کل افرادی که مشمول قانون حجاب می شوند یک میلیون نفرند/ هرچه جریمه نقدی بیشتر باشد بی حجابی کمتر می شود
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روزنامه فرهیختگان بخشی از اظهارات او به شرح ذیل است:
*چیزی که این قانون هدفگذاری کرده است برای یک میلیون نفر است. یک میلیون نفر مشمول تعریف برداشتن روسری یا بدپوششی هستند. آیا قانونگذار میخواهد با همه اینها با شیوه تسامح صفر برخورد کند؟ درواقع پلیس و دستگاه قضا همانطور که در این سالها مسامحه داشتند درمورد این قانون هم همینطور است. این لایحه دنبال این است که جلوی آن افرادی را بگیرد که بهدنبال رفتار ساختارشکنانه هستند.
*آیا این به معنای عرفی کردن قانون است؟ نه. چون قانون فعلی و ماده 638 قانون مجازات اسلامی درمورد عدم رعایت حجاب شرعی آمده و تفاوت این لایحه در طبقهبندی آن است، بهدنبال نسخ قانون قبلی نیست، نمیخواهد بگیر و ببند، راه بیندازد، میخواهد با تدبیر عمل کند.
*نظرات کیفری دنیا میگویند تو وقتی که تعداد زیادی مجرم داری، نیازی نیست همه را مجازات کنی. برخی را مجازات میکنی و این باعث میشود تا بقیه بدانند که اگر احتمالا توسط دوربین گرفته شوند، مجازات مالی سنگینی خواهند شد. حالا یک نفر هست که میخواهد این کار ساختارشکنانه را مدام انجام بدهد و تکرار کند، در صورت تکرار به حکم ترویج بیحجابی و بدپوششی محکوم میشود، نه خود بیحجابی.
*در لایحهای که دولت داده بود، جریمههای نقدی پایین بودند، شما میتوانید چرتکه بیندازید و بگویید که پول این بدحجابی را میدهم. یک تا سهمیلیون حدود این جریمهها بود ولی وقتی 24 میلیون تومان بشود و همه جرائم با هم جمع شوند، این بازدارندگی جدیتر خواهد شد، یعنی اگر دو عکس در روز گرفته شود، دو جریمه حساب میشود و اگر شما اولی و دومی را بپردازی به پنجمی که برسد مجازات حبس دارد و نمیتوانی سبک زندگیات را براساس آن قرار بدهی.
* شما در یک نظام اجتماعی چند مجازات میتوانید تحمیل کنید؟ مجازاتها شامل اعدام، حبس، محرومیتهای اجتماعی جریمههای نقدی میشود، ما مجازات شلاق هم داریم. سوالی از شهروندان بپرسیم که اگر میخواستند یکی از اینها را بهعنوان مجازات انتخاب کنند، کدام را انتخاب میکردند؟
*چیزی که امروز در جامعه مدرن برای بازدارندگی (نه مختل شدن زندگی افراد) تدبیر میشود، همان جریمه نقدی است. این تجربه بسیاری از کشورهاست، مثلا در برخی کشورها سرقت غیرمسلحانه بار اول فقط جریمه نقدی دارد. دوربین هست و ثبت میشود و از فرد جریمه نقدی میگیرد که از کاری که انجام میدهد پشیمان شود، برای همین است که سرقت در برخی از این کشورها بسیار پایین آمده است.
* برنامهریزی ماحدود یک میلیون نفر است. اینها ساختارشکن نیستند، کسانی هستند که مشمول قانون میشوند. آن کسی که کمی از موهایش بیرون است، مشمول ماده 638 قانون مجازات اسلامی میشود. اما نکته اینجاست دستگاه قضا و پلیس مسامحهاش در این موضوع چقدر است؟ هیچ رئیس پلیسی نداشتیم که در این مدت بگوید که میخواهم حجاب شرعی را تماما رعایت کنید. هیچ قاضیای هم در این زمینه حکم نداده است.
*بعد از اظهارات آقای رادان در مورد فعالیت دوربین برای شناسایی بی حجابها حدود یک هفته پنجاه درصد از آمار بدپوششی ریزش کرد. این آمار رسمی است.
* نتیجه یک افکارسنجی را به شما میگویم مثلا این سوالها را پرسیدیم که شما با کدام یک از ارقام یک میلیون، بیست میلیون، پنجاه میلیون جریمه برای بدحجابی موافقید؟ در کیفرشناسی براساس این سوالات نتیجهگیری انجام میشود. میخواهیم ببینیم مثلا بدپوششها چند درصد با بیست میلیون مخالفند و با یک میلیون موافق. 76 درصد با یک میلیون موافقند. پس آن رقم 20 میلیون تومان جریمه بازدارنده است. من خودم پیشنهادم 50 میلیون تومان است. چون وقتی شما تعداد مجازاتکنندگانت کم شود باید مقدار مجازات بالاتر برود، ولی خب کمیسیون قضایی و قوه قضائیه نپذیرفت.
*در مورد پلمب تحقیق میدانی کردیم. گفتیم میخواهیم پلمب کنیم، گفتند این کار را نکنید. گفتیم بدپوشش راه ندهید. گفتند میتوانیم این کار را انجام بدهیم؟! اما میگوییم شما باید دوربینها را در اختیار فراجا قرار بدهید. صاحب کار هم میگوید چشم دوربینها برای تو! اینکه میگویید این درگیری بین مردم است، برعکس است. اینکه راننده با مسافر درگیر شود یا نشود الان است که اتفاق میافتد. چون میگویند برخوردها سلیقهای است. راننده حزباللهی و معتقد باشد، تذکر میدهد. سوپرحزباللهی باشد، مسافر را پیاده میکند.
راننده میگوید چون جریمه میشوم، شما را نمیرسانم. درگیری هم نمیشود. مردم میپذیرند که چرا راننده باید جور بیمسئولیتی یک نفر دیگر در موضوع حجاب را بکشد. این تعامل ایجاد میکند برعکس تصور شما. یک بار هست که راننده به خاطر اعتقادش میگوید این باعث دعوا میشود. دومی به خاطر جریمه است.
* امر به معروف، نهی از منکر مشکلش در این روزها این است که از مسئولیت اجتماعی خارج و به مسئولیت دینی صرف تبدیل شده است. چرا در حوزه محیط زیست امر به معروف و نهی از منکر جواب میدهد؟ چون تبدیل به مسئولیت اجتماعی شده است. کلیپی درست کردیم در مورد احترام به پدر و مادر، جالب بود که همه در آن کلیپ جمع میشوند برای نصیحت کردن آن پسر که با مادر بد صحبت میکند. یعنی عاطفه است که باعث واکنش میشود.