تصمیم مهم شورای امنیت درباره حضور یونیفل در لبنان
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، پیش نویس قطعنامه معرفی شده از سوی فرانسه، ۱۳ رای موافق اعضای شورای امنیت را کسب کرد و روسیه و چین به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
در بخشی از این قطعنامه آمده است: ما از دولت اسرائیل می خواهیم که عقب نشینی ارتش خود را از شمال غجر و مناطق اطراف آن در شمال خط آبی تسریع بخشد. ما همه موارد نقض خط آبی از طریق هوا و زمین را محکوم می کنیم و از همه طرف ها می خواهیم به تعهدات بین المللی خود احترام بگذارند. ما از دولت لبنان می خواهیم که دسترسی فوری و کامل یونیفل به مناطق درخواستی یونیفل را تسهیل کند.
نماینده چین در سازمان ملل متحد گفت: ما متاسفیم که در این قطعنامه به خواسته ها و شکایت های لبنان که کشور میزبان نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفل) بوده، توجه نشده است.
حمله به سفارت جمهوری آذربایجان/ عاملان حمله فرار کردند
چین که خود در یونیفل نیرو دارد، تاکید کرد هماهنگی با ارتش لبنان برای حفظ صلح ضروری است.
نماینده روسیه در شورای امنیت نیز گفت: متأسفیم که در متن تصویب شده، توافق با لبنان در نظر گرفته نشده است. ما بر اهمیت هماهنگی یونیفل با ارتش لبنان تاکید می کنیم.
نماینده آمریکا در شورای امنیت نیز گفت: قطعنامه امروز آزادی حرکت نیروهای یونیفل و سازماندهی گشتهای اعلامشده و اعلام نشده توسط آنها را تأیید میکند. قطعنامه ای که ما به تصویب رساندیم، آزادی حرکت یونیفل را به طور آشکار یا پنهان تأیید می کند. از دولتها میخواهیم به طور کامل از قطعنامه تبعیت کنند و به نیروهای یونیفل آزادی کامل بدهند.
نماینده لبنان نیز در نشست شورای امنیت افزود: از همه اعضای شورای امنیت که در این روند طولانی تلاش کردند تا به نگرانی های لبنان گوش فرا دهند، تشکر می کنم. من بر تعهد کشورم به اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل تاکید می کنم.
نماینده لبنان در شورای امنیت ادامه داد: این تصمیم به طور کامل نگرانی های لبنان را منعکس نکرده و شرایط فعلی را در نظر نگرفته است. لبنان هرگز آزادی حرکت یونیفل را رد نکرده است، اما خواهان کنترل برای امنیت حرکت آن است. دبیرکل سازمان ملل در توصیف حضور اسرائیل در لبنان به عنوان یک اشغال به صراحت صحبت کرده است.
وزیر خارجه لبنان پیشتر تاکید کرده بود که کشورش با پیش نویس فعلی قطعنامه تمدید نیروهای یونیفل مخالف است زیرا در آن اشاره ای به لزوم هماهنگی این نیروها با ارتش لبنان برای گشت زنی در منطقه مرزی نشده است.
«عبدالله بوحبیب» وزیر خارجه لبنان پس از بررسی پیش نویس قطعنامه ارائه شده در شورای امنیت در رابطه با تمدید ماموریت یونیفل، به صراحت مخالفت کشورش با فرمول فعلی را بیان کرد زیرا در آن به ضرورت و اهمیت هماهنگی عملیات یونیفل با ارتش این کشور، همانطور که در توافقنامه موسوم به SOFA تصریح شده، اشاره نشده است.
وی همچنین یادآور شد که تمدید سالانه ماموریت نیروهای بین المللی در جنوب لبنان به درخواست دولت لبنان صورت میگیرد.
بوحبیب همچنین مخالفت لبنان را با انتقال ماموریت یونیفل از ذیل فصل ششم منشور سازمان ملل متحد مطابق با قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۶ که خواستار حل مناقشه از طریق راههای صلحآمیز است، به فصل هفتم این منشور اعلام کرد.
پیش تر روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی از تلاش و دشواریهای تیم دیپلماتیک لبنان برای جلوگیری از مخدوش شدن بیش از پیش استقلال نیروهای یونیفل در اثر فشار لابی واشنگتن و تل آویو در شورای امنیت برای تعدیل ماموریت این نیروها خبر داده بود.
سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان نیز دوشنبه شب در سخنرانی خود به حضور یونیفل در مرز لبنان و فلسطین اشغالی اشاره کرد و که اشغالگران از نیروهای یونیفل میخواهند که به نفع رژیم صهیونیستی عمل کنند و در واقع، در حکم جاسوس برای آنها باشند چرا که دروبین های دیده بانی و جاسوسی تل آویو قادر به رصد عمق میدانی نیست و از این رو، اشغالگران خواهان استفاده از تجهیزات دیده بانی یونیفل برای رسیدن به اهداف خود هستند.
وی همچنین از دولت لبنان برای اصلاح کردن خطای سال گذشته (در قطعنامه تمدید یونیفل) که اختیار آزادی عمل کامل به نیروهای یونیفل در انجام مأموریت مرزی (بدون هماهنگی با ارتش لبنان) داده بود، تقدیر و ابراز امیدواری کرد که دولت لبنان بتواند این نقص را (در پیش نویس کنونی تمدید ماموریت یونیفل) برطرف کند.
دبیرکل حزب الله لبنان اجرای این اصلاحات (در پیش نویس قطعنامه جدید تمدید ماموریت یونیفل) را با عزت و کرامت لبنان در ارتباط دانست و گفت که اگر این اصلاحات انجام نشود، این قوانین در بین اهالی جنوب لبنان اعتبار نخواهد داشت و آنها به هیچ وجه اجازه نخواهند داد تا این قوانین به رغم اکراه دولت لبنان جنبه عملی به خود بگیرد.