در زمینه رابطه با آمریکا در مسیر درستی قرار داریم
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز پنجنشبه گفت، دیدار اخیرش با «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا ثمربخش بوده و دو طرف در مسیر تعیین شده برای احیای روابط در حال حرکت هستند.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، پوتین گفت: «دولت روسیه و آمریکا در حال اجرای برنامههای خود و حرکت در این مسیر هستند و همواره نشانهای برای چنین ماهیت سیستمیکی وجود دارد. تبادلات تجاری ما ۲۳ درصد افزایش داشته و این یکی از تأثیرات غیرمستقیم دیدار ما در ژنو است».
رئیس جمهور روسیه افزود: «ما در مسیر درست قرار داریم، گرچه متأسفانه پسرفتهایی را هم شاهد هستیم، یک قدم به جلو و دو قدم به عقب. با وجود این اتفاقات همچنان در حال حرکت بر اساس توافق کلی هستیم».
او در ادامه گفت: «دیدار در ژنو در کل سازنده بود. از دید ما این طور است که دولت [آمریکا] بهدنبال ایجاد روابط و بهنحوی احیای آن در برخی جهتهای مهم است».
پوتین و بایدن اواخر خرداد امسال در شهر ژنو در کشور سوئیس دیداری طولانی و مفصل داشتند. آنها پس از این دیدار در بیانیهای اعلام کردند: «ما "جوزف آر. بایدن"، رئیس جمهورآمریکا و "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه خاطر نشان میکنیم که ایالات متحده و روسیه نشان داده اند که حتی در دورههای پرتنش میتوانند در اهداف مشترک قابل پیش بینی در حوزه راهبردی، کاهش خطر درگیریهای نظامی و تهدید جنگ اتمی پیشرفت کنند».
در بخش دیگر این بیانیه آمده است: «تمدید اخیر پیمان "نیو استارت" نمونهای از تعهد ما در زمینه کنترل تسلیحات اتمی است. امروز، ما این اصل را دوباره تایید میکنیم که جنگ هستهای فاتح ندارد و هرگز نباید وارد چنین جنگی شد».
در خاتمه این بیانیه آمده است: «مطابق با این اهداف، ایالات متحده و روسیه در آینده نزدیک یک گفتوگوی دوجانبه با ثبات و راهبردی را آغاز خواهند کرد. از طریق این گفتوگو ما در تلاشیم تا زمینه اقدامات جهت کنترل تسلیحات و کاهش خطرهای آینده را فراهم کنیم».
کاخ سفید پس از دیدار رهبران روسیه و آمریکا اعلام کرد: «رئیسجمهور بایدن، بر ضرورت اقدام روسیه جهت اقدام برای جلوگیری از فعالیت گروههای باجافزاری در آن کشور تأکید و خاطرنشان کرد متعهد به تداوم همکاریها در خصوص تهدیدهای گستردهتر ناشی از جملات باجافزاری است».
مهر امسال نیز «وندی شرمن»، معاون وزیر خارجه آمریکا «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه در دیداری توافق کردند علیرغم اختلافات گفتوگوها در خصوص کنترل تسلیحاتی و مسائل مرتبط راهبردی را ادامه دهند.
با این حال، این دو قدرت جهانی اختلافاتی جدی درخصوص مسائل مختلف دارند. روابط مسکو و واشنگتن از سال ۲۰۱۴ و الحاق شبهجزیره کریمه از اوکراین به روسیه از طریق برگزاری همهپرسی، تیرهتر شد.
تلاش آمریکا برای گسترش حضور در کشورهای همجوار روسیه و استقرار سامانههای موشکی، مداخلات واشنگتن در امور داخلی روسیه به بهانه مسائل حقوق بشری از جمله اختلافات دو کشور است.
آمریکاییها همچنین تقابلی دیپلماتیک علیه روسیه را با همکاری متحدان اروپایی خود به راه انداختهاند که در نتیجه آن، تاکنون به اخراج دهها دیپلمات از سوی دو طرف منجر شده است.
در جدیدترین اختلاف میان دو طرف، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه از تعلیق فعالیت نمایندگی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در مسکو در واکنش به اخراج هشت دیپلمات روسیه از مقر این نهاد در بروکسل خبر داد.