رئیسی: وزرا مطلقا تحت فشار فرد یا گروهی انتخاب نشدند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، جلسه علنی روز شنبه مجلس شورای اسلامی در حالی آغاز شد که براساس دستور عمل قرائت شده بررسی کابینه پیشنهادی رئیس جمهور دستور کار اصلی مجلس است.
محمد مخبر معاون اول رییس جمهوری و غلامحسین اسماعیلی رییس دفتر رییس جمهوری و وزیران پیشنهادی دولت در این جلسه حضور دارند.
در ابتدای جلسه امروز بعد از صحبت های رئیس مجلس، سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری کشورمان پشت تریبون قرار گرفت تا از کابینه پیشنهادی خود در مقابل نمایندگان دفاع کند.
سید ابراهیم رئیسی، ضمن قدردانی از رعایت مقررات بهداشتی توسط عزاداران حسینی گفت: نمایندگان عزیز وقت بسیار خوبی برای گفت و گو با وزرا گذاشتند و از این بابت قدردان زحماتشان هستم که این حرکت ابتکاری برای شناخت وزرا و برنامه هایشان انجام شد.
او ادامه داد: خداوند را شاکریم که توفیق عظیم خدمت را به بندگانی سپرد تا با شعار نهضت خمینی کبیر (ره) به رهنمودهای رهبر انقلاب اسلامی، امانتدار باشد و زمینه ساز جهش به سوی ایران قوی باشد. می دانیم فرصت خدمت کوتاه و رنج ها و مشکلات مردم بسیار است و این بار امانت جز با هدایت الهی و عنایت اهل بیت عصمت و طهارت به سر منزل مقصود نخواهد رسید.
رئیس جمهور گفت: اکنون هنگامه حرکت جهادی، حکیمانه و مردمی است که تکیه بر مشارکت ملت و همراهی مجلس انقلابی و نمایندگان مردم و در چارچوب سند تحول دولت مردمی زمینه ساز تحقق ایران قوی باشد.
رئیسی گفت: سند تحول به عنوان چارچوب حاکم بر برنامه وزرای دولت بر اساس پنج رکن بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، تعالی فرهنگ اسلامی، اقتصاد مقاومتی، بهبود معیشت جامعه و توسعه روابط بین المللی است. زنجیره کامل فرایند تحولی در هر حوزه شامل توصیف و تحلیلی واقع بینانه از وضع موجود، تصویرسازی از آینده و همچنین بررسی و ریشه یابی علل چالش ها، برنامه ریزی ساختاری، انسانی و مالی دولت و دیگر قوا مدنظر قرار گرفته است. همچنین کاهش نقش های تصدی گرایانه و افزایش نقش میدان سازی دولت برای به صحنه آمدن و بسیج نیروی انسانی نخبه که پیشگام تحول خواهی هستند از دیگر نکات مهم برنامه است.
رئیس جمهور گفت: تمامی برنامه ها به نحوی تهیه شده که با هدف پیشرفت کشور و عدالت سازی باشد. عدالت محوری در شایسته سالاری است و رویکرد عدالت محوری در تضمین حقوق همه مردم مطرح می شود. در فعال سازی با رویکرد خانواده گرا و حمایت همه جانبه از خانواده برنامه شکل می گیرد، برای تحول در دو محور عدالت و پیشرفت، با مشارکت همگانی برنامه دولت تحول های چرخش آفرین زیر را دنبال می کند:
یک. چرخش از بروکراسی کُند کننده و فساد خیز به نفع ساززو کارهای جلب مشارکت عمومی
دو. تغیر رویکرد از اقدامات صرفا مقابله ای با فساد به اقدامات پیشگیرانه از فساد
سه. تغییر سیاست های فرهنگی و اجتماعی
چهار. تغییر رویکرد از بخشی نگری و پایتخت نگری به فعال سازی ظرفیت ها در سراسر کشور براساس آمایش سرزمینی.
پنج. گذار از تصمیم گیری موسمی به تصمیم گیری کارشناسی و نخبگانی.
شش. تغییر رویکرد مداخله به حمایتی در بازار سرمایه.
