فرمان دقیقه 90 بایدن
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، رسانه آمریکایی در مقالهای با اشاره به عفونامهای که «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا برای «هانتر بایدن» پسر کوچکش صادر کرد، این عفو کمسابقه را با رسوایی «واترگیت» و عفو «ریچارد نیکسون» مقایسه کرد و گزارش داد که این میتواند اعتماد عمومی به نظام قضایی ایالات متحده را خدشهدار کند.
به گزارش پالتیکو، اعطای عفو رئیسجمهوری به فرزند بایدن که یک اقدام سیاسی با گستردگی قانونی بیسابقه است، هانتر را از پاسخگویی برای هر جرم فدرالی که ممکن است در یک دهه گذشته مرتکب شده باشد، مصون میدارد. به باور کارشناسان، تنها یک نفر دیگر در نسلهای اخیر وجود دارد که عفوی به این گستردگی از رئیسجمهور ایالات متحده دریافت کرده است: «ریچارد نیکسون» سیوهفتمین رئیسجمهور آمریکا که در سال ۱۹۷۴ توسط «جرالد فورد» سیوهشتمین رئیسجمهور ایالات متحده مورد عفو واقع شد.
«مارگارت لاو» که از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۷ بهعنوان وکیل بخش عفو در وزارت دادگستری آمریکا خدمت کرده، به این نکته اشاره میکند که در عفو هانتر بایدن، او در برابر هرگونه اتهام احتمالی که حتی هنوز علیه او مطرح نشده هم مصونیت دارد. این کارشناس میگوید: «به جز عفو نیکسون، من هرگز لحنی مانند این در هیچ سند عفوی ندیدهام. حتی ترامپ هم در گستردهترین عفونامههای خود، مشخص میکرد که دقیقاً چه اتهامی مورد عفو قرار گرفته است.»
ابهام عمدی از ترس موشکافی ترامپ
به گزارش پالتیکو، عفونامه «کامل و بیقیدوشرط» جو بایدن برای پسرش کاملاً عامدانه مبهم است. دونالد ترامپ و متحدانش مدتهاست که بر روی پسر بایدن متمرکز شدهاند و ترامپ بارها وعده داده است که در دوره دوم ریاستجمهوری خود، اعضای خانواده بایدن را مورد تحقیق و پیگرد قانونی قرار خواهد داد. برخی مفسران نیز به گمانهزنی درباره این موضوع پرداخته و گفتهاند که ممکن است هانتر بایدن به اتهاماتی نظیر رشوهخواری، لابیگری غیرقانونی یا جرایم دیگری که از فعالیتهای تجاری خارجی و اعتیادش به مواد مخدر نشأت میگیرند، متهم شود.
بنابراین، بهجای اینکه بایدن پسرش صرفاً را برای جرایمی که در حال حاضر برای ارتکاب آنها محکوم شده عفو کند، یعنی جرایم مرتبط با حمل اسلحه و جرایم مالیاتی، رئیسجمهور آمریکا «تمامی جرایم علیه ایالات متحده که او (هانتر) مرتکب شده، مکن است مرتکب شده باشد یا در ارتکاب آنها مشارکت داشته» را هم از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۴ مورد عفو قرار داده است.
این ادبیات دقیقاً مشابه ادبیاتی است که در عفو فورد نیکسون استفاده شد. او که رسوایی «واترگیت» را به بار آورده بود، برای «تمامی جرایم علیه ایالات متحده که در بازه ۲۰ ژانویه ۱۹۶۹ تا ۹ اوت ۱۹۷۴ مرتکب شده یا ممکن است مرتکب شده باشد» مورد عفو قرار گرفت. این بازه زمانی در واقع تمامی روزهای ریاستجمهوری نیکسون را در برمیگیرد.
