قصد ترامپ برای زدن یک ضربه دیگر به ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از یورونیوز به نوشته نیویورک تایمز، مقامات وزارت دفاع به طور غیر رسمی ابراز نگرانی کردهاند که رئیس جمهور ممکن است در آخرین روزهای دوره صدارتش، عملیاتی را به صورت آشکار یا مخفی علیه ایران یا سایر دشمنان آغاز کند. منظور از «عملیات» مشخص نشده و معلوم نیست شامل حمله نظامی هم میشود یا نه. اما با توجه به این که موضوع برکناری وزیر دفاع است، احتمالا منظور از این عملیات، حمله نظامی است.
الیسا اسلاتکین، نماینده دموکرات میشیگان و مقام سابق پنتاگون در دولت اوباما به نیویورک تایمز گفت: «از نظر من، چند دلیل برای اخراج وزیر دفاع در ۷۲ روز باقی مانده در دولت وجود دارد. اول بی کفایتی یا اشتباه، که به نظر میرسد این مشکل اسپر نبوده است. دوم انتقامجویی است که البته راه حلی غیر مسئولانه برای درمان امنیت ملی خواهد بود. سوم این که شاید رئیس جمهور میخواهد اقداماتی انجام دهد که به اعتقاد او وزیر دفاع وی از انجام آن امتناع میورزد و این هم امر نگرانکنندهای است.»
ترامپ برای اقدام «نگرانکننده»ای که مخاطبان نیویورک تایمز از آن سخن گفتهاند، شاید در عمل با موانع زیادی مواجه شود. از جمله برنامه احتمالی حمله به ایران یا دیگر دشمنان آمریکا به احتمال زیاد با مخالفت کنگره منتفی میشود. دونالد ترامپ در دوره ریاست خود دستوری را برای عملیاتی نظیر آنچه این افراد گفتهاند نداده است، اما برخی تحلیلگران به ویژه با اشاره به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس ایران به دست آمریکا، احتمال انجام عملیاتی ضربتی و غافلگیرانه را بعید نمیدانند.
آیا تصمیم ترامپ غافلگیرانه بود؟
اختلافات اسپر با ترامپ بر کسی پوشیده نبود و برکناری اسپر در ماههای گذشته پیشبینی میشد. او از جمله با نظر ترامپ در مورد استفاده از نیروی نظامی در خیابانها برای رویارویی با شورشها موافق نبود. وزیر دفاع پیشین آمریکا در ماه ژوئن در مخالفت آشکار با ترامپ گفت که نیروهای نظامی برای کنترل موج اعتراضات در شهرهای آمریکا نباید اعزام شوند.
اسپر البته از احتمال اخراجش آگاه بود اما مقامات پنتاگون میگویند او امیدوار بود که تا حد ممکن به خدمت خود در این سمت ادامه دهد و هدایت سالم و منظم مجموعه تحت مدیریت خود را حفظ کند. آنها همچنین گفتهاند اسپر اگرچه نامه استعفای خود را هم آماده کرده بود، اما متحدانش فکر نمیکرد تصمیم ترامپ تا این اندازه قریب الوقوع باشد.
کاخ سفید تنها چند دقیقه قبل از برکناری اسپر، تصمیم جدید رئیس جمهوری را به اطلاع او رساند. وزیر اخراجی ترامپ در نامهای دو صفحهای به ترامپ که نسخهای از آن به دست نیویورک تایمز رسیده، نوشته است: «من با توجه به قانون اساسی به کشور خدمت میکنم، بنابراین تصمیم شما را برای جایگزینی خودم میپذیرم.»
آیا وزیر جدید صلاحیت دارد؟
نیویورک تایمز مینویسد همکاران و نزدیکان وزیر جدید، پیشینه کاری او در نیروهای ویژه ارتش و فعالیتش در مجموعه ضد تروریسم را میستایند، اما از این که او تا این حد ارتقاء مقام یافته، ولو برای مدت موقت، ابراز تعجب کردند. آنها گفتهاند که میلر در حدو اندازهای نیست که بتواند مانع تصمیمات خطرناک و اقدامات ناگوار احتمالی ترامپ در هفتههای آخر ریاست جمهوریاش بشود.
بیکفایتی و دست بسته بودن وزیر جدید این شائبه را تقویت میکند که ترامپ میخواهد اقدامی را بدون مزاحمت و ممانعت وزیر دفاع انجام دهد.
میلر ۵۵ ساله از کلاهسبزهای پیشین ارتش آمریکاست که در اوایل جنگ افغانستان در عملیات آزادسازی قندهار و نیز در جنگ عراق شرکت داشته است. وی تا پیش از این به عنوان مشاور عالی سیاست ضد تروریسم در شورای امنیت ملی در کاخ سفید تحت ریاست ترامپ فعالیت میکرد. او سپس برای مدت کوتاهی در سال جاری در سمت مسئول سیاستگذاری ضد تروریسم در پنتاگون خدمت کرد. کریستوفر میلر در ماه اوت جایگزین راس تراورس شد که رئیس مرکز مبارزه با تروریسم بود.