هفت. ممانعت از تغییر پی در پی مقررات به ایجاد ثبات.
هشت. افزایش نقش دولت در تنظیم گری و تسهیل گری در فضای کسب و کارها
نه. تغییر رویکرد اقتصاد سنتی منابع و توجه به اقتصاد پیشرفته و اصولی
ده. تغییر رویکرد از صادرات مبتنی بر مواد خام به صنعتی پیشرفته
یازده. تغییر رویکرد اداره کشور از اقتصاد نفتی
دوازده. تغییر رویکرد از بودجه ریزی سنتی به بودجه ریزی براساس عملکرد
سیزده. توجه بیش از پیش به فرصت های اقتصادی روستا.
چهارده. افزایش سازوکار حمایتی از گروه های محروم به صورت پایدار
پانزده. صیانت از محیط زیست و کمک به نهادی های مردمی
او ادامه داد: ما برنامه آنی و فوری با محوریت مشکلات پیش روی دولت تهیه کردیم، همچنین برنامه میان مدت و بلند مدتی نیز وجود دارد که به زودی در اختیار نخبگان و نمایندگان قرار می گیرد. اولویت اول ما در دولت مهار کرونا و ارتقا وضعیت بهداشتی در کشور است. تسریع در واکسیانسیون عمومی، اجرای پروتکل ها و ارتقای سطح درمان اولویت اول ماست.
رئیس جمهور گفت: اولویت بعد ثبات اقتصادی، بهبود شاخص های کلان و تقویت معیشت مردم و تقویت فضای کسب و کار است. وضعیت فعلی نتیجه گره زدن اقتصاد به خواست دیگران، شرطی کردن اقتصاد و مشکلاتی از این دست است، تورم بالای 44 درصد مرکز آمار یا بیش از 55 درصد بانک مرکزی، کسری بودجه، افت ارزش پول، کاهش قدرت خرید مردم، رشد نقدینگی و بدهی دولت از جمله این مسایل هستند. حل این مسایل امکان پذیر است و نیاز به برنامه و همچنین نیروی کارآمد و پیگیری و نظارت اجرای آن ها دارد.
رئیسی گفت: دانش، تعهد کاری، روحیه انقلابی و فسادستیزی، مردمی بودن از شاخص های مورد تایید برای انتخاب اعضای کابینه بوده است. تلاش کردیم جوانگرایی و تجربه گرایی در کنار هم قرار بگیرد. روش انتخاب به این نحو بود که در فراخوان نخست چهره های بسیاری معرفی شدند و مشارکت مردم در این امر برای دولت بسیار مفید بود. وزرای پیشنهادی غیر از دو وزیر محترمی که در اواخر مشخص شدند، بقیه ده ها بار اسامی شان تکرار شده است. بعد از پیشنهادات اسامی به 9 کارگروه تخصصی ارسال شد تا صلاحیت شان برای کار بررسی شود. استعلام از مراجع ذی صلاح چه در بیرون و چه در درون دولت انجام شده است.
او ادامه داد: ما سراغ بسیاری از افراد که نامشان در ذهن شما است رفتیم. برخی از دوستان ترجیحشان در مجلس بود مانند آقای نیکزاد و آقای امیرآبادی. مطلقا در انتخاب افراد سفارش فامیلی و نسب نبوده است. سعی کردیم افراد شایسته را معرفی کنیم. شاخصهای رهبری برای انتخاب افراد برای شنیدن نیست و ما هم برای انتخابا به آنها توجه کردیم. من کسی نیستم که با فشار و تحمیل کاری را انجام دهم و در روحیه من نیست، پیشنهاداتی درباره افراد شد اما ما در انتخاب افراد به هیچ وجه تحت تاثیر جریان خاصی نبودیم. وزرای پیشنهادی مطلقا تحت فشار فرد یا گروه خاصی انتخاب نشده اند. ممکن است ترکیب را به نوعی ببینید که متنوع هستند، بله چون سعی کردیم افراد شایسته را پیدا و معرفی کنیم و به این امر توجه داشتیم.
رییس جمهور بیان کرد: حقیقتا در بررسی وضعیت و صلاحیت وزرا تلاش شده به محورهایی که همواره مورد تاکید رهبر انقلاب اسلامی است تا تلاش کنیم افرادی را به کار بگیریم که کارآمدی، تعهد، ارزشی بودن، مردم گرایی، جوانی در آن ها مورد توجه باشد. شرایط کشور به نحوی است که برون رفت از این شرایط را برای ما تسهیل کنند.
در ادامه رئیسی به دفاع از وزرا پرداخت که در ادامه می خوانید؛
*درباره وزارت آموزش و پرورش چند نکته مهم وجود دارد، مسئله فرهنگ، آینده سازان، معلمان و فرهنگیان، توجه به توانمندی سازی معلمان از نظر علمی و معیشتی مورد توجه و تاکید ماست. مسئله توجه به سند تحول آموزش و پرورش مورد تاکید ماست و اجرایی می شود. توجه به مسئله شورای عالی آموزش و پرورش بسیار برای ما اهمیت دارد، ما این شورا را تشکیل می دهیم و من خودم خدمت عزیزان هستم. در همه ادوار مسئله آموزش و پرورش مطرح شده است اما باید حل شود. رابطه خانه و مدرسه به صورت کاملا سازمانی و سیستمی باید اجرا شود. من در آستان قدس رضوی که بودم از دانشگاه فردوسی خواستم برخی اساتید معرفی شوند تا ما از وجودشان استفاده کنیم، در بخش تربیت بدنی، روانشناسی، تبلیغ و ... چهره های خوبی جذب شدند و در بحث آموزش و پرورش آقای دکتر باغ گلی خوب عمل کردند.
پس از آنکه ما از تولیت آستان قدس خارج شدیم، برخی علیه ایشان به انتشار گزارش و شب نامه و ... انجام دادند. ما در آموزش و پرورش مسئله تخصص را در نظر گرفتیم، ایشان معلمی را در تمامی مقاطع تجربه کرده است. ممکن است درباره تجربه او بحث مطرح شود که درست است، اما اداره مجموعه ای با هفت هزار دانش آموز و هزار معلم و همکاری با آموزش و پرورش به نظر ما تجربه خوبی برای ایشان علاوه بر دانش تخصصی است. البته اختیار برای رای دادن به مجلس است اما ما همه گزینه ها را بررسی کردیم و کارگروه ها به تمامی وزرا نمره دادند و ما بر اساس آن انتخاب ها را انجام دادیم و من وزرا را هم می شناختم، باز هم از فیلتر کارگروه ها عبور می کردند.
*درباره وزارت ارتباطات، برنامه ما در این وزارتخانه هوشمندسازی، فعال سازی و تسریع این حوزه است و معتقدیم آقای دکتر زارع پور از نظر تجربه و تخصص در این حوزه کارآمد هستند.
*درباره وزارت اطلاعات، دکتر خطیب به نظر ما از نظر تجربه و تخصص بسیار باسابقه هستند و ان شاالله در جریان مدیریتی بتوانند بدنه انقلابی وزارت را کاملا در جهت پیشگیری و مبارزه با فساد و جلوگیری از نفوذ و صیانت از نظام و مردم در برابر هجوم ها ایجاد و پیش ببرند.
*درباره وزارت اقتصاد، ما آقای خاندوزی را با توجه به شناختی که از این مجموعه دارند و همچنین تخصص و علمی که دارند انتخاب کردیم. ما چهره ای را می خواهیم که نظام مالی دولت را فعال و اصلاح کند، فضای کسب و کار را بهبود ببخشد، بهره وری را ارتقا دهد و مدیریت کلان را ساماندهی کند و همچنین شفافیت را پیگیری کند. ما چهره جوان فساد ستیزی را برای این حوزه می خواهیم و مصمم بودن را در ایشان می بینیم. تیم اقتصادی دولت با مسئولیت هماهنگی معاون اول کار خواهد کرد، چه تیم اقتصادی به معنای خاص و چه به معنای عام.
*درباره وزارتخارجه آقای امیرعبداللهیان هم دارای تجربه و دانش و هم دارای سابقه هستند و فردی بسیار خوشنام هستند. اولویت به اقتصاد در تعاملات خارجی به ویژه با همسایگان، فعال کردن دیپلماسی اقتصادی، بهبود روابط و ... که برنامه ما هستند و به همین دلیل ایشان را انتخاب کردیم.
