اگر بالای 30 سال هستید به احتمال 50 درصد کبد چرب دارید

کدخبر: ۷۰۵۱۲۳
اقتصادنیوز: خیلی ها فکر می کنند کبد چرب فقط از خوردن غذاهای چرب پدید می آید ولی بیش از غذاهای چرب، این قندها هستند که در بدن تبدیل به چربی می شوند و بیماری های کبدی و قلبی و عروقی به دنبال دارند.
اگر بالای 30 سال هستید به احتمال 50 درصد کبد چرب دارید

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از عصر ایران، کبد یکی از حیاتی‌ترین اعضای بدن است که وظایف مهمی مانند سم‌زدایی، تنظیم متابولیسم چربی‌ها، پردازش مواد مغذی و ذخیره انرژی  را بر عهده دارد. این عضو با وزن تقریبی  ۱.۵ کیلوگرم  مسئول تنظیم هورمون‌ها، تولید پروتئین‌های ضروری و از بین بردن سموم است. اگر عملکرد کبد مختل شود، فرآیندهای متابولیکی بدن دچار مشکل می‌شوند و سلامت عمومی فرد تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

وضعیت خطرناک کبد چرب در ایران

 با توجه به  شیوع ۳۰ تا ۴۰ درصدی کبد چرب در ایران، تخمین زده می‌شود که حدود ۲۵ تا ۳۴ میلیون ایرانی درجاتی از کبد چرب داشته یاشند. از آنجا که با افزایش سن، ریسک ابتلا به کبد چرب افزایش می یابد، برخی تخمین ها حاکی از آن هستند که 40 الی 50 درصد ایرانیان بالای 30 سال، درگیر درجاتی از کبد چرب هستند. بنابراین اگر بالای 30 سال دارید، به احتمال جدی، درگیر کبد چرب - ولو گرید یک - هستید و باید وضعیت خود را بررسی کنید.
 
نکته تاسف آور این است که در سال های اخیر، غذاهای فراوری شده و انواع نوشابه، کودکان و نوجوانان زیادی را نیز درگیر کبد چرب کرده است و لذا نباید تصور کرد که این بیماری مختص بزرگسالال است. مسوولیت تغذیه سالم کودکان و نوجوانان با ما بزرگ ترهاست .

کبد چرب چیست؟

کبد چرب یک بیماری خطرناک متابولیکی است که در آن  چربی بیش از حد در سلول‌های کبد تجمع پیدا می‌کند . این بیماری در چهار گرید طبقه‌بندی می‌شود:

  • گرید ۱:  تجمع چربی در کبد آغاز شده اما هنوز التهاب و آسیب جدی به کبد وارد نشده است.

  • گرید ۲:  میزان چربی افزایش‌یافته و ممکن است التهاب خفیفی ایجاد شود.

  • گرید ۳:  التهاب قابل‌توجهی در کبد رخ داده که در صورت عدم کنترل، منجر به فیبروز می‌شود.

  • گرید ۴:  مرحله  سیروز کبدی  که می‌تواند خطرناک و جبران‌ناپذیر باشد.

نشانه‌های کبد چرب

در بیشتر موارد، کبد چرب  بدون علامت  است و معمولاً در آزمایش‌های پزشکی و سونوگرافی تشخیص داده می‌شود. اما برخی علائم احتمالی عبارتند از:
✔ احساس خستگی مداوم و ضعف
✔ درد یا احساس سنگینی در سمت راست بالای شکم
✔ نفخ و مشکلات گوارشی
✔ دشواری در کاهش وزن یا افزایش وزن ناگهانی
✔ بی‌اشتهایی یا احساس سیری زودرس
✔ تغییر در رنگ پوست (زردی در موارد شدیدتر) و نیز خارش

توجه فوق العاده مهم و حیاتی:  منتظر بروز علائم نباشید؛ کبد چرب قاتل خاموش است. هر سال دستکم یک بار آزمایش کامل و سونوگرافی را فراموش نکنید. خیلی ها در همین چکاپ های دوره ای متوجه مراحل اولیه بیماری شده و نجات یافته اند.

نکته طلایی و کنکوری برای کل زندگی، حتی اگر کبد چرب ندارید

هر چه می توانید مصرف مواد قندی را به حداقل برسانید ؛ خیلی ها فکر می کنند، کبد چرب، فقط از خوردن غذاهای چرب پدید می آید ولی بیش از غذاهای چرب، این قندها هستند که در بدن تبدیل به چربی می شوند و بیماری های کبدی و قلبی و عروقی و ... را باعث می شوند.

قندهای مصنوعی مانند همین قند و شکری که با چای خورده می شود، انواع بیسکوئیت ها و شیرینی ها و فراورده های صنعتی دارای شکر را تا حد ممکن به صفر واقعی برسانید (گاهی و ماهی در حد رفع هوس یه ذره بخورید اشکال ندارد) و قندهای طبیعی مانند میوه ها و عسل را هم به میزان متعادل مصرف کنید. با همین یک توصیه عصر ایران، درصد بالایی از سلامتی را درک خواهید کرد.

در زیر فهرستی از غذاهای مفید و مضر برای مبتلایان به کبد چرب را می آوریم. جدی شان بگیرید و البته با مشورت پزشک تان آنها را عملی کنید:

مواد غذایی مفید برای کبد چرب و میزان توصیه‌شده

✅  مغزها (گردو، بادام، پسته):  دارای امگا ۳ و آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که به کاهش التهاب کبد کمک می‌کنند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید