عدهای به دنبال فضاسازی برای هوا کردن برجام هستند
به گزارش اقتصادنیوز جلال ساداتیان، تحلیلگر مسائل بینالملل درباره سخنان برجامی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور منتخب که طی روزهای اخیر مطرح شده است، تاکید کرد: گزارشهایی دال بر اینکه در بخشی از موارد میان ایران و کشورهای در حال مذاکره در وین توافقاتی حاصل شده، وجود دارد اما از سوی هیات ایران تاکید بر این است که تعدادی از شخصیتها از تحریم خارج شوند و همچنین بازگشت امریکا به برجام توام با این باشد که امریکا تضمین کتبی بدهد که دوباره از برجام خارج نخواهد شد. آنچه شنیده میشود این موارد است که باید به تایید یا اعلام عدم تایید سخنگوهای رسمی برسد. علاوه بر این ایران خواستار آن است که از مکانیزم ماشه یا اسنپ بک دیگر استفاده نشود و در کل از موضوع برجام خارج شود. اینها مواردی است که هنوز بر آن توافقی صورت نگرفته است. اگرچه آقای دکتر عراقچی اعلام کرده است که متن آماده و نوشته شده است و باید به پایتختها برای گرفتن تصمیمات نهایی بازگردند. البته نمیدانیم که آن سه کمیته حقوقی، فنی و امور زیربنایی چه مواردی را در متن مطرح کردهاند. در این کمیته ها نحوه بازگشت امریکا به برجام، نحوه برداشته شدن تحریم و مجموعه مدنظر (در این زمینه ایران خواهان برداشته شدن یکجای همه تحریمها است و امریکا میخواهد به صورت گام به گام این اتفاق بیفتد)و چگونگی بازگشت ایران به برجام به دلیل برداشتن پنجگام در تعلیق تعهدات برجامی (مثلا ایران به جای IR1مدنظر توافق برجام از IR6 و IR8 استفاده میکند) بررسی شده است و به نتایجی رسیدهاند. طی این روزها برخی سخنان و برنامههای تلویزیونی در تلاشند که نشان دهند هیچ پیشرفتی در مذاکرات اتفاق نیفتاده و طرف مقابل هم تصمیم به تغییر در رویه ندارد و به این ترتیب فضا را برای هوا شدن برجام مهیا میکنند.
او درباره آنچه رئیسی برای حذف دلار از روابط تجاری ایران عنوان کرده است، گفت: اینکه دلار را از معاملات بینالمللی حذف کنیم، یک بحث است اما در ارتباط با یو-ترن، باید توجه داشته باشیم که تمامی ارزهای بینالمللی به شکلی از طریق دلار تبادل میشود. چه بسا ما بخواهیم با یورو کار کنیم، اصلا درست هم باشد؛ دیگر آن اسناد و مدارک معاملاتی که صورت میگیرد به خزانه داری امریکا نمیرود و به خزانه داری اتحادیه اروپا میرود اما باردیگر چون باید از مکانیزم یو-ترن استفاده شود دوباره با دلار ارتباط برقرار میکنند؛مگر اینکه این مسائل را حل و فصل کرده باشند که کار گیر نکند. این نیست که ما ادعا کنیم؛ کاری با دلار نداریم و با آن معامله نمیکنیم و فرضا با عراق و پاکستان با ارز خودشان معامله میکنیم. اینجا به نظر میرسد در حد تهاتر جواب میدهد اما اینکه شما به خواهید صادرات انجام دهید و پولش را بگیرید و وارد بازارهای بینالمللی بشوید و آنچه نیاز دارید خریداری کنید؛ به این سادگی نیست.
این تحلیلگر مسائل بینالملل در ادامه تصریح کرد: شعارهایی که داده میشود و ادعاهایی که بیان شده ؛ غیر از اجرائیات اقتصادی است. اجرائیات اقتصادی مسائل خاص خود را دارد که قاعدتا در گام اول باید بتوانند افرادی مناسب با اجرای برنامه مدنظرشان را در پستهای کلیدی اقتصادی از جمله بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت صمت و سایر وزارت خانه های مرتبط به کار تجاری و اقتصادی قرار دهند. البته نباید تصور کرد که ما میتوانیم همه نیازمندیهایمان را در داخل فراهم بکنیم و آنچه که الان هم در حال تامین هستیم از قطعات هواپیما و ماشین آلات سنگین با هزینهای بیشتر از حد است. حداقل 20 درصد قیمت اضافی که برای خریداری مصرف میشود، هزینه می شود. برای اینکه این مسائل حل و فصل شود قاعدتا باید مساله برجام و برداشته شدن تحریمها رفع شود. اینکه در شرایط فعلی کشور شعارهایی داده میشود به خود مجریان محترم مربوط است اما اینکه بخواهند اجرائی بکنند باید به این مسائلی که تا الان حاکم بوده و از این به بعد هم بر روابط و تعاملات بینالملل حاکم است توجه داشتهباشند.
او درباره آینده ایران با توجه به رئیس جمهور جدید و شرایط موجود گفت: تا الان بنا بر جبههها و جناحهایی که وجود داشتند و شعارهایی که اصولگرایی مطرح میکردند؛ آقای رئیسی از این دستهبندی عدول کرد چنانچه گفت که با دنیا تعامل خواهد کرد و برجام را محترم میشمارد و به فایده مند بودن برجام اشاره کرد؛ میتوانیم بگوییم که بخش قابل توجهی از آنچه اصولگرایان تندرو مطرح میکردند در صحبتهای ایشان حداقل در زمان تبلیغات انتخاباتی نبود اما اینکه از این به بعد ایشان در مقام عمل و اجرا تابع همان شعارها باشد یا واقعا تابع عقلانیت سیاسی و اقتصادی ضروری برای تامین منافع کشور باشد باید در چند روز آینده که کابینه را شکل میدهد و شعارها و سیاستهای اصلیاش را بر آن مبنا تنظیم میکند ببینیم. اما آنچه تا الان از زبان ایشان شنیده شده به چارچوبهای عقلانی مربوط به تامین منافع ملی توجه داشته است.