* درباره وزارت بهداشت و در حوزه وزارت بهداشت ما گزینه های بسیاری داشتیم، آقای عین اللهی استاد تمام دانشگاه هستند، شما در حوزه بهداشت و درمان همه ایشان را می شناسند که به عنوان یک چهره انقلابی همواره دغدغه مند هستند و در میدان حاضرند و نگاه به مردم و ضعفا همواره در کارنامه ایشان بوده و ان شاالله بتوانند با کارآمدی مشکلات کرونا را مدیریت کنند.
در اکوایران ببینید:وزرای پیشنهادی پرحاشیه و دفاعیات رئیسی
*درباره وزارت کار، دکتر عبدالملکی دارای تجربه و همچنین تخصص دانشگاهی هستند. دانش اقتصادی ایشان در حوزه بنگاه های اقتصادی و همچنین تجربه موفق در حوزه اشتغال که مسئله مهم کشور است و ما برای حل آن به مردم قول دادیم و به همین دلیل مسئول این حوزه باید دارای توانایی کافی باشد. ایشان با نیروی جوانی، پاک دستی و تخصص اگر مورد رای اعتماد نمایندگان قرار گرفتند فعالیت خواهند کرد.
*درباره وزارت کشاورزی، نمایندگان محترم می دانند آقای ساداتی نژاد نسبت به این حوزه کاملا تخصص و تجربه دارد و در پیشنهاد اکثر گروه ها ایشان حضور داشتند. ایشان می تواند با رویکرد جهادی، دانش و تخصص مشکلات این حوزه را برطرف کند. البته در برخی از وزارتخانه ها برخی از بخش ها ضعیف و برخی قوی هستند. به عنوان نمونه در وزارت کشاورزی جهاد ضعیف است و ما در این دوره بخش جهادی را پیگیری خواهیم کرد.
*درباره وزارت دادگستری، آقای امیرحسین رحیمی با امور دولت، کشور و همچنین مجلس بسیار آشنا هستند و از تجربه و دانش کافی برخوردارند.
*درباره وزارت دفاع هم در وزارت دفاع نیروهای مسلح از انتخاب آقای امیری آشتیانی خوشحال شدند، چهره خوش نام و کارامد در نیروهای مسلح کشور است.
* درباره وزارت راه، آقای رستم قاسمی مدت ها در قرارگاه خاتم الانبیا به عنوان یکی از پیمانکاران اقدامات مهمی انجام داده است، گزینه های دیگری مطرح بودند و نمایندگان نظراتی درباره افراد در روز تحلیف به من ارائه کردند و موضوع مهم ما در این حوزه ساخت یک میلیون مسکن در هر سال است و ایشان در این جهت برنامه دارند و برای ما مهم است که این وعده عملی شود.
*درباره وزارت صمت، انتخاب سیدرضا فاطمی امین برای وزارت صنعت، معدن و تجارت باید گفت وزارتخانه اهمیت بسیار زیاد برای دولت دارد چون نیازمند روحیه جهادی و انقلابی، شجاعت، تعهد، کارآمدی و مردم داری است. من ایشان را در زمانیکه در آستان قدس حضور پیدا کردم شناختم که مشکلات شرکت ها را حل کردند و شفافیت خوبی را ایجاد کردند.
* درباره وزارت علوم، آقای زلفی گل مسئول مجمع بسیج استان هستند، استاد دانشگاه نیز هستند و دارای روحیه انقلابی و تحول گرایند. ایشان چهره علمی شناخته شده در کشور و جهان هستند و با توجه به مدیریت خوبی که در دانشگاه بوعلی داشتند ان شاالله در این حوزه موفق باشند.
