از سندروم اردک شناور چه میدانید/ ظاهری خونسرد با درونی متلاطم!
به گزارش اقتصادنیوز، شاید با خودمان فکر کنیم اگر ظاهری شاد و مثبت داشته باشیم اما درون مان مثل یک کتری پر از آب جوش، غل می زند یعنی درونگرا هستیم و نتوانیم اسم دیگری برای آن پیدا کنیم. اما جالب اینجاست که اتفاقا این ویژگی در واقع یک نوع از سندورم محسوب می شود که دانشمندان نامش را سندورم اردک شناور گذاشته اند.
ماجرا از این قرار است؛ هنگامی که یک اردک روی سطح آب شناور است، ممکن است به نظر برسد این کار را بدون زحمت انجام میدهد؛ اما واقعیت این است که پاهایش داخل آب، بهسختی در تقلا برای حرکت به سمت جلوست. این تضاد «آرامش و سهولت ظاهری و تلاش پنهانی» همان چیزی است که به اصطلاح «سندرم اردک شناور» نامیده میشود.
ایسنا نیز در مطلبی آورده است که این سندرم توضیح میدهد چگونه افراد در حالی که دستاوردهایشان را در کمال خونسردی تبلیغ میکنند، به طور همزمان تلاشهای پنهانی دارند و به شدت برای پیشبرد کارهای شان فعالیت میکنند.
اقتصادنیوز: یک متخصص مغز و اعصاب گفت: سندروم پای بیقرار یک زنگ خطر برای بیماریهایی چون پارکینسون و اماس است.
نفوذ سندروم اردک شناور میان کارمندان
به گفته پژوهشگران، در حال حاضر یک پدیده رایج در محیطهای کار و مدارس مدرن این است که افراد کارها و وظایف زیادی را انجام میدهند و در مقابل پاداش متناسبی دریافت نمیکنند. چنین عدم توازنی میان تلاشها و پاداشها باعث ایجاد پیامدهای منفی بیشماری مانند فرسودگی شغلی، اضطراب و بیماری میشود.
پژوهشگران همچنین در قالب «سندرم اردک شناور» توضیح میدهند که چگونه افراد تحت فشارهای اجتماعی مجبور به جشن گرفتن موفقیتهایشان میشوند آنهم در حالی که زحمتهایی را که در این راه کشیدند پنهان میکنند.
چنین رفتاری باعث میشود که بهتدریج، ضرورت تلاش برای رسیدن به موفقیت و دستیابی به اهداف، در جامعه دست کم گرفته شود و به عبارت دیگر نوعی یادگیری اجتماعی مشکلدار رواج یابد.
نقش شبکههای اجتماعی
چنین به نظر می رسد تصاویر زندگیهای عالی که در شبکههای اجتماعی به کاربران نشان داده میشود نیز بر پیچیدگی این مشکل میافزاید. سندرم اردک شناور اغلب توسط شبکههای اجتماعی و روابط عمومی سازمانها تشدید میشود که موفقیتها را بیشتر به نمایش میگذارند اما از شکستهای روی داده یا تلاشهایی که برای دستیابی به موفقیت شده، سخنی نمیگویند.
برای حل این مشکل چه باید کرد؟
پژوهشگران پیشنهاد میکنند باید تا جای امکان از حذف گزارشها درباره تلاشهایی که برای رسیدن به یک موفقیت میشود، جلوگیری کنیم. همچنین باید فرهنگ صحبت درباره موفقیتها و شکستهایمان را تقویت کنیم. به این ترتیب میتوانیم نسبت به چگونگی انجام کارهایی که از ما خواسته میشود، آگاهی بیشتری به دست بیاوریم و کمتر به دنبال کمالگرایی غیرواقعی باشیم.
از کجا بفهمیم سندروم اردک شناور داریم؟
به گزارش اقتصادنیوز، اگر نشانه های این سندروم را بشناسیم شاید بتوانیم زودتر برای درمان یا پیشرفت آن تلاش کنیم. فرد برای اولین بار مجبور است دور از خانواده خود زندگی کند. مطالعات علمی و مسائل فوق برنامه در مقایسه با دبیرستان افزایش چشمگیری پیدا می کند. فشار اجتماعی با حضور فرد در دانشگاه بیشتر می شود.
برخی عوامل نیز در خانواده، خطر بروز سندروم اردک را افزایش می دهند که عبارتند از تشویق فرد به رقابت بیشتر، کمال گرایی بیش از حد و حمایت و محافظت بیش از حد خانواده از فرزند خود که در نتیجه فرد آمادگی برخی ناامیدی ها و مشکلات را ندارند.