نیم‌قرن با اقتصاد ایران؛ ۵ برش از 24 مهر آغاز هر دهه

پیشنهاد افزایش 5 درصدی نرخ ارز به جای جایزه صادراتی/هشدار درباره دو برابر شدن جمعیت ایران /اعطای خط اعتباری به بلاروس توسط ایران

کدخبر: ۳۶۷۳۷۴
​اقتصادنیوز: مهم‌ترین سرتیترهای صفحه‌های اقتصادی مطبوعات 24 مهرماه در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است:کوزنتس برنده نوبل اقتصاد، تهدید اقتصادی «ایدز» در اجلاس IMF و بانک جهانی،اعطای خط اعتباری به بلاروس، صادرات یک میلیارد دلاری غیرنفتی در 6 ماه
پیشنهاد افزایش 5 درصدی نرخ ارز به جای جایزه صادراتی/هشدار درباره دو برابر شدن جمعیت ایران /اعطای خط اعتباری به بلاروس توسط ایران

تکرار اشتباهات محصول ندانستن‌ها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است.

اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم.روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.

24 مهر 1350؛ سیمون کوزنتس برنده نوبل اقتصاد

پروفسور «سیمون کوزنتس» استاد دانشگاه آمریکایی‌ هاروارد جایزه نوبل امسال را برای علوم اقتصادی دریافت کرد. 

اعطای جایزه نوبل برای علوم اقتصادی نخستین بار در سال 1969 آغاز شده است. این جایزه همراه با سلسله جوایز دیگری که از طرف کمیته نوبل برای رشته‌های پزشکی، شیمی، فیزیک، ادبیات و صلح داده می‌شود 88 هزار دلار ارزش نقدی دارد.

از آنجا که خبرگزاری سوئد اعطای جایزه نوبل علوم اقتصادی به پروفسور کوزنتس را با عجله گزارش داده بود، فرهنگستان سوئد نیز ناچار شد نیم‌ساعت جلوتر از موعدی که قبلا پیش‌بینی شده بود انتخاب پروفسور کوزنتس را به‌عنوان برنده امسال جایزه نوبل اقتصادی اعلام کند.

پیروزی دکتر کوزنتس در دریافت جایزه نوبل دلایلی دارد که بحران پولی موجود کشورهای غیرکمونیست و صنعتی جهان یکی از مهم‌ترین آنهاست.

یک مقام نزدیک به فرهنگستان سوئد پس از اعلام شدن انتخابت دکتر کوزنتس به‌عنوان برنده جایزه نوبل دانشمند مذکور را پدر نظریه تولید ناخالص ملی معرفی کرد و اظهار داشت که او در سال‌های 1930 تا 1950 روی شیوه‌های کار خود و محاسباتی که بعدها منجر به ایجاد فرضیه تولید ناخالص ملی شد بیش از دانشمند اقتصاددان دیگری کار کرده است.

اطلاعات 24 مهر 1350

24 مهر 1370؛ متوسط سرانه مصرف روزانه گوشت در مناطق شهری

متوسط سرانه مصرف روزانه گوشت قرمز طی سال 69 در مناطق شهری کشور معادل41.2 گرم بوده است. به گزارش اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی در سال گذشته حدود 7.8 میلیون راس دام در کشتارگاه‌های رسمی 82 شهر کشور کشتار شد که وزن لاشه آنها حدود 228.7 هزار تن بوده است.

تهدید اقتصادی «ایدز» در اجلاس IMF و بانک جهانی

تهدید اقتصادی بیماری کشنده و مهلک «ایدز» در رأس مطالب مورد بحث اجلاس سالانه بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول که در بانکوک برگزار شد، قرار داشت.

خبرگزاری آلمان از بانکوک گزارش داد: کارشناسان امر می‌گویند که تاثیر جهانی این بیماری که قدرت دفاعی بدن را فلج می‌کند، آن است که می‌تواند تا سال 2000 تعداد 30 تا 40 میلیون نفر را قربانی کند.

مکای، وزیر توریسم تایلند هشدار داد: طی 10 سال آینده درآمد تایلند 8 میلیارد و 700 میلیون دلار کاهش خواهد یافت؛ زیرا به‌دلیل بیماری ایدز، توریست‌های کمتری به این کشور سفر می‌کنند.

هشدار درباره دو برابر شدن جمعیت ایران

روزنامه اطلاعات در سلسله گزارش‌هایی به موضوع «توسعه، جمعیت و تنظیم خانواده» پرداخته است.براساس این گزارش جمعیت ایران در سال 1335 برابر 9/18 میلیون نفر بود. این رقم در سال 1345 به 8/25 میلیون در سال 1355 به 7/33 میلیون و در سال 1365 به 8/49 میلیون نفر رسید و جمعیت کشور در حال حاضر به 60 میلیون نفر بالغ شده است. این ارقام نشان می‌دهد جمعیت ایران طی 35 سال گذشته بیش از 217 درصد افزایش یافته است.

براساس تحلیل روزنامه، اگر جمعیت ایران با رشد کنونی 1/3 درصد در سال افزایش یابد، در 22 سال آینده ]1392[ به دو برابر یعنی 120 میلیون نفر می‌رسد.

صادرات یک میلیارد دلاری غیرنفتی در 6 ماه

براساس آمارهای رسیده از گمرک کشور در شش ماه نخست امسال، 1243 هزار تن کالای غیرنفتی به ارزش 71226 میلیون ریال معادل 1018 میلیون دلار به دیگر کشورهای جهان صادر شده است.

