هراس در مراسم تمرین تحلیف جو بایدن /فراخوان علیه پوتین
به گزارش اقتصادنیوز، توقف در تمرین مراسم تحلیف جو بایدن، رشد تولید ناخالص ملی چین در دوران همهگیری، کوتاهی در برابر شیوع همهگیری، عقبنشینی شرکت فیسبوک در برابر دولت ترکیه و فراخوان آلکس ناوالی برای اعتراض علیه کرملین سرخط رسانههای دنیا در طول نیم روز گذشته تشکیل دادهاند.
هراس از آتش در تمرین تحلیف
به گزارش بیبیسی، در شرایطی که واشنگتن دیسی شکل شهری نظامی به خود گرفته، برنامه تمرین مراسم تحلیف جو بایدن که با یک روز تاخیر در روز دوشنبه برگزار می شد با دریافت هشدار امنیتی برای دقایقی متوقف شد. اگر چه همزمان با این مراسم هواداران دونالد ترامپ در چند شهر آمریکا در حال برگزاری تجمعهای کوچکی بودند که بعضی از آنها سلاح نیز حمل میکردند، با این حال در این تجمعات خشونتی دیده نشد. بیبیسی مشاهده دود در چند چهارراه دورتر از محوطه کنگره را علت صدور این هشدار امنیتی اعلام کرده و نوشته این هشدار تنها با هدف رعایت احتیاط فراوان اتخاذ شده است. با این حال با مشخص شدن اینکه آتش در چندین ساختمان آن طرفتر بوده و تهدیدی وجود ندارد تمرین مراسم تحلیف بایدن از سر گرفته شد.
مخالفت بایدن با لغو ممنوعیت ورود
به گزارش رویترز، جو بایدن مخالفت خود را با اقدام ترامپ در لغو منع سفرهای شهروندان اروپا و برزیل به آمریکا در زمان شیوع کرونا اعلام کرد. پیش از این ممنوعیت مذکور به دلیل مقابله با شیوع ویروس کرونا وضع شده بود. با این حال به دستور دونالد ترامپ این ممنوعیت از ۲۶ ژانویه (هفتم بهمن) لغو میشد.
در همین رابطه، سخنگوی جو بایدن، جن ساکی، با انتشار توییتی اظهار کرد: «با تشدید همهگیری و مشاهده گونههای مسریتر ویروس کرونا، اکنون زمان لغو منع سفرها نیست». به نوشته سخنگوی بایدن «تیم پزشکی دولت آینده نمیخواهد منع سفر به آمریکا را در زمان شیوع کرونا لغو کند، بلکه قصد دارد برای مقابله بیشتر با همهگیری و تقویت سلامت عمومی، محدودیتهای سفرهای بینالمللی را بیشتر کند».
رشد اقتصادی چین در زمانه کرونا
به گزارش والاستریت ژورنال، اگر چه همهگیری ویروس کوید-19 اقتصاد جهانی را بیثبات کرده است، با این حال تولید ناخالص ملی چین در سال 2020 شاهد رشد 2،3 درصدی بوده است. این بدان معناست که چین تنها اقتصاد بزرگ دنیا بوده که در سال گذشته موفق به ثبت چنین رکوردی شده است.
هر چند این شاخص رشد پایینترین رقم ثبت شده در طول چهار دهه گذشته برای این کشور بوده، با این حال در مقایسه با دیگر اقتصادها نوعی موفقیت به حساب میآید و پیشبینی میشود این مسئله باعث تسریع در روند پیشی گرفتن اقتصاد این کشور از ایالات متحده میشود. پیش از این بانک جهانی پیشبینی کرده بود که اقتصاد جهانی در سال گذشته 4.3 درصد کوچکتر شده باشد که این رقم برای منطقه یورو 7.4 محاسبه شده است. پیشبینیها حاکی از کاهش 3،6 درصدی برای ایالات متحده، بزرگترین اقتصاد جهان است.
انتقاد از تعلل در برابر همهگیری
به گزارش یورونیوز، گروهی از کارشناسان مستقل اعلام کردند که چین و سازمان جهانی بهداشت در ابتدای همه گیری بیماری «کووید ۱۹» می توانستند «سریعتر» به شیوع ویروس کرونا واکنش نشان دهند. سازمان جهانی بهداشت این گروه از کارشناسان را مامور بررسی عکس العمل به همه گیری ویروس کرونا کرده بود. بنا به اعلام این گروه «شیوع پنهان» ویروس کرونا در سطح جهان به همه گیری بیماری «کووید ۱۹» کمک کرده بود.
در گزارش دوم این گروه از کارشناسان که قرار است روز سه شنبه به طور رسمی منتشر شود بر امکان واکنش «سریعتر» به همه گیری تاکید شده است. در این گزارش آمده که با تکیه بر «نشانه های اولیه» از شیوع ویروس امکان واکنش «سریعتر» به آن وجود داشت. در بخشی از گزارش کارشناسان مستقل آمده است: «تدابیر بهداشت عمومی می توانست به شکل قوی تری در ماه ژانویه [سال ۲۰۲۰] در سطح محلی و ملی در چین اتخاذ شود». این گروه از کارشناسان مستقل همچنین از «تعلل» سازمان جهانی بهداشت برای تشکیل جلسه کمیته اضطراری این سازمان و اعلام وضعیت اضطرار بهداشتی در سطح جهان انتقاد کرده اند.
دعوت به اعتراض علیه کرملین
به گزارش آسوشیتدپرس، یک دادگاه در روسیه الکس ناوالی را به دلیل عدم معرفی مقرر خود به یک ماه حبس محکوم و بدین ترتیب سرشناسترین مخالف ولادیمیر پوتین روانه زندان شد. در پی صدور این حکم، ناوالی با انتشار پیامی ویدیوئی در شبکه های اجتماعی از هموطنانش درخواست کرد که برای اعتراض به کرملین به خیابانها بیایند. او در این پیام ویدیوئی خطاب به هوادارنش گفت: «راهزنان در قدرت، بیش از همه از این میترسند که مردم به خیابانها بیایند. بنابراین نترسید و به خیابانها بیایید. نه برای من بلکه برای برای خودتان و برای آیندهتان».
بلافاصله پس از انتشار این پیام، لئونید ولکوف، از مهمترین متحدین الکسی ناوالنی در توییتر اعلام کرد که هواداران ناوالنی در حال آماده سازی خود برای برگزاری اعتراضات سراسری در ۲۳ ژانویه هستند.
بحران مهاجران در گواتمالا
به گزارش آسوشیتدپرس، روز گذشته نیروهای دولتی گواتمالا مسیر حدود ۸ هزار مهاجر عمدتاً هندوراسی را سد کردند. همچنین به گفته منابع رسمی این نیروها حدود ۲ هزار تن از آنها را هم که پس از درگیری روز قبل با پلیس گواتمالا، شبهنگام در نزدیکی مرز این کشور با السالوادور چادر زده بودند، متفرق کردند. بخش عمده این مهاجران که میخواهند از طریق گواتمالا به مکزیک و سپس به آمریکا بروند پس از مداخله ارتش گواتمالا به عقب بازگشتهاند تا از راههای دیگری به مسیر خود ادامه دهند.
از آنجا که شماری از مهاجران این کاروان را زنان و کودکان تشکیل میدهند، مهاجران خواستار توقف خشونت بهویژه علیه زنانی شدند که در جریان درگیری با پلیس زخمی شده بودند. اما سخنگوی ارتش گواتمالا از اقدام نیروهای این کشور در دفاع کرده و گفته است برخورد قهری نیروها متناسب با موقعیت بوده و حق مهاجرت این افراد تا زمانی محترم است که ورودشان به کشور مطابق مقررات مهاجرت و بهداشت باشد.
عقبنشینی فیسبوک
به گزارش یورونیوز، شرکت فیسبوک با تن دادن به قانون مصوب پارلمان ترکیه برای نظارت و کنترل ملموستر بر شبکههای اجتماعی روز دوشنبه رسما اعلام کرد که کار تعیین یک نماینده حقوقی در این کشور را آغاز کرده است. این شرکت غولآسای آمریکایی بدین ترتیب تسلیم قانونی در ترکیه شده که یکی از بزرگترین اهداف آن اعمال کنترل بیشتر بر محتوای شبکههای اجتماعی و دسترسی آسان به یک شخصیت حقوقی به نمایندگی از آنهاست. به موجب این قانون فیسبوک و دیگر شبکههای اجتماعی خارجی با تصمیم و رای دستگاه قضایی ترکیه ملزم خواهند بود تا هر محتوایی را که مورد اعتراض مقامات این کشور قرار گرفته از پلتفرم خود حذف کنند.
هشدار بغداد
به گزارش العربیه، فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، در مصاحبهای اختصاصی با تلویزیون الحدث گفت، کشورش به ایران نسبت به واکنش آمریکا برای حمله به سفارت خود در بغداد هشدار داده بود. وزیر خارجه عراق گفت، بغداد از ایران خواست برای جلوگیری از هدف قرار دادن منطقه الخضراء در بغداد مداخله کند. او در این مصاحبه اظهار کرد: «به ایران گفتیم در صورت هدف قرار دادن سفارت آمریکا احتمال دارد واشینگتن دست به اقدامات جدی علیه تهران بزند». او خاطرنشان کرد که حملات موشکی به منطقه الخضزاء در بغداد، دولت عراق را در مخمصه قرار داد و فاش کرد نیروهای عراقی تعدادی از عاملان حمله به منطقه الخضراء را دستگیر کردهاند. او همچنین تاکید کرد که نیروهای عراق سخت در تلاش هستند تا این حملات را به کلی متوقف کنند.
فواد حسین همچنین با اشاره به اینکه این گروه تروریستی داعش هنوز در برخی مناطق مرزی با سوریه حضور دارد، گفت عراق برای مقابله با این گروه به آموزش نیروهای ائتلاف بین المللی نیاز دارد. وزیر امور خارجه عراق با اعلام مخالفت کشورش با دخالتهای خارجی در امور داخلی، تأکید کرد، هر گونه تنش بین واشنگتن و ایران بر صحنه سیاسی داخل عراق تأثیر منفی میگذارد.
تداوم ناآرامیها در قلب بهار عربی
به گزارش العربیه، همزمان با ادامه تظاهرات و اعتراضات به اوضاع متشنج سیاسی و نابسامانیهای اقتصادی و اجتماعی در پی گسترش بیسابقه فقر و بیکاری مزمن و نبود خدمات عمومی در دهمین سالگرد انقلاب تونس، شب گذشته دامنه ناآرامیها و درگیریهای میان معترضان و نیروهای امنیتی به شهرهای مختلف تونس گسترش یافته و معترضان خواستار آزادی بازداشت شدگان شدند.
بنا به اعلام رسانههای محلی تونس درگیریها و تعقیب و گریز میان معترضان و نیروهای امنیتی برای چندمین روز متوالی در مناطق مختلف تونس پایتخت و تعدادی از دیگر شهرهای این کشور ادامه یافت. در تونس پایتخت و دیگر شهرهای این کشور معترضان خواستار آزادی بازداشت شدگان این اعتراضات شدند که تعدادشان بنا به اعلام وزارت کشور تونس به حدود 1000 نفر رسیده و سن اغلب آنها ما بین 15 الی 20 سال است.
به گفته شاهدان عینی نیروهای پلیس به سوی جوانان معترض که لاستیک خوردها را به آتش کشیده و سنگپراکنی میکردند گاز اشکآور و گلولههای پلاستیکی شلیک کردند. سازمان عفو بینالملل هم که مقر آن در لندن است در رابطه با ناآرامیهای تونس خواستار خویشتنداری شده و نسبت به کاربرد نیروی مفرط علیه معترضان هشدار داد.
انفجار در مواضع گردانهای حزبالله در عراق
به گزارش العربیه، وقوع سه انفجار در شامگاه دوشنبه مواضع گروه کتائب حزبالله در ناحیه جرف الصخر در جنوب غربی بغداد پایتخت عراق را لرزاند. به گفته منابع این خبرگزاری، این انفجارها در داخل مقرهای وابسته به گردانهای حزبالله عراق به وقوع پیوسته و در میان نیروهای ارتش عراق که در نزدیکی ناحیه جرف الصخر مستقر هستند کشته یا زخمی در پی نداشته است. در پی وقوع این حادثه، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) درباره انجام حملاتی هوایی در عراق اظهار بیاطلاعی کرد.