون به احتمال استقرار نیروهای مسلح آمریکا در کشتیهای تجاری
پاتریک رایدر، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در یک نشست خبری گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره احتمال استقرار نیروهای مسلح آمریکا در کشتیهای تجاری برای جلوگیری از آنچه «آزار و اذیت و توقیف کشتیها توسط ایران در تنگه هرمز» ادعا شده را تایید نکرد.
او در پاسخ به سوال خبرنگار الجزیره درباره این گزارش گفت: بله، این گزارشهای مطبوعاتی را دیدهام. به شما میگویم که هیچ چیزی برای اعلام درباره تغییر وضعیت نیروها ندارم. وی افزود: همانطور که پیگیری میکنید. پیشتر تصمیم برای استقرار گروه آمادگی آبی خاکی باتان، واحد اعزامی دریایی به منطقه مسؤولیت در آنجا و همچنین اف-۳۵، اف-۱۶ و اِی-۱۰ها را اعلام کردیم اما در خصوص آن گزارش خاص، هیچ چیزی برای ارائه ندارم.
اظهار ناامیدی مسکو نسبت به احیای برجام
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امورخارجه روسیه در گفتوگو با خبرگزاری تاس گفته احتمال احیای برجام چندان زیاد نیست، اما مسکو آماده است تا سهم خود را در این مسیر به انجام برساند. ریابکوف تصریح کرد: ما میدانیم که تعدادی از شرکای ما و همکارانمان در طرف غربی ایدههای جایگزین دارند و تلاشهایی برای هدایت کردن توجهات به داستانهایی وجود دارد که تنها میتواند بهشکل غیر مستقیم به برجام مرتبط باشد. در نهایت این، انتخاب آنهاست اما در این صورت، شانس بازگرداندن برجام بیش از پیش کاهش مییابد، که در حال حاضر نیز چندان زیاد نیست.
این مقام روس در ادامه تاکید کرد: اما مسکو این توافق را رد نمیکند و آماده است تا سهم خود را در این مسیر طی کند. وی همچنین خاطر نشان کرد: احیای روند مذاکرات برجام به میزان زیادی به انتخابها در واشنگتن، بروکسل و همچنین پاریس، لندن و برلین بستگی دارد. ما آمادهایم تا برجام را به شکلی که به امضا رسید، بازگردانیم ازجمله تضمین 100 درصد ماهیت غیر تحریمی مبادلات ما با طرف ایرانی در چارچوب برجام. ریابکوف اظهار داشت: اگر غربیها نگاه متفاوتی به این وضعیت، سایر اولویتها و ملاحظات فرصتطلبانه داشته باشند، همه چیز به همین شکل باقی خواهد ماند. این تاسفبرانگیز است، چراکه برجام کمک قابل توجهی به تقویت امنیت منطقه در کنار مزایای دیگر داشت.