آیا تتو میتواند باعث سرطان شود؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از بهداشت نیوز، اگر تتو دارید یا قصد دارید تتو بزنید، شاید نگران عوارض آن باشید، عوارضی مثل سرطان. بله، تتو میتواند ریسک برخی از سرطانها از جمله سرطان پوست را بالا ببرد.
شایعترین عوارض جانبی تتو شامل واکنشهای آلرژیک، عفونتهای پوستی و اسکار میشود. برخی از این خطرها با انتخاب یک تتو آرتیست متبحری که مجوز دارد و در محیطی بهداشتی کار میکند قابل پیشگیریاند.
آیا تتو باعث سرطان میشود؟
تتو بسیار رایج است و مطالعاتی نشان میدهد تتو با انواعی از سرطانها ارتباط دارد. اما شواهد در این مورد استنتاجی نیستند و به تحقیقات بیشتری نیاز است. بیشتر افرادی که تتو دارند به سرطان ناشی از تتو دچار نمیشوند؛ اما باز هم لازم است نسبت به خطرهای احتمالی تتو آگاه باشید.
جوهر تتو حاوی موادی سرطانزاست که باعث میشود تتو این پتانسیل را داشته باشد که خطر سرطان را بالا ببرد.
مواد سرطانزایی که در جوهر تتو وجود دارند:
. هیدروکربن آروماتیک چندحلقهای (PAHs)
. فلزات سنگین مانند کادمیوم، سرب، نمکهای کبالت، آرسنیک و جیوه
. آمینهای آروماتیک نوع اول (PAAs)
سرطان پوست
انجمن سرطان پوست میگوید تتو ریسک سرطان پوست را بالا نمیبرد؛ اما شواهد اندکی نشان دادهاند مواد سرطانزای موجود در جوهر تتو با سرطان پوست مرتبط هستند.
مروری بر ۵۱ مطالعه نشان داد ۶۴ مورد از سرطان پوست مرتبط با تتو کشف شده است، از جمله کارسینومای سلولهای پایه، کارسینومای سلولهای سنگفرشی و ملانومای بدخیم. در این ۶۴ مورد، ۵۸ درصد با جوهر آبی و جوهر سیاه مرتبط بودهاند و ۳۴ درصد بقیه با جوهر قرمز.
هر چند این اطلاعات قابلتأملاند اما لازم به یادآوری است که این مطالعات تنها ارتباطی بین جوهر تتو و سرطان پیدا کردهاند، نه یک ارتباط علت و معلولی. یعنی در این مطالعات نتیجه گرفته نشده که جوهر تتو باعث سرطان میشود.
تتو زدن درصورتیکه ابزارهای مورداستفاده آلوده باشند میتواند باعث انواع بیماریهای عفونی شود. اگر سوزنهای تتو استریل نشده باشند شما در معرض ابتلا به بیماریهایی مانند هپاتیت خواهید بود
مطالعات دیگری نیز یافتههای مشابهی را گزارش کردند. یک مطالعهٔ قدیمیتر دریافته بود که نانوذرات میکروسکوپیک در جوهر تتو وجود دارند. نانوذرات میتوانند به لایههای پوست نفوذ کنند و از طریق جریان خون به مغز و دیگر قسمتهای بدن برسند. نانوذرات این پتانسیل را دارند که سمی باشند و ممکن است دارای مواد سرطانزا نیز باشند.
همچنین تتو میتواند تشخیص سرطان پوست را سخت کند. علائم اولیه و هشداردهنده مثل لکهها و ضایعات پوستی در قسمتهایی که تتو شده بهسختی دیده میشوند و باعث میشود سرطان پوست در مراحل اولیه شناسایی نشده و نتیجه درمان با موفقیت کمتری همراه باشد.
لنفوم
تنها یک مطالعه دریافت که بین جوهر تتو و لنفوم که سرطان مربوط به سیستم لنفاوی است ارتباط وجود دارد.
یک مطالعه در سوئد که به بررسی موارد لنفوم در افراد ۲۰ تا ۶۰ساله که تتو داشتند و تتو نداشتند پرداخت. افرادی که تتو داشتند نسبت به افرادی که تتو نداشتند بهطورکلی ۲۱ درصد بیشتر مستعد لنفوم بودند (لنفوم سلول B و لنفوم فولیکولار).
در این دو گروه، موارد لنفوم از همه بیشتر بوده است:
. افرادی که اولین تتو خود را کمتر از ۲ سال پیش از شروع بیماری انجام داده بودند.
. افرادی که اولین تتو خود را بیشتر از ۱۱ سال قبل از شروع بیماری انجام داده بودند.
ظاهراً تعداد و اندازه تتوها نتوانسته بود این ریسک را تغییر یا افزایش دهد.
این مطالعه نشان میدهد بین جوهر تتو و لنفوم ارتباطی وجود دارد؛ اما برای تأیید این یافتهها به تحقیقات بیشتری نیاز است.
