چین و فرانسه بیانیه دادند: متعهد به یافتن راهکاری سیاسی برای برنامه هسته ای ایران هستیم
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، «شی جینپینگ» رییسجمهور چین که به فرانسه سفر کرده بود و «امانوئل ماکرون» همتای فرانسوی او در بیانیهای مشترک بر تعهدشان نسبت به پیشبرد راهکاری سیاسی برای مسئله هستهای ایران تاکید کردند.
مذاکرات احیای توافق هستهای در مارس ۲۰۲۱ و پس از راه یافتن «جو بایدن» به کاخ سفید آغاز شد که اعلام کرده بود بازگشت به اجرای دوجانبه تعهدات در توافق هستهای را در اولویت دستور کار سیاست خارجی خود قرار داده است.
دولت پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ و با ادعای ناقص بودن این توافق از آن خارج شد و تحریمهای این کشور علیه ایران را بازگرداند.
اقتصادنیوز: در باب طرح کریدور خاورمیانه ای بایدن، یکی از محوری ترین بحث ها، هم صدایی دهلی نو با آمریکا جهت دور زدن چین است؛ گزاره ای که گروهی آن را ذیل جاه طلبی های هند تبیین می کنند و گروهی دیگر آن را بخشی از تلاش این کشور جهت به دست آوردن رهبری جنوب جهانی می دانند.
مذاکرات وین با وجود برخی پیشرفتها، به دلیل مورد توجه قرار گرفتن برخی مسائل فرابرجامی از سوی شرکای غربی توافق، از جمله امور داخلی ایران و ادعای «نقض حقوق بشر» علیه آن، همچنین ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین، ادعایی که از سوی ایران و روسیه رد شده است، با بنبست مواجه شد.
مقامات ایران تاکید کردهاند، در صورتی که تمامی شرکای توافق حسن نیت و اراده سیاسی لازم را برای بازگشت به اجرای کامل تعهداتشان نشان بدهند، آماده نهایی کردن توافقی برای لغو کلیه تحریمها است که در راستای منافع ملی ایران باشد.
اقتصادنیوز: به ادعای ناظران زمزمه ها درباره توافق احتمالی میان آمریکا، عربستان و اسرائیل می تواند فصل تازه ای در خاورمیانه رقم زده و معادلات امنیتی حاکم بر منطقه را تغییر دهد؛ هرچند تحقق چنین پیمانی با توجه به چند صدایی حاکم بر این سه گانه، فعلا با موانعی روبرو است.
شی و ماکرون همچنین خواستار «اجرای واقعی» راهکار «دو دولت» برای حلوفصل مسئله فلسطین شده و سیاست شهرکسازی رژیم صهیونیستی در کرانه باختری را محکوم کردند.
شی از ۵ تا ۱۰ مه (۱۶ تا ۲۱ اردیبهشت) به دعوت رهبران فرانسه، صربستان و لهستان به این کشورها سفر کرده است. اولین سفر او به اروپا در نزدیک به پنج سال گذشته در شرایطی انجام شده است که اتحادیه اروپا در حال افزایش فشارها بر پکن به دلیل حمایتهای آن از روسیه و همکاری با آن است.