پیوند ایران و عربستان در ژوهانسبورگ/ تازهواردها از بریکس چه میخواهند؟
به گزارش اقتصادنیوز ، المانیتور در مطلبی نوشت: در حال حاضر، بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است که این هفته میزبان نشست سران این گروه در ژوهانسبورگ است. این گروه در حال حاضر حدود ۴۰ درصد از جمعیت جهان و یکچهارم تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل میدهد.
شی جینپینگ، رئیسجمهور چین نیز افزایش اعضا را «تاریخی» خواند. او افزود: «این گسترش نقطه شروع جدیدی برای همکاریهای بریکس است. این امر به سازوکار همکاری بریکس قوت جدیدی بخشیده و نیروی صلح و توسعه جهانی را تقویت میکند».
نارندرا مودی، نخستوزیر هند در توییتر نوشت: «هند همیشه از گسترش بریکس حمایت کرده است. هند همیشه بر این باور بوده که افزودن اعضای جدید، بریکس را تقویت میکند».
اعضای جدید به طور رسمی در تاریخ ۱ ژانویه ۲۰۲۴ به گروه خواهند پیوست. بانک توسعه جدید یا به اصطلاح «بانک بریکس» که مقر آن در شانگهای است، قبلاً امارات و مصر را به عنوان سهامدار پذیرفته است. عربستان سعودی و الجزایر نیز ابراز علاقه کردهاند که سهامدار شوند.
به گفته مقامات آفریقای جنوبی، این گسترش میتواند پیوستن سایر کشورها به این گروه را آسانتر کرده و به گفته مقامات آفریقای جنوبی، بیش از ۴۰ کشور برای پیوستن به بریکس ابراز علاقه کردهاند و ۲۲ کشور رسماً برای پیوستن به این بلوک درخواست دادهاند. بسیاری از کشورها خواهان عضویت در بریکس هستند زیرا معتقدند عضویت در این ائتلاف مزایایی مانند تأمین مالی توسعه و افزایش سرمایهگذاری و همچنین تضمینهای امنیتی را به همراه خواهد داشت. رامافوزا و لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیسجمهور برزیل اعلام کردند که آماده پذیرش اعضای جدید گروه در آینده هستند.
محمد بن زاید، رئیسجمهور امارات متحده عربی از دعوت کشورش برای پیوستن به بریکس قدردانی کرد. او در توییتر نوشت: «ما مشتاقانه منتظر ادامه همکاری برای رفاه، عزت و منفعت همه ملتها و مردم سراسر جهان هستیم».
نشست سران بریکس روز سهشنبه با حضور رهبران سیاسی چهار کشور از پنج کشور عضو آغاز شد. ولادیمیر پوتین به دلیل صدور حکم بازداشتش از سوی دادگاه کیفری بینالمللی به دلیل نقشش در جنگ اوکراین، در اجلاس شرکت نکرد. در عوض، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در این نشست حضور پیدا کرد.
از زمانی که بریکس در سال ۲۰۱۰ تشکیل شد، عملکرد اقتصادی اعضا متفاوت بوده است. بیشتر رشد ثابت آن از سمت چین و هند بوده است، زیرا در سالهای اخیر، روسیه تحت تحریم قرار گرفته و برزیل و آفریقای جنوبی هر دو شاهد بیثباتی سیاسی بودهاند که اقتصاد آنها را با مشکل مواجه کرده است. اما با عمیقتر شدن شکافها بین چین، روسیه و ایالات متحده، این بلوک به طور فزایندهای به ایجاد تعادلی در برابر غرب است.