سرگیجه اعراب/ کشورهای عربی سرگردان میان تهران-تلآویو
به گزارش اقتصادنیوز، گروهی از ناظران میگویند، پاسخ ایران به اسرائیل در واکنش به حمله تروریستی این بازیگر به مرکز دیپلماتیک ایران در قلب دمشق اجتناب ناپذیر بود. حالا رهبران اسرائیل و ایالات متحده باید خطرات احتمالی فعل احتمالی تل آویو را مورد بررسی قرار دهند. طبیعتا پاسخ ایران به اسرائیل، سناریوی کم هزینهای را برای واشنگتن رقم نزده است. دهها هزار نیروی آمریکایی در خاورمیانه، از سوریه و عراق گرفته تا عربستان سعودی و امارات متحده عربی، مستقر هستند. همه این نیروها در تیررس موشک های ایران یا حملات محور مقاومت قرار دارند. تأسیسات نظامی ایالات متحده در منطقه در صورت بالا گرفتن آتش در منطقه، اهداف جدی هستند و هیچ سیستم دفاع هوایی قادر نخواهد بود پرتابه های پرتابی را متوقف کند.
پاسخی بی سابقه
ان بی سی نیوز با انتشار یادداشتی مدعی شد که ایران برای پاسخ به حمله تروریستی اسرائیل چند گزینه روی میز داشت؛ از گزینه نمادین گرفته تا گزینه های جدی تر. به عنوان مثال، ایران این توان را داشت تا از قدرت و توان محور مقاومت در خاورمیانه استفاده کند؛ گروه هایی که پیشتر اهداف اسرائیل و نیروهای آمریکایی را در منطقه هدف حملاتشان قرار داده بودند. ایران همچنان به واسطه روابط استراتژیک خود با بازیگرانی چون حزبالله لبنان، گروههای فلسطینی در غزه و کرانه باختری، انصار الله در یمن و گروه های نظامی مستقر در عراق این قدرت را داشت تا به اسرائیل هزینه بالایی را تحمیل کند.با این همه به ادعای ان بی سی نیوز، ایران حمله مستقیم به سرزمین های اشغالی را برگزید؛ گزینه ای که به بیان بسیاری از ناظران پاسخی بی سابقه بود.
در همین راستا نشریه سیدنی مورنینگ هرالد با انتشار یادداشتی مدعی شد که ایالات متحده و متحدان اروپایی این کشور بیم دارند که حمله اول آوریل اسرائیل به سوریه ممکن است زمینه را برای وقوع جنگی تمام عیار در خاورمیانه فراهم کند. به ادعای این نشریه پاسخ ایران به اسرائیل فصل تازه ای را در خاورمیانه رقم زده و هراس از رویارویی میان تل آویو و تهران را میان برخی کشورها برجسته تر کرد. ناظران در ادامه مدعی اند، تهران و تل آویو در طول جنگ شش ماهه اسرائیل علیه حماس در نوار غزه نوعی در سایه رویاروی هم قرار گرفته بودند. اما حمله تروریستی اسرائیل به کنسولگری ایران که منجر به شهادت رسیدن هفت نفر از فرماندهان برجسته شد، معادلات را تغییر داد. رهبران ایران این حمله تروریستی را محکوم کردند و بر لزوم پاسخ متناسب تاکید داشتند.
سناریوهای بعدی!
با این همه گروهی از تحلیلگران مدعی اند، پاسخ مستقیم نظامی ایران به اسرائیل، رخدادی بی سابقه بود.ایران با پرتاب بیش از 100 پهپاد حامل بمب به سمت اسرائیل پاسخ خود را آغاز کرد. ساعاتی بعد، مقام های نظامی تهران اعلام کردند که موشک های بالستیک و موشک های کروز نیز به سمت اهدافی در سرزمین های اشغالی پرتاب شده اند. پیشتر از این نیز آژانس اطلاعاتی ایالات متحده حدس زده بود که پاسخ تهران می تواند ترکیبی باشد. به ادعای این نهاد، «نیروی موشکی تهران توسط پهپادها [هواپیماهای بدون سرنشین] تقویت میشود و به عنوان بازدارنده متعارف عمل میکند». این گزارش در ادامه گزارش خود آورده ایران دارای «موجودی قابل توجهی» از موشکهای بالستیک و کروز است که میتوانند اهدافی را در فاصله 2000 کیلومتری هدف قرار دهند و اسرائیل را به خوبی در برد خود قرار دهد.
در شرایط کنونی گروهی براین باورند که بعد از پاسخ تهران، این احتمال وجود دارد که اعضای محور مقاومت مواضع اسرائیل را هدف حملاتشان قرار دهند. به ادعای ناظران غربی، حملات سایبری نیز محتمل است. بیش از یک دهه پیش، بدافزار معروف به استاکسنت با هدف تحت تاثیر قرار دادن عملیاتهای تأسیسات غنیسازی هستهای ایران توسط آمریکا و اسرائیل طراحی شد. بنا به ادعای شورای روابط خارجی، ایران نیز ممکن است از الگوی مشابهی پیروی کرده و با هدف فلج کردن برخی از سایت های اسرائیلی، این سناریو رو در ذهن داشته باشد.
درباره متحدان ایران
مهمترین متحدان ایران، حزب الله لبنان و گروه های مقاومت مستقر در عراق، سوریه و یمن هستند. به ادعای تحلیلگران در رویارویی اخیر میان تهران و تل آویو، حزبالله لبنان می تواند نقش مهمی را ایفا کند. این گروه بارها رویاروی اسرائیل قرار گرفته و از زمان آغاز جنگ در ماه اکتبر بین اسرائیل و حماس، به طور منظم شمال سرزمین های اشغالی را هدف پهپادها، موشک های خود قرار داده است. بر اساس داده های اطلاعاتی اسرائیل، زرادخانه حزب الله بیش از 70 هزار راکت و موشک از جمله موشک های دوربرد و هدایت دقیق را در خود جای داده است.
طبیعتا با تشدید رویارویی تهران و تل آویو، احتمال ورود حزب الله به این تنش نیز بیشتر خواهد شد؛ فرضیه ای که می تواند برای اسرائیل پرهزینه باشد.در این میان، روسیه نیز قادر است متحدی قابل قبول برای ایران محسوب شود. اگرچه به ادعای ناظران، مسکو به واسطه جنگ در اوکراین در موقعیتی پرچالش قرار دارد، اما قادر است با توسل به اهرم های مختلف در کنار تهران تعریف شود. با این حال، رویارویی اسرائیل و ایران بسیاری از کشورهای منطقه را در موقعیت دشواری قرار می دهد. چهار کشور عربی در سال 2020 رابطه شان را با اسرائیل عادی سازی کرده اند. اما حالا این گروه از بازیگران درگیر چالشی دشوار شده اند. آنها نمی توانند پشت بازیگری چون ایران را خالی کنند. در همین چارچوب گروهی از تحلیلگران مدعی اند که بازیگران عرب تا مادامی که پایشان به درگیری ها کشیده نشود، تلاش خواهند کرد تا خود را از میدان دور نگاه دارند.