به گزارش پالتیکو، تاریخ شروع ۱ ژانویه ۲۰۱۴ در عفو هانتر بایدن مطمئناً بهطور تصادفی انتخاب نشده است. هانتر بایدن در آوریل ۲۰۱۴ به هیئت مدیره شرکت گاز اوکراینی «بوریسما هولدینگز» پیوست، یعنی زمانی که پدرش در دولت «باراک اوباما» معاون رئیسجمهور آمریکا بود. جمهوریخواهان میگویند هانتر از موقعیت خود در هیئت مدیره این شرکت سودجویی غیرقانونی کرده است.
بر اساس این گزارش، این عفو یک روز پس از آن صورت گرفت که ترامپ اعلام کرد «کاش پاتل» را بهعنوان مدیر «افبیآی» معرفی خواهد کرد. در سال میلادی گذشته، زمانی که به نظر میرسید هانتر بایدن در آستانه توافقی برای حل مشکلات حقوقی خود قرار دارد، پاتل با این توافق مخالفت کرد و گفت: «بهعنوان یک مدافع عمومی فدرال سابق و دادستان امنیت ملی، باید بگویم که این پرونده به تنهایی بیش از هر مورد دیگری که در زندگیام دیدهام، به نهاد عدالت آسیب زده است.» طرح مصالحه حقوقی هانتر در نهایت شکست خورد.
عفو هانتر، بهانهای برای «بخشایندگی» ترامپ
«ساموئل موریسون»، وکیلی که در زمینه عفو تخصص دارد و ۱۳ سال در بخش عفو وزارت دادگستری آمریکا خدمت کرده، میگوید ترامپ نمیتواند در دولت خود این عفو را لغو کند و گستردگی این عفو به این معناست که وزارت دادگستری دولت او هم نخواهد توانست تحقیقات جنایی طولانیمدتی را درباره پسر بایدن آغاز کند. موریسون نیز باور دارد که عفونامه بایدن برای فرزندش تنها با عفو ریچارد نیکسون قابل مقایسه است.
گرچه مقیاس عفو هانتر در تقریباً در تاریخ معاصر آمریکا بیهمتاست، اما به نظر میرسد از برخی جنبهها با شیوههای شخص دونالد ترامپ در دوره نخست ریاستجمهوریاش شباهت دارد.
ترامپ از ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ گاهی عفو متحدان سیاسیاش را با این ادعا توجیه میکرد که آنها «قربانی پیگرد ناعادلانه» در نظام قضایی شدهاند، رویکردی که هنجارشکنانه بود. به گفته کارشناسان، رؤسای جمهور سابق آمریکا معمولاً در عفونامههای خود ادعا نمیکردند که دریافتکنندگان این عفو، قربانی بیعدالتی شدهاند؛ بلکه تمایل داشتند بر این تأکید کنند که آنها مسئولیت اعمال خود را پذیرفتهاند. این رویکرد با هدف حفظ اعتماد عمومی به نظام قضایی ایالات متحده اتخاذ شده بود، اما ترامپ آن را زیر پا گذاشت.
ترامپ از این هنجارها فاصله گرفت و بایدن هم با عفو فرزندش در همان مسیر قدم گذاشت. او با این استدلال که پسرش بهطور ناعادلانه «مورد هدف قرار گرفته است»، عفو او را توجیه کرد.
به گزارش رسانه آمریکایی، احتمالاً ترامپ هم پس از ورود به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۲۵، از عفونامهای که جو بایدن برای فرزندش صادر کرد بهعنوان توجیهی برای عفو گسترده متحدان خود استفاده خواهد کرد. او به طور مشخص وعده داده است تا تمامی افرادی که به دلیل یورش به ساختمان کنگره آمریکا در ششم ژانویه ۲۰۲۱ بازداشت شدهاند را مورد عفو قرار دهد.
موریسون، وکیل آمریکایی و کارشناس امور عفو میگوید: «این کار برای آنچه ترامپ در سر دارد، یک توجیه فراهم میکند. او در هر صورت این کار را انجام میداد؛ اما حالا این عفو نوعی پوشش سیاسی به او میدهد. فکر میکنم دستکم برخی از افراد مرتبط با ۶ ژانویه مورد عفو واقع شوند، شاید هم همهشان.»