آمریکا: برای مهار ایران در منطقه میمانیم
به گزارش اقتصادنیوز ژنرال کنت اف. مککنزی جونیور، رئیس فرماندهی مرکزی ایالات متحده، روز یکشنبه به عربستان سعودی سفر کرد و گفت که این کشور هنوز هم برای کمک به بازدارندگی در مواجهه با ایران درخواست کمک نظامی از آمریکا دارد؛ حتی در شرایطی که چشمانداز کاهش تعداد سربازان آمریکا در منطقه برای مقابله با تهدیدات در [شرق] آسیا بطور جدی وجود دارد.
لوییز مارتینز تحلیلگر نظامی و امنیتی شبکه خبری ایبیسینیوز در گزارش خود نوشته است: دولت بایدن در حال ارزیابی وظایف ارتش ایالات متحده در سراسر جهان، برای توزیع متمرکزتر منابع در راستای مقابله با تهدیدهای «همتایان نزدیک» -روسیه و چین- است. مک کنزی در مورد نتیجه احتمالی این ارزیابی گمانه زنی نکرد، اما تأیید کرد که این مسئله نگرانی هایی را در عربستان ایجاد کرده است.
در حالیکه ایران در سالهای اخیر بارها تمایل خود برای گفتوگو و برقراری روابط دوستانه با همسایگان خود از جمله عربستان سعودی را اعلام نموده و در مقابل محمد بنسلمان، ولیعهد پادشاهی سعودی درباره «کشاندن جنگ به داخل خاک ایران» لفاظی کرده است، مک کنزی، ژنرال ارشد آمریکایی در خاورمیانه مدعی است که اگرچه حضور نیروهای نظامی آمریکایی در منطقه «مانع از تجاوزات ایران به عربستان سعودی» شده است، اما به باور وی، آنچه «بسیار مهمتر است، طیف گسترده ای از تواناییها است که ما به آنها میدهیم». وی به پیوند میان سامانههای دفاع موشکی پاتریوت سعودی و آمریکا اشاره کرد که در صورت حمله موشکی احتمالی ایران به عربستان، سیستم هشدار فوری بهبودیافته را ارائه میدهند.
مککنزی گفته است: «نکته ای که من امروز گفتم و ما همیشه آن را ادامه می دهیم این است: موضوع در واقع انواع تجهیزات موجود در اینجا نیست، بلکه بحث همکاری ما برای حداکثرسازی استفاده از 20 توپخانه پاتریوت است؛ به حداکثر رساندن این تواناییها به طوری که اگر مشکلی پیش آمد ما مطمئناً میتوانیم خیلی سریع برای کمک به دوستان سعودی خود برگردیم». وی ادعا کرد: «من معتقدم استقرار ما در تماشاخانه (حضور نظامیان بدون اقدام نظامی) مانع از حمله دولت به دولت از جانب ایران شده است».
وی در عین حال پذیرفت که حضور ایالات متحده در منطقه نتوانسته است از حملات نیروهای متحد ایران در منطقه جلوگیری کند. مککنزی گفت: «آنها زیر بمباران مداوم یمن با انواع موشکهای بالستیک، کروز و پهپادهای کوچک هستند که بسیار آنها را نگران آنها کرده و ما می خواهیم در این زمینه به آنها کمک کنیم». بنابر ادعای مککنزی ، در سه ماه گذشته نیروهای حوثی در یمن حدود 100 موشک بالستیک، کروز و هواپیماهای بدون سرنشین را روانه عربستان سعودی کرده اند.
به نوشته ایبیسینیوز، تلاش های ایالات متحده برای لینک کردن توپخانههای دفاع موشکی پاتریوت سعودی و آمریکا به نیروهای عربستان سعودی کمک کرده است تا تعداد زیادی از موشک های پرتاب شده از یمن را رهگیری کنند. مک کنزی معتقد است که به حداکثر رساندن تواناییهای سیستمهای تسلیحاتی آمریکایی در منطقه بسیار مهم است و همچنین آگاه است که کاهش تعداد نیروهای نظامی آمریکا میتواند منجر به تحریک حملات به عربستان شود. وی مدعی است که کاهش سطح نیروهای آمریکایی در سال 2019 منجر به چرخه تحرکات تنشآمیز متقابل در منطقه شد که با حمله موشکی ایران به پایگاه هوایی عینالاسد در عراق در ژانویه 2020 به نوعی پایان یافت.
اگرچه این احتمال وجود دارد که کاهش نیروهای آمریکایی در منطقه بتواند فرصت هایی را برای روسیه و چین ایجاد کند تا شکاف موجود در فروش احتمالی سلاح را پر کنند ، اما مک کنزی خیلی نگران این احتمال نیست. وی می گوید: «من فکر می کنم ما هنوز هم در اینجا حضور خواهیم داشت. ممکن است دقیقاً شبیه حضور پنج یا هفت سال پیش نباشد که ما صدها و هزاران نیرو را در اینجا داشتیم، اما من فکر می کنم برای استفاده از آنچه داریم، بسیار هوشمندانه بازی خواهیم کرد. و این لزوما فقط یک کشتی یا یک زیردریایی یا یک ناو هواپیمابر نیست، بلکه کل مواضع دولت ایالات متحده است».