دستور رسمی طالبان درباره تحصیل زنان/ مدرسان مرد از پشت پرده آموزش بدهند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از عصر ایران، وزیر آموزش طالبان از محدودیتهای جدید برای تحصیل زنان و دختران خبر داد. قوانین جدید طالبان شامل تفکیک جنسیتی و پوشش اسلامی می شود.
برخی از موضوعات نیز همچنان در حال بررسی است.
بسیاری از افغان ها و خارجیان نگرانند که طالبان یا قوانین سختگیرانه آنها تحصیل دختران را محدود یا ممنوع کنند.
دویچه وله نوشت: "عبدالباقی حقانی" وزیر آموزش عالی طالبان روز یکشنبه اعلام کرد زنان با شرط حفظ حجاب اسلامی و حضور در کلاس های جداگانه از مردان میتوانند به تحصیلات خود ادامه دهند.
او افزود: طالبان براساس اعتقاد در باره غیراسلامی بودن آموزش مختلط مردان و زنان، تفکیک جنسیتی در دانشگاههای کشور را اعمال خواهند کرد.
حقانی در این کشور افزود: آموزش مختلط با اصول اسلام در تضاد است و از سوی دیگر با ارزشهای ملی این کشور اختلاف دارد و با رسم و رسومها افغانها نمیخواند.
حقانی در تشریح این سیاستها اعلام کرد که فضای دانشگاهها به صورت ایده آل باید براساس جنسیت تفکیک شوند. وی افزود: دانشگاهها باید زمان کلاسهای [زنان و مردان] را جدا کنند یا مطمئن شوند که کلاسها از وسط تقسیم شده و صندلی ها براساس جنسیت چیده شده اند.
دختران افغان دست خود را در کلاس انگلیسی دبیرستان "بی بی ماهرو" در کابل بالا بردهاند- سال 2006/ عکس: Getty Images
طالبان قبلا اعلام کردند که به تدریس اساتید و مدرسان زن به دانشجویان زن امید دارند. آنها اعلام کردند در صورت عدم امکان، شاید مردان امکات تدریس به زنان را بیابند. اما کلاسها باید از تفسیر آنها از شریعت پیروی کنند.
وزیر آموزش طالبان گفت که پوشش حجاب یا مو بخشی از لباس دستوری آنها برای دانشجویان زن خواهد بود. اما طالبان مشخص نکردهاند که آیا پوشش صورت یا استفاده از نقاب (پوشیه) نیز برای دانشجویان اجباری خواهد بود یا خیر.
بی بی سی نوشت: زنان و دختران در دوران پیشین حکومت طالبان از تحصیل منع شدند.
اما طالبان کنونی میگویند از کار و تحصیل زنان ممانعت نمی کنند.
طالبان پس از 15 آگوست و قدرت گیری دوباره از همه زنان به جز شاغلان بخش بهداشت عمومی و کادر درمان خواسته است تا زمان بهبود وضعیت امنیتی از محیط کاری دور باشند.
همزمان با اعلام "حقانی" وزیر آموزش عالی افغانستان، طالبان پرچم خود را بر فراز کاخ ریاست جمهوری برافراشت و این نشان دهنده آغاز کار دولت آنها است. آنها از یک ماه پیش کنترل افغانستان را در دست دارند.
این روند تغییر قابل مشاهده در افغانستان پس از طالبان را نشان میدهد. زنان و مردان افغان در 2 دهه گذشته در کنار هم آموزش می دیدند و در کنار هم درس میخواندند.
زنان در برنامه حمایت از طالبان در دانشگاه آموزش کابل در 11 سپتامبر 2021 شرکت کردند- به احتمال زیاد در افغانستانِ طالبان دستور سختگیرانه پوشش برای زنان اعمال خواهد شد/ عکس: picture alliance
حقانی در این باره گفت: ما هیچ مشکلی در پایان بخشیدن به سیستم آموزش مختلط نداریم. "مردم مسلمانند و آن را میپذیرند".
برخی می گویند که قوانین جدید زنان را از تحصیل محروم می کند زیرا آنها امکانات لازم برای ارائه کلاسهای جداگانه را ندارند. با این حال "حقانی" تاکید کرد که تعداد مدرسان زن در افغانستان کافی است و جایی که مدرس زن نباشد جایگزین مناسب پیدا میشود.
وی افزود: همه چیز بستگی به ظرفیت دانشگاهها دارد. او گفت: ما می توانیم از مدرسان مرد با روش آموزش پشت پرده یا آموزش از طریق فناوری استفاده کنیم.
کلاسهای مختلط دختران و پسران مدارس ابتدایی و متوسط نیز در افغانستان جدا خواهد شد. چنین مدارسی قبلا در افغانستان رایج بود.
وزیر تازه منصوب شده طالبان گفت: دروس دانشگاه ها نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
تحصیل دختران افغان در افغانستان/ عکس: بی بی سی
او افزود: طالبان میخواهند "برنامه معقول و اسلامی ایجاد کنند که منطبق بر ارزش های اسلامی، ملی، تاریخی باشد و از سوی دیگر بتواند با بقیه کشورها رقابت کند".
این اعلام پس از تظاهرات روز گذشته زنان حامی سیاستهای طالبان در دانشگاه شهید ربانی کابل صورت میگیرد.
در تظاهرات روز گذشته صدها زن که نقاب مشکی بر صورت داشتند و پرچمهای کوچک طالبان را در طول همایش تکان دادند. آنها به سخنرانی هایی که سیستم جدید (طالبان) را میستود، گوش کردند. آنها به معترضان در تظاهرات گسترده سراسر کشور برای حمایت از حقوق زنان حمله کردند.
یورونیوز در این باره نوشت: اعلام اعضای دولت طالبان در هفته گذشته واکنشهای عمدتا منفی جامعه جهانی را برانگیخته است. نبود زنان و نمایندگان اقلیتهای دینی، قومی و زبانی اعتراض بسیاری از کشورهای جهان را در پی داشته است.
ممنوعیت تحصیل دختران و زنان در دوران حکومت پنج ساله طالبان (۱۹۹۶-۲۰۰۱) حساسیتهای جهانی نسبت به رویکرد همین گروه را که ادعا میکند "تغییر کرده است" بهشدت برانگیخته است.