تهران در میان 10 شهر قعرنشین «زیستپذیری»
به گزارش اقتصادنیوز در دو سال گذشته، رتبهبندی جهانی زیستپذیری EIU (واحد تحقیقاتی اکونومیست) تا حد زیادی تحت تأثیر همهگیری کووید-19 بوده است، با قرنطینهها و اقدامات فاصلهگذاری اجتماعی که بر نمرات فرهنگ، آموزش و مراقبتهای بهداشتی در شهرهای سراسر جهان تأثیر گذاشته است. با این حال، در جدیدترین پژوهش، شاخص عادی شده است، زیرا محدودیت ها در بسیاری از کشورها برداشته شده است.
بازگشت وین به صدر
اکوایران در ادامه ترجمه این گزارش اکونومیست نوشت: وین که در اوایل سال 2021 به دلیل بسته شدن موزه ها و رستوران هایش به رتبه دوازدهم سقوط کرد، از آن زمان به مقام اول بازگشته است، جایگاهی که در سال های 2018 و 2019 داشت. ثبات و زیرساخت های خوب از جذابیت های اصلی شهر برای ساکنان آن است. با مراقبت های بهداشتی خوب و فرصت های فراوان برای فرهنگ و سرگرمی پشتیبانی می شود.
5 شهر کوچک اروپایی دیگر در 10 شهر برتر قرار دارند که از کاهش محدودیتهای کووید-19 نیز بهره مند شده اند. با این حال، از سال گذشته پاریس و لندن، که معمولاً به دلیل مشکلات شهرهای بزرگ مانند تراکم و جرم و جنایت، عملکرد ضعیفتری در رتبهبندی دارند، به ترتیب با 23 و 27 پله صعود به رتبه های 19 و 33 رسیدهاند، زیرا شروع به تلقی کووید به عنوان آندمیک و نه یک بیماری پاندمیک میکنند.
ده شهر برتر رتبهبندی تحت سلطه شهرهای اروپای غربی، همراه با چندین شهر از کانادا است. در رده دوم، پس از وین، کپنهاگ قرار دارد، در حالی که کلگری از رتبه هجدهم (به دلیل حذف محدودیتهای کووید) به زوریخ در رتبه مشترک سوم پیوسته است.
به طور کلی، شهرهای متوسط در ثروتمندترین کشورها در این نظرسنجی عملکرد فوق العاده ای دارند. ده شهر برتر نیز جزو شهرهایی هستند که محدودیتهای کمی برای کووید وجود دارد. فروشگاهها، رستورانها و موزهها و مدارس بازگشایی شدهاند، و بستری شدن در بیمارستان به دلیل بیماری همهگیر کاهش یافته است، که منجر به فشار کمتری بر منابع و خدمات مراقبتهای بهداشتی میشود، و حتی الزام به پوشیدن ماسک دیگر در بیشتر موقعیتها وجود ندارد.
در نتیجه، شهرهایی که قبل از همهگیری در صدر رتبهبندی ما قرار داشتند، به دلیل ثبات، زیرساختها و خدمات خوب و همچنین فعالیتهای اوقات فراغت لذتبخش، دوباره بهبود یافتهاند.
تهران و دمشق، سقف و کف قعرنشینها
ده شهر انتهایی رتبه بندی، نسبتاً ثابت هستند، تهران و دمشق به ترتیب در رتبههای 163 و 172 هستند، و هیچ شهر جدیدی به مجموعه 10 شهر قعر جدول نزول نکرده است.
مانند پژوهشهای قبلی، شرایط زندگی در دمشق، پایتخت سوریه، بدترین وضعیت را دارد. همچنین طرابلس در لیبی، لاگوس در نیجریه و الجزیره در الجزایر نیز در امتداد پایین قرار دارند که همچنان در پنج دسته امتیاز پایینی دارند.
جنگها، درگیریها و تروریسم بزرگترین عواملی هستند که 10 شهر با رتبههای پایین را تحت تأثیر قرار میدهند، که هفت شهر از خاورمیانه و آفریقا هستند.