دیگر ریسکهای مرتبط با تتو چیست؟
تتو زدن میتواند چند عارضه جانبی رایج داشته باشد که برخی از آنها ممکن است فوراً ظاهر شوند و برخی دیگر سالها بعد.
واکنشهای آلرژیک
ممکن است کسی نسبت به رنگدانهها یا دیگر عناصر موجود در جوهر تتو حساسیت داشته باشد. ازآنجاییکه تتو دائمی است، ممکن است بدن شما بهمرورزمان یک واکنش آلرژیک نشان دهد، نه به طور ناگهانی. یعنی عجیب نیست که روزها، ماهها و یا حتی سالها بعد از تتو زدن دچار واکنش آلرژیک شوید. یک واکنش آلرژیک نسبت به جوهر تتو میتواند باعث این موارد شود:
. بثورات خارشدار
. جوش
. پوستهپوسته شدن
. کندهشدن پوست
بعضی از افراد بعد از تتو زدن نسبت به آفتاب آلرژی پیدا میکنند. اگر به آفتاب آلرژی داشته باشید، هر زمانی که پرتوهای فرابنفش به پوست تتودارتان برسد پوست شما زیر جوهر تتو، قرمز و ملتهب و خارشدار خواهد شد. شما باید همیشه پوست خود را با ضدآفتاب بپوشانید.
عفونتهای پوستی
تتو زدن یک فرایند تهاجمی است که پوست را تخریب میکند. درصورتیکه سوزنها یا جوهر تتو آلوده باشند ممکن است دچار عفونت باکتریایی یا ویروسی شوید. دستهای تتو آرتیست و پوست خودتان هم میتواند دارای میکروبهایی باشد که ممکن است به لایههای زیری پوست منتقل شوند.
مراقبتهای بعد از تتو زدن نیز میتوانند بر احتمال ابتلا به عفونت اثر بگذارند. تتو زدن در واقع نوعی زخم ایجاد میکند که اگر پوست این ناحیه را تمیز نگه ندارید زمینه برای عفونت فراهم خواهد شد.
عفونتهای ناشی از تتو میتوانند فوراً بعد از تتو زدن یا روزها و یا ماهها بعد از آن رخ دهند. علائم عفونت پوست:
. راشهای خارشدار
. جوشها یا تاولهای دردناک
. ترشحات چرکی
. زخمهای باز
. تب و لرز
اگر دیابت یا یک اختلال خودایمنی دارید باید خیلی مراقب باشید که دچار عفونت نشوید. خانمهای باردار نیز به مراقبتهای ویژه نیاز دارند.
اسکار
سوزن تتو هزاران بار در دقیقه وارد پوست میشود و این میتواند باعث تشکیل اسکار شود.
در بعضی از افراد، تتو زدن ممکن است باعث اسکار کلوئید شود. اسکار کلوئید اسکاری غیرمعمول است که فراتر از لبههای زخم اصلی میرود و ممکن است با درد و خارش همراه باشد.
بیماریهای عفونی
تتو زدن درصورتیکه ابزارهای مورداستفاده آلوده باشند میتواند باعث انواع بیماریهای عفونی شود. اگر سوزنهای تتو استریل نشده باشند شما در معرض ابتلا به بیماریهایی مانند هپاتیت خواهید بود.
تاکنون موردی از انتقال ویروس HIV از طریق سوزن تتو ثبت نشده است؛ اما از نظر تئوری این اتفاق ممکن است.
واکنشهای ناشی از MRI
مگنتهایی که طی امآرآی استفاده میشوند میتوانند باعث قرمزی، تورم یا سوختگی در ناحیه تتو یا اطراف آن شوند.
همچنین تتو میتواند نتیجهٔ امآرآی را تحریف یا خواندن آن را سخت کند و این اتفاقی است که معمولاً در تتوهای دارای جوهر قرمز میافتد.
چگونه خطرات و عوارض تتو زدن را به حداقل برسانید؟
بهترین راه این است که بهطورکلی تتو نزنید. ضمناً بیشتر عوارض و خطرات تتو ناشی از استفاده از تجهیزات یا سوزنهای غیراستریل و انجام تتو توسط تتو آرتیستهای بدون مجوز هستند.
همچنین میتوانید با ایمن شدن در برابر کزاز و هپاتیت پیش از تتو زدن، از خودتان مراقبت کنید.
بررسی کنید که تتو آرتیست حتماً دستکش داشته باشد و دستکشها برای هر مراجعهکننده تعویض شوند. وقتی به خانه برگشتید این کارها را انجام دهید:
. دستورالعملهای ارائه شده توسط تتو آرتیست را انجام دهید.
. ناحیه تتو را حداقل سه بار در روز با آب و صابون بشویید.
. با دستهای شسته نشده به ناحیه تتو دست نزنید.
. طبق دستور از لوسیون آنتیبیوتیک استفاده کنید.
. حواستان به هر گونه علامتی از عفونت باشد.
. اگر علائم عفونت داشتید فوراً به پزشک مراجعه کنید.