بازی دو سر باخت نتانیاهو؛ شرط بندی تل آویو روی اسب بازنده/ اسرائیل در انتظار بازگشت ترامپ
به گزارش اقتصاد نیوز، بسیاری از تحلیلگران سیاسی بر این باورند که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، با این امید که دونالد ترامپ پس از انتخابات نوامبر آینده به کاخ سفید بازخواهد گشت، در غزه و لبنان وقت می خرد.خواه چنین گزاره ای درست باشد یا نه، ترامپ، این بار، بعید است که بر نتایج جنگ تأثیر بگذارد یا سرنوشت اسرائیل را در این معادله چندمجهولی تغییر دهد.به نظر می رسد سیاست خارجی ایالات متحده بر مبنای دو دیدگاه نگاه به جهان و اسرائیل اداره می شود.در همین راستا نقل قول هنری کیسینجر قابل تامل است که گفته بود: «آمریکا دوست یا دشمن دائمی ندارد، فقط منافع دارد».با این حال، اسرائیل در این میان استثنا است و جنگ جاری در سرزمین های اشغالی و رویکرد ایالات متحده بدان چنین گزاره ای را تایید می کند.
حمایت از بازی دو سرباخت
در همین راستا میدل ایست مانیتور نوشته، اگرچه واشنگتن به طور کامل با اهداف جنگی اسرائیل موافق است، اما اساساً با مفاهیم جنگ طولانی و «پیروزی کامل» که نتانیاهو برآن تاکید دارد، مخالف است.دو جنگ طولانی ایالات متحده در افغانستان و عراق به آمریکایی ها آموخت که نه طول عمر جنگ ها و نه انتظارات بلند و غیر واقعی، نتایج اجتناب ناپذیر را تغییر نمی دهند.در واقع، بسیاری از مقامات آمریکایی، ژنرالهای نظامی و تحلیلگران جریان اصلی تلاش کردهاند به نتانیاهو در باب بازی با حاصل جمع صفری که به راه انداخته هشدار دهند، اما بینتیجه است.بیثبات کردن خاورمیانه در این مقطع تاریخی خاص برای ایالات متحده بد است. بالاخص ان که جنگ در غزه زمانی آغاز شد که اوکراین از کمبود جدی تسلیحات و در نتیجه شکست های ارضی رنج می برد و متحدان آمریکا و اروپا زیر بار بحران های اقتصادی و سیاسی خم شده اند.
از آنجایی که روابط آمریکا و اسرائیل بر اساس یک پارادایم منحصر به فرد در حوزه سیاست خارجی اداره می شود، دولت بایدن مستقیم و غیر مستقیم از اسرائیل برای بردن در جنگی که برنده ای ندارد، حمایت می کند.این جنگ البته به هزینه جان بیش از 125 هزار فلسطینی ادامه دارد، فلسطینی هایی که تاکنون در اثر حملات، گلوله باران و اعدام های دسته جمعی اسرائیل کشته و زخمی شده اند. واشنگتن از نسل کشی غزه نگران نیست، بلکه از نتیجه جنگ بر نقشه های ایالات متحده در خاورمیانه ، سرزمین هایی چون عراق و سوریه، نگران است. این کشور همچنین نگران نوسانات ژئواستراتژیک خود در منطقه به دلیل بی ثباتی بی سابقه دریای سرخ است.با این حال، جو بایدن به تسلیح اسرائیل و ایجاد شبکه ایمن برای اقتصاد رو به زوال این بازیگر ادامه می دهد. در 20 آوریل، مجلس نمایندگان لایحه ای برای کمک 26.3 میلیارد دلاری به اسرائیل را تصویب کرد. علاوه بر این، محموله های سلاح بدون هیچ مانعی به سمت اسرائیل سرازیر می شود.
تلاش برای احیای عشق قدیمی
تسلیحات آمریکایی نه تنها کل غزه را نابود میکند، بلکه هر گونه اعتبار ایالات متحده را در خاورمیانه به شدت تحت تاثیر قرار داده است. بدتر از آن، حمایت کورکورانه ایالات متحده از اسرائیل موقعیت واشنگتن در سطح بین الملل را متزلزل کرده است.سیاست ترامپ ماکیاولیستی است. او در دوران ریاست خود بین سالهای 2017 و 2021، نقش جن آمریکایی را ایفا کرد و به هر آرزوی اسرائیل پاسخ داد، اگرچه همه این خواستهها نقض آشکار قوانین بینالمللی بود.ترامپ در دوران ریاستش بیت المقدس را به عنوان پایتحت اسرائیل به رسمیت شناخت، از الحاق بلندی های جولان توسط این بازیگر حمایت کرده و بر ساخت شهرک های غیر قانونی در کرانه باختری تاکید داشت.این در حالی است که به باور ناظران، سیاست های نتانیاهو نیز ماکیاولیستی است، واقعیتی که ترامپ را پس از خروج تحقیر آمیزش از کاخ سفید عصبانی کرد.اما در حال حاضر، هر دو طرف برای احیای عشق قدیمی در تلاش هستند. نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری طبیعتا از انتقادهای نتانیاهو به بایدن خوشحال است. همانطور که در اولین مناظره ریاست جمهوری در 27 ژوئن اعلام شد، ترامپ در ازای آن آماده است «کار را تمام کند»
با این حال، بازگشت ترامپ هیچ تغییری در چالش های اسرائیل ایجاد نمیکند، زیرا مشکلات این بازیگر ارتباطی به آمریکا ندارد.بحران اسرائیل چند وجهی است. با وجود فاجعه و ویرانی جمعی که این بازیگر در غزه ایجاد کرده ، تل آویو قادر به پیروزی در جنگ غزه نیست. همچنین به دلیل قدرت دشمنانش، و این واقعیت که ارتشش قادر به جنگیدن و پیروزی در چند جبهه نمی باشد، طبیعتا از حالا در جبهه لبنان شکست خورده است.از طرفی دیگر اسرائیل درگیر بحران داخلی است: شکاف عمیق در جامعه، دستگاه امنیتی و سیاستمداران اسرائیل یکی از چالش های پیش روی این بازیگر است. حتی ترامپ هم نمی تواند این شکاف را پر کند یا به دوقطبی شدن پایان دهد، دو قطبی که احتمالاً در آینده عمیق تر خواهد شد.ترامپ نیز به سان نتانیاهو احتمالا در جبهه بین المللی، ناکارآمد خواهد بود، فقط به این دلیل که دولت بایدن از زمان آغاز جنگ، اجماع بین المللی درباره اسرائیل را به چالش کشیده است. مجلس نمایندگان فعلی ایالات متحده پس از درخواست دادستان دیوان بین المللی دادگستری برای صدور حکم بازداشت علیه مقامات اسرائیلی، تا آنجا پیش رفت که قانونی را برای تحریم این نهاد تصویب کرد. حال با این اوصاف اگر نتانیاهو فکر می کند که ترامپ توافقی بهتر از بایدن به او پیشنهاد می دهد، اشتباه می کند. بایدن ثابت کرده که بزرگترین حامی آمریکایی اسرائیل در تاریخ 76 ساله آن است.