شیوع «سندروم هاوانا» عامل برکناری رئیس سیا در وین
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از یورونیوز این برکناری پس از آن اتفاق میافتد که دهها نفر از پرسنل ایالات متحده در وین، شامل دیپلماتها، مقامات اطلاعاتی و همینطور برخی از فرزندان کارکنان سفارت، علائم «سندروم هاوانا» را گزارش کرده بودند.
بنابر اظهارات مقامات اطلاعاتی آمریکا، رئیس ایستگاه سیا مورد انتقاد قرار گرفته که چرا در واکنش به علائم گزارش شده در میان کارکنان اطلاعاتی اقدام سریعتری انجام نداده است. به گفته روزنامه واشنگتن پست افرادی که از نزدیک با او کار میکردهاند گفتهاند او مشکوک بوده که بیماری واقعی نیست و «به رنج پرسنل تحت هدایتش حساسیت کافی نشان نداده است».
سندروم هاوانا به نوعی بیماری مرموز در قالب سردردهای مزمن و اختلالات شنوایی گفته میشود که برای اولین بار به طور ناگهانی در سفارت آمریکا در کوبا بروز کرد.
در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ دهها کارمند سفارت ایالات متحده در هاوانا شامل ماموران سازمان سیا، به طور ناگهانی دچار علائمی همچون سردرد، تاری دید، فراموشی، اختلال شنوایی و دیگر مشکلات پایدار شدند. این علائم مدتی بعدتر در میان کارمندان سفارت آمریکا در چین نیز پدیدار شد.
ویلیام جی برنز، رئیس سازمان سیا، پیشتر به طور رسمی این حوادث را «حمله» توصیف کرده است و برخی از مقامات آمریکایی نیز ظن آن را دارند که عوامل روسیه پشت سر این اتفاقات هستند. این در حالی است که شماری از مقامات دیگر آنها را به بیماریهای روان نسبت دادهاند که افراد در محیطهای با استرس زیاد کار تجربه کردهاند. علیرغم چهار سال تحقیقات در دو دولت مختلف در آمریکا، ایالات متحده تاکنون نتوانسته علت دقیق این حوادث را مشخص کند.
- عامل سردردهای مرموز دیپلماتهای آمریکایی در کوبا «امواج الکترومغناطیسی» بوده است
- آمریکا ۱۵ دیپلمات کوبایی را اخراج کرد
کارشناسان اطلاعاتی میگویند اگر این اتفاقات در نتیجه یک مجموعه حملات برنامهریزی شده باشد، هدف قرار دادن کودکان و اعضای خانواده دیپلماتهای آمریکایی یک مرحله جدید از تخاصم را نشان میدهد. آمریکا ماه گذشته دفاتر نمایندگی خود را در وین تعطیل کرد و به همین خاطر عملکرد سفارت در آنجا مختل شده است.
برکناری رئیس ایستگاه سیاه در وین در حالی صورت میگیرد که پیشتر یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا که وظیفه نظارت بر پرونده سندروم هاوانا را بر عهده داشت پس از ۶ ماه از سمت خود عزل شده بود.
هرچند وزارت خارجه آمریکا گفته است پایان کار خانم «پاملا اسپراتلن» دلایل صرفا اداری داشته است، با این حال حکم اتمام ماموریت وی پس از آن صادر شد که در جلسهای با اعضای سفارت آمریکا در هاوانا به طور تلویحی گفته بود علت سردردهای مزمن ماموران مشکل روانی، و نه فیزیکی، بوده است. امری که خشم کارکنان سفارت حاضر در جلسه را برانگیخته بود.
پیشتر یک کمیته تحقیق وابسته به وزارت خارجه آمریکا که برای بررسی این حادثه تشکیل شده بود، اعلام کرده بود احتمال میدهد این حملات با استفاده از امواج رادیویی و انرژی هدایتشده ریزموج صورت گرفته باشند و گفته بود بسیاری از علائم مزمن حاصله با اثرات شناخته شده از فرکانسهای رادیویی مانند سرگیجه، سردرد، خستگی، حالت تهوع، اضطراب و از دست دادن حافظه سازگار است.
مسئله بیمار شدن کارمندان سفارت آمریکا در زمان خود تبدیل به تنشی دیپلماتیک در روابط آمریکا و کوبا شد. در پی این حادثه، وزارت خارجه آمریکا بیش از نیمی از کارکنان سفارت این کشور در هاوانا را فرا خواند و ۱۵ دیپلمات کوبایی را نیز از خاک خود اخراج کرد. واشنگتن دلیل این اقدام را اعتراض به عدم حفاظت از کارکنان سفارت آمریکا از «حملات بهداشتی» اعلام کرده است.
دولت کوبا پیشتر داشتن هرگونه ارتباط با سوءقصد به شهروندان آمریکایی در این کشور را رد کرده بود.