اولین واکنش آمریکا به نشست وزرای خارجه ایران و عربستان در پکن

کدخبر: ۵۶۵۵۹۰
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به نشست وزرای خارجه ایران و عربستان ما مدت‌هاست که گفتگو و دیپلماسی مستقیم، از جمله میان ایران و کشورهای همسایه‌اش را برای کمک به کاهش تنش‌ها و خطر درگیری تشویق کرده‌ایم.
اولین واکنش آمریکا به نشست وزرای خارجه ایران و عربستان در پکن

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی درباره نظر دولت آمریکا در خصوص احیای روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان گفت: نشست وزرای خارجه ایران و عربستان (در چین) گامی قابل انتظار در روند گفتگو میان دو کشور است.

وی مدعی شد: ما مدت‌هاست که گفتگو و دیپلماسی مستقیم، از جمله میان ایران و کشورهای همسایه‌اش را برای کمک به کاهش تنش‌ها و خطر درگیری تشویق کرده‌ایم.

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال در تداوم هراس واشنگتن از نفوذ منطقه ای ایران گفت: اگر این گفتگو منجر به اقدامات ملموس ایران برای توقف فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش در منطقه، از جمله تکثیر سلاح های خطرناک شود، البته ما از آن استقبال می کنیم.

این مقام وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: تقریبا ۸۰ هزار شهروند آمریکایی ساکن عربستان سعودی هستند. اگر اقداماتی از سوی ایران و همسایگانش - در این مورد عربستان سعودی- انجام شود که به مهار اقدامات بی‌ثبات‌کننده کمک کند و امنیت بیشتری برای آمریکایی‌ها در مقابل حملات بیشتر فراهم آورد، مطمئناً امر خوشایندی خواهد بود.

این اظهارات معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حالی است که یک مقام آمریکایی اعلام کرد در پی توافق تهران – ریاض با میانجیگری چین، ویلیام برنز مشهور به بیل برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) سفری به عربستان داشته است.

به گزارش ایرنا، برخی منابع خبری به نقل از یک مقام آمریکایی اعلام کردند: بیل برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) این هفته برای دیدار با مقامات عربستانی و تقویت تعهد واشنگتن به همکاری اطلاعاتی در عربستان سعودی حضور داشت.

این مقام آمریکایی گفته است: برنز به عربستان سعودی سفر کرد و در آنجا با همتایان اطلاعاتی و رهبران کشور درباره منافع مشترک گفتگو کرد.

این مقام که نامی از او فاش نشده است، افزوده است که برنز "تعهد آمریکا به همکاری اطلاعاتی با عربستان، به ویژه در زمینه هایی مانند مبارزه با تروریسم" را تقویت کرد.

سخنگوی سیا در پاسخ به پرسش ها درباره تایید این سفر، گفته است که این سازمان در مورد سفر برنز اظهار نظر نمی کند.

سفر مخفیانه و بدون اعلام رسانه ای، رئیس سیا در پی توافق غافلگیرکننده میان ریاض و تهران با میانجیگری چین به منظور احیای روابط دیپلماتیک، بازگشایی سفارت ها و تبادل سفیران در ماه آینده، انجام شد.

به گزارش ایرنا، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال به نقل از مقامات آگاه گزارش داد که ویلیام برنز رییس سازمان سیا که در سفری اعلام نشده در هفته جاری به عربستان سفر کرده بود، در دیدار خود با مقامات سعودی ابراز نارضایتی کرده است.

این روزنامه آمریکایی نوشت رئیس سیا به محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی گفته است که "آمریکا از آشتی جویی و احیای روابط حسنه ریاض با ایران و سوریه که همچنان تحت تحریم های شدید غرب هستند، غافلگیر و شوکه شده است."

وزیران خارجه جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی روز پنجشنبه ۶ آوریل (۱۷ فروردین ماه) در پکن با حضور و حمایت دولت چین و توافقات اعلام شده فی ما بین برای ازسرگیری روابط دو کشور دیدار و گفتگو کردند که بازتاب گسترده ای در محافل سیاسی و رسانه ای جهان داشته است.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، این دیدار و گفت و گوی دوجانبه با همتای عربستانی خود در پکن را در فضایی بسیار مثبت و سازنده توصیف کرد و با ابراز خرسندی از بازگشت روابط دو کشور همسایه، دوست و برادر به حالت طبیعی، تأکید کرد جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط با عربستان در تمامی زمینه‌های مورد علاقه آمادگی دارد.

وزیر امور خارجه با تاکید بر اهمیت و ضرورت توسعه روابط در زمینه‌های اقتصادی و تجاری و نیز سرمایه گذاری، آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور را اعلام کرد.

وزیرخارجه عربستان نیز در این دیدار گفت که روابط ریاض- تهران فضای مثبت جدیدی در کل منطقه ایجاد کرد و عربستان سعودی آمادگی دارد تا با کمک و همکاری ایران فضای مثبت یادشده در مناسبات منطقه ای را تقویت کند. فیصل بن فرحان از برگزاری این نشست و فعال شدن روابط رسمی دو کشور در ماه مبارک رمضان ابراز خرسندی کرد و آن را زمینه ساز خیر و برکت برای دو کشور و کشورهای منطقه توصیف کرد.

وی گفت: روابط جدید میان دو کشور، فضای مثبت جدیدی را در کل منطقه ایجاد کرد و عربستان سعودی آمادگی دارد تا با کمک و همکاری ایران فضای مثبت یادشده در مناسبات منطقه ای را تقویت کند.

«علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی نیمه اسفند ۱۴۰۱ با هدف پیگیری توافقات سفر بهمن ماه آیت‌الله رئیسی به پکن، مذاکرات فشرده‌ای را به‌منظور حل‌ و فصل نهایی موضوعات دوجانبه با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد. در پایان این مذاکرات، بیانیه سه‌جانبه‌ای برای «حل و فصل اختلافات»، «پای‌بندی به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویه‌های بین‌المللی» به امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن‌محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین رسید.

در این بیانیه که نوزدهم اسفند امضا شد، آمده بود که جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارت‌خانه‌ها و نمایندگی‌ها را بازگشایی و قرار شد وزرای امور خارجه دو کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات کنند. به همین منظور حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه چهارشنبه ۱۶ فرودین در صدر هیاتی وارد پکن شد و امروز پس از دیدار با فیصل بن فرحان همتای عربستانی خود بیانیه‌ای مشترک به امضا رساندند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید