نامه مهم 20 سناتور آمریکایی به جوبایدن/ توافق ریاض-تلآویو صدای سنا را درآورد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، 20 نماینده در مجلس سنای آمریکا در نامهای به «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا از احتمال اعطای ضمانتهای امنیتی به عربستان سعودی یا کمکهای هستهای به این کشور به عنوان بخشی از توافق سازش احتمالی میان ریاض-تلآویو ابراز نگرانی کردهاند.
این سناتورها که همحزبی بایدن و از حزب دموکرات هستند در این نامه از او خواستهاند راهکار دو دولتی را یکی از پیششرطهای هر گونه توافق احتمالی سازش میان عربستان سعودی و اسرائیل قرار دهد.
این نامه به ابتکار «کریس مورفی»، «کریس ون هولن»، «دیک دوربین» و «پیتر ولش» نگاشته شده و به امضای 16 نماینده دیگر در مجلس سنا رسیده است. روزنامه هاآرتص انتشار آن را نشان دهنده مسیر دشواری دانسته که جو بایدن برای جلب حمایت داخلی در خصوص تسهیل توافق عادیسازی روابط میان تلآویو و ریاض با آن مواجه است.
سلاح های توقیف شده ایرانی را به اوکراین ارسال میکنیم / تاکنون سه محموله سلاح از ایران توقیف شده است
کریس مورفی پیش از این علنی شدن این نامه گفت: «یک نسخه از توافق هست که برای ایالات متحده خوب است اما نسخهای دیگری از توافق هم هست که میتواند با منافع امنیتی ما در منطقه مغایر باشد.»
ون هولن هم گفته است: «سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که ایالات متحده برای تسهیل این عادیسازی در روابط بایستی چه تعهداتی بدهد؟ و اینکه ما باید در ازای تعهدات مهمی که به آن ملزم میشویم چه تعهداتی از طرفهای دیگر میخواهیم؟»
وی اضافه کرد: «فکر نمیکنم هیچکدام از ما دچار این توهم باشیم که ما به راهکار دو دولتی نزدیک هستیم اما اگر این هدف غائی سیاست آمریکا است لازم است اطمینان حاصل کنیم که تغییرات میدانی اوضاع را دشوارتر از آنچه اکنون هست نمیکند.»
در بخشی از نامه سناتورها خطاب به بایدن آمریکا است: «صلح بین اسرائیل و همسایگانش از اهداف دیرپای سیاست خارجی آمریکا بوده و ما ذهنمان نسبت به هر توافقی که به صورت بالقوه بتواند موجب تعمیق پیوندهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بین اسرائیل و عربستان شود باز است.»
نگارندگان نامه نگرانیشان از این توافق احتمالی را اینطور بیان کردهاند: «ما درباره گزارشهایی مبنی بر اینکه عربستان سعودی در ازای عادیسازی روابط با اسرائیل از ایالات متحده درخواست ضمانت امنیتی کرده نگرانیم.»
وی اضافه کرد: «از لحاظ تاریخی، ضمانتهای امنیتی از طریق معاهدههای دفاعی تنها به نزدیکترین متحدان آمریکا ارائه شده است: یعنی دموکراسیهایی که در منافع و ارزشها با ما مشترکند.»
پیش از این منابع خبری گزارش دادهاند عربستان سعودی در ازای عادیسازی روابط با صهیونیستها خواستار دریافت ضمانتهای امنیتی از ایالات متحده، دریافت کمک برای توسعه برنامه بومی هستهای و کاهش محدودیت برای دریافت سلاحهای آمریکایی است.
تحلیلگران پیش از این گفتهاند روی کارآمدن کابینه راست افراطی در فلسطین اشغالی به ریاست «بنیامین نتانیاهو» موجب شده برخی از کشورهایی که عادیسازی روابط با تلآویو را آغاز کرده بودند آن را به حالت تعلیق درآورند.
بسیاری از نمایندههای دموکرات در مجلس سنا که بایستی احتمالاً به بخشهایی از توافق ریاض و تلاویو رأی بدهند انتقادهای سرسختانهای هم به دولت عربستان سعودی و هم به رژیم صهیونیستی دارند.
عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با عربستان سعودی غیر از عوامل یادشده در بالا با موانع دیگری هم روبرو است. منابع آگاه چند ماه پیش به آکسیوس گفته بودند یکی از بزرگترین موانع برای ایجاد یک توافق گسترده بین عربستان سعودی و اسرائیل درخواست ریاض برای ارتقاء همکاری نظامی این کشور با آمریکا و دسترسیاش به سامانههای تسلیحاتی بسیار پیشرفته است.
سعودیها علاوه بر ان خواستار آن هستند که کاخ سفید برای خریداری مهمات برای نیروی هوایی عربستان سعودی مجوز صادر کند. دولت بایدن به فاصله چند هفته بعد از ورود به کاخ سفید فروش چنین مهماتی به عربستان را به دلیل جنگ یمن به حالت تعلیق درآورد.
مانع دیگر در این مسیر، درخواست عربستان سعودی برای برخوردارشدن از حمایت آمریکا جهت توسعه برنامه هستهای این کشور و از جمله غنیسازی اورانیوم است.
توسعه برنامه هستهای عربستان و غنیسازی اورانیوم در خاک آن کشور برای رژیم اسرائیل منشأ نگرانیهای جدی است اما مقامهای اسرائیلی میگویند رایزنیهایی برای رسیدن به چندین راه حل در این خصوص در جریان است.
علیرغم این موانع در هفتههای گذشته، نشانههایی از نزدیکتر شدن دو طرف به یک توافق ظاهر شده بود. محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی و حاکم غیررسمی این کشور حدود دو هفته پیش در گفتوگویی با شبکه خبری فاکسنیوز گفته بود دو طرف روز به روز به توافق سازش نزدیک میشوند.
برخی از تحلیلگران موافقت عربستان سعودی طی روزهای گذشته با افزایش نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را هم نشانهای از نزدیکتر شدن تلآویو و ریاض به توافق سازش تفسیر کردهاند.