تلاشهای قطر و آمریکا برای تبادل اسرا بین اسرائیل و حماس+جزئیات
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، روزنامه الاخبار لبنان به نقل از منابع مصری اعلام کرد، توافقی درباره تبادل اسرا میان گروههای فلسطینی و اسرائیل با نظارت قطر و آمریکا وجود دارد که احتمالا طی روزهای آینده اعلام شود.
لبنان، اسرائیل را نقره داغ کرد/ آژیرهای خطر به صدا در آمدند
این منابع با توجه به اختلافات مربوط به شرط فلسطین برای تحقق این معامله یعنی لزوم برقراری آتش بس انسانی به مدت پنج روز و مخالفت اسرائیل با درخواست توقف کامل حملات خیلی وارد جزئیات آن نشدند.
تهدید اسرائیل از قلب کنگره آمریکا+ جزئیات
منابع مصری اعلام کردند، مذاکرات کنونی که با مشارکت هیئت اطلاعات اسرائیل در قاهره و با تماسهای فشرده قطر انجام میشود، درباره دو مساله است. اول مربوط به وضعیت غیرنظامیان موجود در غزه است که توسط حماس بازداشت شدهاند و دوم درباره نظامیان اسرائیل است که با اسرای فلسطینی در زندانهای اسرائیل مبادله خواهند شد. اسرای غیرنظامی دو تابعیتی احتمالا آزاد خواهند شد، اما گروههای فلسطینی میگویند تحقق این معامله بدون توقف کامل درگیریها توسط اسرائیل محقق نخواهد شد.
اسرائیل از طریق میانجیگران امکان تمدید ساعتهای آتشبس به صورت روزانه برای تحقق این معامله را پیشنهاد دادهاست، اما گروههای فلسطینی آن را کافی نمیدانند.
بخشی از اختلافات در مذاکرات درباره عدم توافق در خصوص بهای مطلوب برای آزادی اسرای غیرنظامی است. از جمله شروط گروههای فلسطینی فراهم کردن نیازهای زندگی ملت فلسطین در غزه و ورود فوری کمکهای بشردوستانه و حل بحران انسانی ولو به شکل جزئی است تا فلسطینیها حداقل بتوانند شهدای خود را که زیر آوارها هستند، دفن کنند.
منابع مصری اعلام کردند که در حال حاضر همه چیز به دست واشنگتن است به ویژه اینکه فشارهایی که بر اسرائیل وارد کرده، هنوز کافی نیست. با این حال اروپا نیز میتواند ولو به صورت غیر مستقیم مثل موضع فرانسه نقشی را ایفا کند. این فشارها و فشارهای موجود بر اسرائیل از جبهه لبنان تأثیری بر موضع دولت بنیامین نتانیاهو خواهد داشت. نتانیاهو خود به دلیل کشمکشهای داخل و تظاهراتی که علیه او برگزار میشود، تحت فشار است.
به نظر میرسد قاهره با درخواست مقاومت فلسطین برای آتشبس چند روزه در ازای آزادی اسرای اسرائیل موافق است، اما تلآویو تاکنون با ارائه تعهدات واضح در ازای آزادی اسرا که از طریق صلیب سرخ از گذرگاه رفح انجام خواهد شد، مخالف است.
بر اساس محتوای تماسهای مصر و آمریکا موضع قاهره به دلیل وجود اسرا در چندین منطقه پراکنده در داخل نوار غزه است و در نتیجه گردهم آوردن آنها در یک مکان واحد نیاز به زمان بیشتری دارد. به ویژه اینکه آنها دست یک گروه نیستند، بلکه دست چندین گروه هستند.
مصر معتقد است که صحبت درباره پایان جنگ و توقف دائم درگیری یا حتی آتشبس طولانی مدت در زمان کنونی به چند دلیل ممکن نیست که از جمله این دلایل ادامه حمایت آمریکا و اروپا به ویژه آلمان از اسرائیل و اظهارات تند کابینه این رژیم است که هنوز هیچ کدام از اهداف جنگ را محقق نکردهاست.
قاهره نگران این است که تلآویو در تخلیه کامل منطقه شمال غزه از ساکنان آن موفق شود و این مساله خطرات در مرزهای مصر با نوار غزه را افزایش دهد. مصر کاملا به صورت واضح با درخواستهای اسرائیل برای تبادل اطلاعات درباره گروههای فلسطینی در نوار غزه مخالفت کردهاست.
مصر در حال حاضر برای آماده کردن کاروانهای حامل کمکهای بشردوستانه برای تسهیل ورود آن به محض توافق چند ساعته آتشبس تلاش میکند.
قاهره طی دیدارهایی که در حاشیه نشست سران کشورهای عربی و اسلامی در ریاض برگزار شد، نسبت به وجود کمبود شدید کمکهای انسانی در نوار غزه هشدار دادهاست.
مصر علاوه بر تماس با طرفهای عربی با پاریس نیز برای بررسی کمکهای دریایی فرانسه که وارد غزه خواهد شد، صحبت کرده است.
مصر از فرانسه خواست این اقدام را برای حمایت از جان غیرنظامیان و فشار بر واشنگتن برای تسهیل این روند سرعت ببخشد.