همدستی واشنگتن و تلآویو در کشتار مردم غزه/ خبرچینی آمریکا در غزه برای اسرائیل
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، یک رسانه آمریکایی در گزارشی با «بیسابقه» تلقی کردن همکاری اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی در پی جنگ غزه مطرح کرد که منابع مطلع میگویند یک تفاهمنامه سری میان آمریکا و رژیم صهیونیستی که همکاریهای اطلاعاتی آنها را پس از وقوع عملیات «طوفان الاقصی» در ۷ اکتبر و در گرفتن جنگ غزه افزایش داده است، موجب بروز نگرانیهایی در واشنگتن درباره این شده است که ارائه این اطلاعات به تلآویو منجر به افزایش تلفات غیرنظامیان بشود.
مقامات ارشد دولت آمریکا از جمله «جو بایدن» رییس جمهور این کشور در اظهارات علنی خود درباره افزایش شمار تلفات غیرنظامیان فلسطینی در جنگ غزه ابراز نگرانی میکنند و برخی از گزارشها نیز حاکی از اعلام نارضایتی واشنگتن در پشت درهای بسته درباره این موضوع به تلآویو است. این در حالی است که دولت آمریکا از ابتدای جنگ غزه، با کمکهای مالی و نظامی گزاف خود به رژیم صهیونیستی، در واقع، حملات کورکورانه آن در نوار غزه با هدف ادعایی «نابودی حماس» را تسهیل کرده است.
با گذشت بیش از ۱۷۰ روز از جنگ غزه، حملات رژیم صهیونیستی در غزه منجر به جان باختن بیش از ۳۲ هزار نفر از فلسطینیان در غزه، از بین رفتن زیرساختهای حیاتی، آسیب دیدن و ویرانی اماکن غیر نظامی مانند مدارس، مساجد و کلیساها و ویرانی گسترده اماکن مسکونی شده است. بیشتر مردم غزه از خانههای خود آواره شدهاند و به آب آشامیدنی، مواد غذایی و دارویی دسترسی ندارند. راه یافتن کمکهای انسانی بینالمللی به این شهر که در محاصره انسانی رژیم صهیونیستی قرار دارد، با دشواریهای زیادی روبهرو است و نگرانیهای بینالمللی درباره بروز یک فاجعه انسانی در غزه را افزایش داده است.
روزنامه والاستریت ژورنال گزارش داد: منابع مطلعی که پیشتر به آن اشاره شد، گفتهاند که یکی از نگرانیها درباره این همکاری اطلاعاتی این است که نظارت مستقل محدودی انجام میگیرد تا تایید شود که اطلاعات ارائهشده از سوی آمریکا برای حملاتی استفاده نمیشود که در آن غیرنظامیان کشته میشوند یا به زیرساختها آسیب وارد میشود.
در توافق اطلاعاتی سری آمریکا-رژیم صهیونیستی کمتر فروش تسلیحات توسط آمریکا به آن مورد موشکافی قرار گرفته است. اما اقدامات نظامی رژیم صهیونیستی در غزه در پی عملیات «طوفان الاقصی» در میان قانونگذاران دموکرات آمریکا و گروههای حقوق بشری، حتی در دولت این کشور سوالبرانگیز شده است.
امکان متوقف کردن عرضه برخی تسلیحات به رژیم صهیونیستی که پیشتر، صحبتهایی درباره آن انجام شده است، درباره موضوع تبادل اطلاعات مطرح نیست اما احتمال تشدید تلفات غیرنظامیان به واسطه این اطلاعات در دولت و در کنگره مورد بحث قرار گرفته است.
«جان کرو» یکی از اعضای کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا در گفتوگویی اشاره کرد که «آنچه نگرانش هستم، اطمینان یافتن از این است که تبادل اطلاعات توسط ما سازگار با ارزشها و منافع امنیت ملیمان باشد.»
