راههای پیشگیری از بروز عفونت زمستانی در نوزادان نارس
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از مهر، زمانی که هوا سرد میشود، ویروسهایی که باعث عفونت تنفسی میشوند مخصوصاً در اطفال تشدید پیدا میکند. و احتمال سرماخوردگی در افراد مختلف را بالا میبرد.
همچنین این موضوع را نیز باید در نظر داشت که ما یک زندگی شهری، هوای به شدت آلوده، بارندگی خیلی کم و خشکی هوا را داریم که همین موارد احتمال سرماخوردگی در این فصل مخصوصاً در نوزادان بالا میبرد. در همین راستا گفتوگویی پریسا محققی، فوق تخصص نوزادان دانشگاه علوم پزشکی ایران و عضو پیوسته انجمن علمی پزشکان نوزادان ایران داشتیم.
در ابتدای گفتگو لطفاً راجع به نوزادان نارس و اینکه به طور کلی به کدام نوزادان، نارس گفته میشود و انواع نوزادان نارس توضیح دهید
نوزادانی که زودتر از ۳۷ تا ۴۰ هفتگی به دنیا می آیند به عنوان نوزادان نارس شناخته میشوند که به دستههای متعددی تقسیم میشوند: ممکن است این نوزادان در اواخر دوره نارسی حدود ۳۴ الی ۳۶ هفته به دنیا بیایند، یا متوسط نارس در حدود ۲۸ تا ۳۴ هفتگی، و یا بسیار نارس باشند که کمتر از ۲۸ هفته بارداری از سنشان گذشته باشد.
وزن اغلب نوزادان بسیار نارس در هنگام تولد کمتر از یک کیلو است و دچار مشکلات متعددی بعد از تولد خواهند بود چرا که باید ۱۲ هفته یا سه ماه را در داخل رحم طی میکردند ولی به دلایل مختلف مانند مشکلات مادری، جفتی، جنین و… زودتر از موعد متولد شدهاند و مقداری از رشدی که باید در مدت این سه ماه داخل رحم طی میکردند باید در خارج از رحم و در بیمارستان بگذرانند.
هر چه نوزاد زودتر به دنیا آمده باشند و وزن تولد کمتری داشته باشد با مشکلات بیشتری بعد از تولد روبه رو میشود، یکی از شایعترین این مشکلات، مشکلات تنفسی است که باعث میشود نوزاد در روزهای اول تولد نیاز به امکاناتی مانند دستگاههای خاص، دستگاه تهویه مصنوعی یا مکانیکی، ونتیلاتور و دارو داشته باشد، اغلب این نوزادان آنتی بیوتیک دریافت میکنند و اگر خوش شانس باشد بعد از چند روز از اکسیژن جدا شده اما مشکلات دیگر نارسی از جمله تغذیه، رشد، مشکلات گوارشی، عفونت را تجربه میکنند.
دستهای از نوزاد خیلی نارس ممکن است اصلاً قادر نباشند از اکسیژن جدا شوند و تا حدود یک ماهگی همچنان نیاز به اکسیژن یا حتی نیاز به تهویه مکانیکی داشته باشند که این دسته از نوزادان به عنوان بیماری مزمن ریه یا BPD تعریف میشوند.
نوزادی که زودتر از موعد مقرر به دنیا آمده و در حدود ۲۸ روزگی بعد از تولد است و هنوز وابستگی به اکسیژن دارد، مشکلات شدیدتر نارسی را تجربه میکند و حتی در آینده نیز دچار مشکلات تنفسی خواهد شد. به دلیل اینکه راههای هوایی حساسی دارند در زمان دویدن، قرار گرفتن در محیط آلوده و یا عفونتهای تنفسی با مشکلات شدیدتری روبرو میشوند.
نوزادی که با همه چالشها زنده میماند و از بیمارستان ترخیص میشود، خانوادهاش با مشکلات بسیاری روبهرو است. این نوزادان اغلب به دریافت مراقبتهای ویژهای نیاز دارند، ممکن است به کار درمانی، معاینات دورهای چشم، گوش، معاینات اختلالات حرکتی برای راه رفتن، نشستن و… احتیاج داشته باشند.
عفونتهای زمستانی چه خطراتی ممکن است برای نوزادان نارس به دنبال داشته باشد؟
یکی از این عفونتهایی که در زمستان چالش برانگیز است به عنوان Respiratory Syncytial Virus یا RSV شناخته میشود، که در همه سنین باعث مشکلات تنفسی میشود
در افراد بزرگسال و افرادی که سیستم دفاعی خوبی دارند و در کودکان بالای یک سال معمولاً به شکل سرماخوردگی ساده است، در کودکان زیر یک سال ممکن است علاوه بر علائم عفونت تنفسی فوقانی مقداری هم از قسمتهای تحتانی دستگاه تنفس درگیر شود که این افراد سرفههای خشکتر و درگیری ریه جدیتری دارند و ما تشخیص Bronchiolitis (برون شیولیت) را برای این بیماران در نظر میگیریم. اغلب این کودکان موفق میشوند بعد از چند روز عفونت را مهار کنند و مشکل حادی برایشان پیش نمیآید.
با توجه به توضیحاتی که راجع به سنسیشیال تنفسی (RSV) و مخاطراتی که این عفونت برای نوزادان نارس یا دارای بیماریهای زمینهای دارد، لطفاً توضیح بفرمائید که فراوانی و شیوع آن در نوزادان در سطح جهان و ایران چگونه است و چه آماری از عوارض جدی ناشی از آن وجود دارد؟
در کل جهان ۳۳ میلیون عفونت ناشی از RSV در فصول سرد سال گزارش شده که حدود سه و نیم میلیون از این افراد که اغلب کودکان هستند در بیمارستان بستری میشوند و بیش از صد هزار مرگ سالیانه ناشی از عفونت RSV در سراسر دنیا گزارش شده است که ۹۵ درصد این موارد در کشورهایی با اقتصاد متوسط و پایین است.
در ایران با وجود اینکه مطالعات گستردهای در مورد آن وجود ندارد، در ایران بین ۱۸ تا ۲۵ درصد موارد بستری بیمارستانی در فصول سرد سال ناشی از عفونتهای تنفسی مربوط به RSV گزارش شده است.