واکنش بلینکن به سقوط دولت بشار اسد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا که اخیرا و پس از سقوط دولت «بشار اسد» در سوریه سفری به منطقه داشته است، در گفتوگویی از تحولات سریع سوریه و به قدرت رسیدن گروه مخالفان مسلح در این کشور ابراز تعجب کرده و مدعی شد که این اتفاق بیشتر به دلیل فشارهای آمریکا بر روسیه و ایران بوده است که روابط نزدیکی با دولت اسد داشتهاند.
دولت «بشار اسد» پس از منتهی شدن پیشروی مخالفان مسلح این کشور به دمشق در هشتم دسامبر، سقوط کرد. اسد به همراه خانوادهاش به روسیه رفته است. در حال حاضر، دولت انتقالی در سوریه به ریاست «احمد الشرع» فرمانده گروه هیئت تحریر الشام اداره کشور را بر عهده دارد.
تعجب از سقوط دولت «بشار اسد» در سوریه
روزنامه فایننشال تایمز گزارش داد که بلینکن در گفتوگو با این روزنامه پس از بازگشت از سفر خود به منطقه غرب آسیا، گفت که سفر او به اردن، ترکیه و عراق باعث ایجاد هماهنگی میان کشورهای درباره انتظارات از مقامات دولت انتقالی در دمشق از طریق تعیین یک «نقشهراه» شد اما هشدار داد که وضعیت «بسیار دشواری» است.
بلینکن با اشاره به موقعیت فعلی سوریه پس از سقوط دولت اسد بیان کرد: در این برهه فرصتهای فوقالعادهای وجود دارد، بهویژه پس از وحشت دیکتاتوری اسد اما بارها شاهد جایگزین شدن یک دیکتاتور با دیکتاتور دیگری بودهایم. بسیار مهم است که سریع ورود و همه را متحد کنیم که همین کار را هم کردیم.
بلینکن گفت که از سقوط سریع دولت بشار اسد بهتزده شده بود و مدعی شد که این اتفاق، تا حدی به دلیل فشارهایی بوده که آمریکا بر روسیه و ایران، به عنوان آنچه «حامیان اسد» خواند، اعمال کرده بود. بلینکن مدعی شد: «آنها در موقعیتی نبودند که واقعا به نجات او بیایند.»
ادعای بلینکن درباره نقش ایران در این زمینه در حالی مطرح میشود که «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران در گفتوگویی تلویزیونی درباره سقوط دولت اسد بیان کرد: تحلیلها و اخبار دلالت میکرد که چنین حرکتی انجام شود. از تحولات و تحرکات ادلب اطلاع داشتیم، دولت سوریه نیز اطلاع داشت و ما اطلاعات مربوط به این موضوع را به دولت و ارتش سوریه ارائه کرده بودیم.
او ادامه داد: آنچه که غافلگیر کننده بود، ناتوانی ارتش سوریه در مقابله با این حرکت و سرعت تحولات در سوریه بود. در دیداری که بنده و آقای لاریجانی با آقای بشار اسد داشتیم، خود ایشان هم از عملکرد ارتش سوریه متعجب و گلایهمند بود و مشخص بود که حتی در دولت سوریه تحلیل درستی از وضعیت ارتش سوریه وجود نداشت. من فکر میکنم که ارتش سوریه بیشتر درگیر جنگ روانی شد تا اینکه در میدان درگیر جنگ باشد، تبلیغات و فضاسازیهایی که در فضای مجازی و غیره صورت گرفت، در کاهش انگیزههای ارتش سوریه موثر بود. این فقط برای ایران غیرمنتظره نبود بلکه برای بسیاری از کشورهای منطقه نیز این سرعت تحولات غیرمنتظره بود.
به گفته عراقچی، «در جریان این اتفاقات، یک طراحی پشت صحنه از طرف آمریکا و رژیم صهیونیستی وجود داشت که محور مقاومت را دچار مشکل پیدرپی کند.»
فایننشال تایمز نوشت: بلینکن در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این که چه نظری درباره ادعای «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی دارد که گفته بود این فشارهای اسرائیل بر ایران بود که شرایط سقوط اسد را فراهم کرد، توضیح داد: تصور میکنم که نخستوزیر از اولین کسانی باشد که تایید کند حمایت بیسابقهای که از اسرائیل کردیم، با حملات بیسابقهای از سوی ایران روبهرو شد که اوضاع را تغییر داد. ایران در موقعیتی نیست که با کسی نبردی را شروع کند. این موضوع پیامدهای ملموسی داشت که برای سوریه مثبت بود.
او افزود که چالش اصلی، در حال حاضر، این است که این وضعیت را به نتیجهای «مثبت و بادوام» تبدیل کنیم و «قدرت را به بهترین شکل به دولت ترامپ تحویل بدهیم.»
وزیر امور خارجه آمریکا بیان کرد که از نظر او، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا تا حدی، به دلیل موفقیت خود در دور اول ریاستجمهوریاش در زمینه تکمیل ماموریت حذف خلافت داعش، انگیزه فعالیت در زمینه سوریه را خواهد داشت. به گفته او، ترامپ «انگیزهای قوی برای این دارد که دوباره شاهد ظهور داعش نباشیم.»