کرو همچنین گفت که او با یکی از مقامات ارشد ارتش رژیم صهیونیستی و مقامات اطلاعاتی آمریکا دیدار کرده است و در گزارش طرفین درباره شمار تلفات غیرنظامیان «تناقضهای» زیادی وجود دارد.
در ادامه این گزارش آمده است: مقامات آمریکایی میگویند که تبادل اطلاعاتی با اسراییل ذیل یک تفاهمنامه سری انجام میشود که کاخ سفید مدت کوتاهی پس از حمله ۷ اکتبر انجام داد و و چند روز بعد نیز آن را اصلاح کرد. در همان مدت نیز آمریکا که در چند سال اخیر، عمدتا برای جاسوسی درباره غزه، به کمکهای اسراییل متکی بوده است، گردآوری اطلاعات از این منطقه در محاصره را افزایش داد.
منابع مطلع میگویند، جامعه اطلاعاتی آمریکا در ابتدای جنگ غزه دستورالعملی برای به اشتراکگذاشتن اطلاعات با همتایان صهیونیست خود تعیین کرده بود اما درنهایت، این سیاستگذاران ارشد کاخ سفید هستند که درباره این که آیا تخطی صورت گرفته است یا نه، تصمیمگیری میکنند.
یکی از افراد که در جریان این روند بوده است، میگوید که جامعه اطلاعاتی آمریکا موارد نقض قوانین درگیری مسلحانه از سوی طرفین جنگ غزه را در قالب یک گزارش دو هفتهای گردآوری میکنند که «خلاصه اقدامات غیرقانونی احتمالی در بحران غزه» نام داد و رخدادهای به خصوص و امورات مرتبط با جنگ را تشریح میکنند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: مقامات آمریکایی و دیگر منابع مطلع میگویند، کمکهای سرویسهای جاسوسی آمریکا به اسراییل، عمدتا، بر کمک به شناسایی محل رهبران شاخه نظامی گروه حماس، پیدا کردن اسرا در نزد این گروه و دیدهبانی مرزهای اسراییل معطوف است. آنها همچنین گفتند که آمریکا اطلاعات خام مانند تصاویر ویدیویی ضبطشده توسط پهپادهای جاسوسی بر فراز غزه را با آژانسهای امنیتی اسراییل به اشتراک میگذارد.
این منابع مطلع میگویند که آمریکا اطلاعات را صرفا به منظور حملات زمینی یا هوایی ارتش رژیم صهیونیستی در غزه با این رژیم به اشتراک نمیگذارد.
یک مقام دولتی آمریکا در این باره مدعی شد: به اشتراک گذاشتن اطلاعات توسط ما بر تلاشها برای آزادی اسرا و ممانعت از حملات آتی به اسراییل متمرکز است که شامل رصد تحرکات نیروها یا بسیجشان در نزدیکی مرزها میشود.
به گفته مقامات آمریکایی که در جریان این تفاهمنامه سری بودهاند، رژیم صهیونیستی ملزم است اطمینان بیابد که اطلاعات ارائه شده از سوی آمریکا به گونهای به کار نمیرود که تلفات غیرقابل قبول نظامیان به بار بیاید یا زیرساختهای غیرنظامی آسیب ببیند.
اگرچه، مقامات آمریکایی میگویند که اسراییل مسئول تضمین و تصدیق پایبندی خود به این مورد است و در برخی موارد نیز شفاها انجام داده است. آنها همچنین میگویند تشخیص چگونگی استفاده از اطلاعات ارائهشده از سوی آمریکا در صورت ترکیب شدن با اطلاعاتی که خود رژیم صهیونیستی در اختیار دارد دشوار است.
یک مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا مدعی شد: اسراییل تضمینهایی ارائه میکند که عملیاتی که در آن از اطلاعات آمریکا استفاده شده به گونهای انجام میشود که مطابق قوانین بینالمللی باشد، از جمله قانون درگیری مسلحانه که خواستار حفظ جان غیرنظامیان است.