*درباره انتخاب محمدمهدی اسماعیلی برای وزارت فرهنگ و ارشاد نیز باید بگویم فرهنگ موضوع اصلی ما و پیشران در دولت است و ما چهره های مطرح شده را بررسی کردیم و در مجموع کسی که دارای دانش و تجربه در این حوزه است معرفی شد. من چون در مسئله فرهنگ حساس بودم، علاوه بر تشکیل جلسه با کارگروه و بررسی گزینه ها، من با برخی از اعضا تماس گرفتم و نظرشان را به صورت شخصی از متخصصان جویا شدم. اهالی فرهنگ و هنر بدانند که آزادی را ما به شما ندادیم بلکه خدا داده است و ما تضمین کننده این آزادی ها هستیم تا ظرفیت اصحاب فرهنگ شکوفا شود.
*درباره وزارت کشور، دکتر وحیدی به عنوان کسی که بناست کشور را تدبیر و مودن اهمیت دارد و کسی است که می تواند با نگاه راهبردی وزارت کشور را به نحوی مدیریت کند که دغدغه همه دوستان برطرف شود. او سابقه دانشگاهی و همچنین وزارت در حوزه های گوناگون را دارد.
*درباره وزارت میراث فرهنگی، نگاه آقای ضرغامی در ارتباط با مسئله گردشگری با محوریت فرهنگ ایرانی و اسلامی است، این مسئله بسیار مهم است و حرفش هم زده شده پیش از این اما در عمل چندان اتفاقی رخ نداده و با احترام به تمامی مسئولان سابق این اتفاق در دولت سیزدهم رخ خواهد داد.
*درباره وزارت نفت نیز در حوزه وزارت نفت بررسی انجام شد تا چهره معروف و متخصص با تجربیات کارآمد انتخاب شوند و دکتر اوجی بهترین گزینه بودند. او دارای تجربه و همچنین دانش مربوط در حوزه نفت و گاز هستند و ان شاالله بتوانند اقدامات جهادی را انجام دهند. همچنین درباره فروش نفت که ممکن است نگرانی وجود داشته باشد تدابیر و برنامه های بسیار خوبی اندیشیده شده است.
*درباره وزارت نیرو، ما در حوزه آب و برق عقب ماندگی داریم که باید جبران شود، اگر به برنامه توسعه ششم توجه می شد ما امروز شاهد قطعی برق نبودیم. آقای محرابیان هم وزارتخانه را می شناسند و هم تجربه دارند و این مجموعه را می شناسند و در حوزه نیروگاه ها دارای سابقه قابل قبولی هستند. مسئله آب هم موضوع اصلی است که به آن توجه خواهد شد.
*درباره وزارت ورزش، آقای سجادی هم دارای سابقه قهرمانی هستند و هم در حوزه دانشگاهی به شکل تخصصی در این حوزه تحصیل کرده اند و دارای سبقه قابل توجهی هستند و گزینه بسیار مطلوبی برای این حوزه هستند.
رئیسی در پایان گفت: من وزرا را معرفی کردیم و آن شرطی که حضرت آقا در مراسم تنفیذ بیان کردند را من نیز با وزرا دارم و تا زمانیکه روحیه انقلابی، فسادستیزی و مردم داری در این دوستان باشد ما نیز با آن ها خواهیم بود. این ویژگی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. من این مجموعه را سالم و کارآمد می دانم اما در اینجا مسئله مهم نگاه نمایندگان است. وزیر شدن دو شرط دارد، اول معرفی و سپس کسب رای اعتماد مجلس. نظر نمایندگاه به عنوان بهترین مشاوران مورد قبول من خواهد بود چون می دانیم که از نظر دغدغه مندی نظر خواهید داد و بسیار قابل احترام است. پیشرفت در این میدان نیازمند همراهی دولت و مجلس است و همه ما را برای حل مشکلات با هم می بینند و انتظار مردم این است. ما کمیسیون های تخصصی را بهترین همراه و مشاور خود می دانیم و ما با نگاه دغدغه مندانه همکارانمان در مجلس بتوانیم کار را پیش ببریم و نشان دهیم که در عمل از اصحاب ما می توانیم هستیم و یقین داریم با عنایت خداوند متعال موفق خواهیم شد که مشکلاتی که امروز پیش پای مردم است و دولت هم با آن ها مواجه است با همکاری و کمک مجلس و عمل به رهنمودهای رهبری این مشکلات را باز کنیم و گشایشی در زندگی مردم ایجاد شود.