با این حال، مایه دلگرمی است که همه ده نفر آخر، به جز طرابلس، در سال گذشته با کاهش محدودیتهای کووید، امتیاز خود را بهبود بخشیدهاند و داکا (بنگلادش) و پورت مورسبی (پاپوآ گینه نو) هر کدام سه پله صعود کردهاند.
شاخص زیستپذیری؛ بررسی بیش از ۳۰ فاکتور در ۵ دسته
این شاخص که در اصل به عنوان ابزاری برای کمک به شرکتها در اختصاص کمک هزینه سختی به عنوان بخشی از بستههای جابجایی مهاجران طراحی شده بود، بر اساس بیش از 30 عامل، شرایط زندگی را در 172 شهر ارزیابی میکند.
این عوامل به ۵ دسته تقسیم می شوند: ثبات، مراقبتهای بهداشتی، فرهنگ و محیطزیست، آموزش و زیرساخت.
این دومین سالی است که در آن شاخصهای مرتبط با کووید در بر گرفته میشود و ارزیابی میکنند که چگونه هر شهر با افزایش تقاضا برای امکانات مراقبت بهداشتی و تعطیلی یا محدودیت ظرفیت برای مدارس، رستورانها و مکانهای فرهنگی کنار آمده است.
بازگشت تقریبی به وضعیت عادی
شاخص زیست پذیری EIU در نظرسنجی 2022 (که بین 14 فوریه و 13 مارس انجام شد) به شدت افزایش یافته است. با کاهش محدودیتهای کووید-19، امتیازات برای فرهنگ و محیط زیست، مراقبتهای بهداشتی و آموزش بهبود یافته است. با این حال، میانگین امتیاز جهانی پایین تر از سطح قبل از همه گیری باقی مانده است.
بازگشت جزئی به حالت عادی محدود به اروپای غربی نیست. سه شهر کانادا به ده شهر برتر رسیده اند، در حالی که نیویورک، لس آنجلس و واشنگتن دی سی همگی نسبت به سال گذشته بهبود یافته اند.
بر اساس شاخص وضعیت عادی اکونومیست، که سفر، تفریح و استفاده اداری را ردیابی می کند، فعالیت در آمریکا و کانادا اکنون در حدود نهدهم سطح قبل از همهگیری است. فعالیت جهانی تنها حدود یک ششم کمتر از قبل از ظهور ویروس است. این در نمره میانگین جهانی زیست پذیری منعکس شده است، که به چیزی نزدیک به حالت عادی بازگشته است.
سقوط آزاد شهرهای چین و روسیه
برای صعود برخی از شهرها، برخی دیگر باید سقوط کنند. همه شهرهای چین در رتبهبندی سقوط کردهاند و شهرهای کشورهای جزیرهای با کنترلهای مرزی قوی که یک سال پیش امتیاز خوبی کسب کردهاند، اکنون در رنج هستند.
اوکلند سال گذشته با موارد کم کووید و حتی محدودیتهای کمتر در صدر قرار گرفت. اما در ماه مارس، زمانی که این نظرسنجی انجام شد، سویه بسیار مسری Omicron باعث افزایش موارد در نیوزلند شد و این شهر 33 پله سقوط کرد.
جنگ در اوکراین نیز بر قابلیت زندگی تاثیر می گذارد. در سال 2022 هیچ امتیازی برای کیف وجود ندارد زیرا خبرنگارEIU مجبور شد با شروع درگیری، نظرسنجی را رها کند.
با خروج صدها شرکت غربی از روسیه و افزایش سانسور، مسکو و سن پترزبورگ با افت 15 و 13 پلهای به ردههای 80 و 88 سقوط کردهاند. سایر شهرهایی که تحت تأثیر سرایت جنگ قرار گرفتند، مانند بوداپست و ورشو، با افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی، امتیاز ثبات خود را کاهش دادند.
اگر جنگ در طول سال جاری ادامه یابد، شهرهای بیشتری ممکن است در تامین مواد غذایی و سوخت دچار اختلال شوند. افزایش استقبال در قابلیت زندگی در سال جاری ممکن است کوتاه مدت باشد.