این گزارش می‌افزاید: در 6 ماهه نخست امسال فرش پشمی و ابریشمی دستباف به وزن 10 هزار تن به ارزش 32762 میلیون ریال صادر شد که 46 درصد کل ارزش صادرات این مدت است و نسبت به مدت مشابه پارسال از لحاظ وزن 171 درصد و از نظر ارزش 193 درصد افزایش نشان می‌دهد.

اطلاعات 24 مهر 1370

24 مهر 1380؛ افزایش صادرات فولاد

صادرات فولاد ایران افزایش یافت. صادرات آهن‌آلات و فولاد ایران در شش ماه اول سال 80 از نظر وزنی به میزان 980 هزار تن و از نظر ارزشی به میزان 130 میلیون دلار بود. عمده‌ترین بازارهای هدف فولاد ایران کشورهای اسپانیا، آلمان، ایتالیا، یونان، کویت، عربستان، چین، هند، مالزی و کشورهای خاورمیانه است.

اطلاعات 24 مهر 1380

24 مهر 1390؛ بازدهی 14.5درصدی بورس

با گذشت 6 ماه از سال‌جاری و سه هفته از فصل پاییز، سرمایه‌گذاران بورس تهران از این بازار تنها 14.5 درصد بازدهی گرفته‌اند. در این شرایط که سودآوری کمتر از 15 درصدی بازار سرمایه برای سهامداران موجب شده که بخشی از سرمایه‌ها روانه بازارهای موازی شود در 6 ماهی که از سال 90 گذشت، گروه‌هایی بودند که به سهامداران خود حدود 60 درصد سود دادند و همچنین سهامداران برخی دیگر از صنایع هم تا نزدیک 40 درصد زیان شناسایی کردند.

بررسی گروه‌های پیشرو و زیان‌ده بازار در 6 ماه نخست سال‌جاری نشان می‌دهد که گرچه مردم عادی در این مدت از افزایش کم‌سابقه قیمت قند و شکر ناراضی بودند، اما سهامداران گروه قندی بورس تهران با کسب 58.1 درصد بازدهی روزهای شیرینی را سپری کردند. از طرفی دیگر افزایش نرخ حامل‌های انرژی اثر مستقیمی بر رشد هزینه‌های شرکت‌های حمل‌و‌نقل گذاشته است و این رویداد، صنعت مزبور را با 33.4درصد زیان‌دهی، در قعر جدول گروه‌های فعال در بازار سهام به لحاظ کسب بازدهی جای داده است.

اعطای خط اعتباری به بلاروس

شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت از تخصیص خط اعتباری برای حمایت از صدور کالا و خدمات فنی و مهندسی ایران به بلاروس خبر داد و گفت: قراری برای اعطای تسهیلات به دولت بلاروس وجود ندارد. 

وی افزود: ایران نمی‌تواند تسهیلاتی به بلاروس ارائه کند و اگر قرار باشد دولت جمهوری اسلامی ایران به دولت دیگری تسهیلات بدهد باید از مجلس شورای اسلامی مجوز دریافت کند.

این در حالی است که «نادژدا برماکووا» رئیس بانک مرکزی بلاروس در نشست مجلس علیای بلاروس از تصمیم این کشور برای اخذ وام 400 میلیون دلاری از ایران خبر داده و گفته بود در حال حاضر موضوع اخذ وام 400 میلیون دلاری از ایران در دست بررسی است. 

وی افزود: طرف ایرانی موافقت اصولی خود را با اعطای این وام به بلاروس اعلام کرده است.

 افزایش 5 درصدی نرخ ارز به جای جایزه صادراتی

اسدالله عسگراولادی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران خواستار تغییر ساختار جوایز صادراتی شد و پیشنهاد کرد که دولت به جای جوایز صادراتی نرخ ارز را سالانه 5 درصد افزایش دهد.

طی هفته‌های گذشته چند تن از مدیران وزارت بازرگانی از حذف تدریجی جوایز صادراتی سخن گفته‌اند؛ اما درباره جایگزین‌های احتمالی این طرح رسما دیدگاه خود را مطرح نکرده‌اند. آن هم در شرایطی که سازمان توسعه تجارت با 400 میلیارد تومان جایزه معوقه روبه‌رو است.عسگراولادی در ادامه پیشنهاد کرد: دولت می‌تواند به جای پرداخت جوایز صادراتی اجازه دهد که فاصله نرخ تورم داخلی و خارجی به‌صورت سالانه به نرخ ارز اضافه شود.

سهم مشتریان از جریمه شرکت‌های خودروساز

 پس از انتشار اخبار جریمه خودروسازان، این پرسش برای مشتریان به‌وجود آمد که این جریمه فقط به خزانه دولت برمی‌گردد یا آنها نیز می‌توانند پول اضافه‌ای را که بابت خرید خودرو پرداخته‌اند، پس بگیرند؟

مدیرکل دفتر نظارت بر خدمات بازرگانی «سازمان حمایت» در پاسخ به این پرسش می‌گوید: سازمان حمایت بنا به وظیفه‌ای که دارد، نوسان قیمت انواع کالا را مورد بررسی قرار داده و با تشکیل پرونده برای متخلفان و گرانفروشان آنها را به سازمان تعزیرات معرفی می‌کند.

محمدرضا سلیمی با بیان اینکه میزان جریمه‌ها توسط سازمان تعزیرات معین می‌شود، می‌افزاید: بخشی از جریمه‌ای که سازمان تعزیرات برای متخلفان در نظر می‌گیرد، به خزانه دولت می‌رود و بخشی دیگر نیز قابلیت استرداد به مشتریان را داراست. 

اطلاعات 24 مهر 1390

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید