اقدامات ایران در راستای توقف قطعنامه سه کشور اروپایی
نماینده دائم ایران ضمن تشریح اقدامات انجام شده در راستای توقف قطعنامه ضد ایرانی سه کشور اروپایی گفت: در همه رایزنی ها، پیام ها و مکاتبات، به صراحت گفته شد که تصویب قطعنامه را اقدامی مخرب بر سر راه روابط و همکاری های ایران و آژانس می دانیم و موجب توقف تفاهم مشترک اخیر ایران و آژانس نیز خواهد شد.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرگزاری فارس، «کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی امروز (پنجشنبه) در جمع خبرنگاران، اقداماتی که در جهت توقف قطعنامه ضد ایرانی سه کشور اروپایی عضو برجام صورت گرفت را تشریح کرد.
ایران چه کرد؟
وی گفت: با آغاز تلاش سه کشور اروپایی با حمایت آمریکا جهت ارائه قطعنامه ای علیه ایران در شورای حکام، اقدامات مختلفی در دستورکار قرار گرفت از جمله رایزنی های گسترده با اعضای شورای حکام در وین و پایتخت ها، ارسال نامه وزیر امور خارجه به همتایان خود در کشورهای عضو شورای حکام، تشریح مواضع ایران برای اعضای شورا و آژانس در قالب یک متن توجیهی، فعال کردن ظرفیت دبیرخانه آژانس و مدیرکل برای تلاش در جهت حفظ همکاری ها و تعاملات، هماهنگی ویژه با روسیه و چین و اعلام مخالفت قطعی آن ها با قطعنامه و ارسال پیام های اصولی از سوی رئیس جمهور، وزیر امور خارجه، رئیس سازمان انرژی اتمی و معاون سیاسی وزیر امور خارجه.
غریب آبادی افزود: در تمام رایزنی ها، پیام ها و مکاتبات، به صراحت گفته شد که تصویب قطعنامه را اقدامی مخرب بر سر راه روابط و همکاری های ایران و آژانس می بینیم که از جمله، موجب توقف تفاهم مشترک اخیر ایران و آژانس نیز خواهد شد.
نماینده دائم ایران در آژانس به تشریح دلائل توقف پیگیری قطعنامه هم پرداخت و این دلایل را شامل این موارد برشمرد: اول، عدم تمایل اعضای شورای حکام به قطعنامه و مغایر دانستن آن با شرایط و فرصت های موجود؛ دوم، نگرانی سه کشور از چگونگی واکنش ایران به تصویب قطعنامه؛ سوم، عدم توجیه فنی قطعنامه با وجود اظهار مدیرکل درخصوص تداوم کار با ایران و ضرورت حمایت از این مسیر؛ چهارم، نگرانی از تحمل بار انتقاد شدید تخریب فضای همکاری و فرصت های موجود در اثر قطعنامه.
غریب آبادی عنوان کرد: در هر صورت، جمهوری اسلامی ایران از تدبیر و هوشیاری اعضای شورای حکام و مدیرکل آژانس در جهت جلوگیری از ایجاد یک تنش غیر ضروری استقبال می کند.
وی، همچنین با قدردانی ویژه از مواضع اصولی چین و روسیه در این رابطه، به سه کشور اروپایی و آمریکا توصیه کرد از فرصت های دیپلماتیک موجود برای برگشت کامل و موثر به تعهدات خود تحت برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت استفاده کنند، چرا که ایران نیز حسن نیت را با حسن نیت جواب خواهد داد.
نشست ماه آوریل در سطح مدیرکل آژانس نیست
سفیر و نماینده دائم ایران نزد آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین با توجه به اعلام سفر هیأت فنی آژانس به ایران در اوائل ماه آوریل که از سوی مدیرکل آژانس اعلام شد، گفت: این قبیل تعاملات فنی بین ایران و آژانس، موضوع جدیدی نیست و هیچ توافق و ترتیبات جدیدی نیز برنامه ریزی نشده است.
وی توضیح داد: دو طرف برای حل و فصل چند موضوع پادمانی، مدت هاست در حال کار و تعامل هستند و در طول دو سال گذشته نیز، چندین نشست فنی برگزار کرده اند و نشست پیش روی نیز در تداوم همین مسیر بوده و در سطح مدیرکل آژانس نیست.
غریب آبادی افزود: هرگونه تعامل با آژانس درخصوص این موضوعات پادمانی، با هدف حل و فصل هر چه سریعتر آن ها صورت می پذیرد و ما نیز بر ضرورت حسن نیت و پرهیز از سیاسی کاری آژانس در این فرایند تأکید داشته و داریم.
به گزارش فارس، «کاظم غریب آبادی» پیش از این گفته بود: در اثر تلاشهای گسترده دیپلماتیک، فرآیند صدور قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام متوقف شد.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در توضیح تحول امروز در آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: با تلاشهای فشرده دیپلماتیک در تهران، وین و پایتخت های همه اعضای شورای حکام و به ویژه سه کشور اروپایی و همچنین همراهی چین و روسیه، طرح قطعنامه منتفی شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: تحول امروز میتواند مسیر دیپلماسی را که ایران و آژانس باز کردهاند، حفظ کرده و زمینه را برای اجرای کامل تعهدات از سوی تمامی طرف های برجامی فراهم آورد. ایران امیدوار است، طرفهای مشارکت کننده در برجام بتوانند با استفاده از این فرصت و با همکاری جدی، اجرای کامل برجام از سوی همه را تضمین کنند. (اینجا بخوانید)
به گزارش فارس، خبرگزاری انگلیسی رویترز امروز (پنجشنبه) به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد که انگلیس، فرانسه و آلمان از طرح خود تحت حمایت آمریکا برای تصویب قطعنامه در انتقاد از ایران در شورای حکام آژانس عقب نشستهاند.
پیش از این گفته شده بود که این قطعنامه در واکنش به توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی توسط ایران قرار است روز جمعه در نشست شورای حکام رأی گیری شود.